Skocz do zawartości

[Rower] jaki wybrać?

Jareek7x

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy na tym forum i z góry przepraszam jeśli nieprawidłowy dział wybrałem ale nie mogłem znaleźć nic lepiej pasującego do mojego pytania.

Nie znam się zbytnio na rowerach i ciężki mi nawet nazwać ten jaki chciałbym kupić. Ogólnie mam na rower przeznaczone 2 tys zł, i chciałbym kupić coś dobrego i na szos i na tereny leśne. Kolega ma jakiegoś Gianta ale posiada go około 4 lat i już takich modeli nie ma, szukając w internecie wzorując się na nim wpadły mi 2 modele

Jeden po prostu mi się podoba lecz znajomy który się "coś tam zna" stwierdzil że ma słaby osprzęt 
https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-giant-atx-2-2019

Ten ma podobno lepszy osprzęt lecz firma słabsza 

https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-unibike-mission-27-5-2019?fbclid=IwAR1DmeQFQQSnbEHkJWpxw2_6NxYNxXh5CxcW5wpQxRWVjolSkExltQB61b8

Jeśli reklama sklepu jest zabroniona to prosze usunac a rowery to 
Giant ATX 2 - 2019
oraz Unibike mission 27,5 2019

Szukam roweru który mi trochę posłuży, co byście proponowali?

Napisano

No właśnie nie wiem, przy tym samym osprzęcie mam wrażenie, że crossy są droższe. Tak jakby producenci traktowali je jako skundlone MTB. 

Widziałeś gdzieś crossa na sztywnych osiach i z taperem w cenie 4 000 lub niżej ?

Napisano
Teraz, wkg napisał:

A gdzie i jak chcesz jeździć na tym rowerze ?

Tak jak pisałem i po drogach asfaltowych i polnych, różnie to bywa. Wzoruje się na koledze on ma coś takiego ROWER GIANT REVEL 0 DISC 2013 i tego typu rower wlasnie bym chcial

Napisano

Widzisz - z tymi drogami leśnymi i polnymi to różnie bywa. Pytanie czy raczej twarde czy raczej piach po osie - jak to drugie to nie masz wyjścia - mtb a nie cross. W tym pierwszym przypadku cross będzie szybszy - cienkie opony. Niby do mtb można założyć crossowe opony ale nikt jakoś tego nie robi. Rowery crossowe mają tez zwykle bardziej wyprostowaną pozycję na rowerze.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Widzisz - z tymi drogami leśnymi i polnymi to różnie bywa. Pytanie czy raczej twarde czy raczej piach po osie - jak to drugie to nie masz wyjścia - mtb a nie cross. W tym pierwszym przypadku cross będzie szybszy - cienkie opony. Niby do mtb można założyć crossowe opony ale nikt jakoś tego nie robi. Rowery crossowe mają tez zwykle bardziej wyprostowaną pozycję na rowerze.

a wzorując się na tym co wysłałem - co byscie polecili z tych dwoch? ewentualnie co innego w tej cenie bedzie lepsze od tych 2

Napisano
Teraz, dovectra napisał:

Moim zdaniem , do crossa to niepotrzebne, to nie MTB do katowania  w terenie.

A to dlaczego ? Ile było wątków o ocierających tarczach w Cube-ach. Katowanie nie ma nic do tego ... chodzi o poprawne, zgodne z regułami sztuki inżynierskiej, powtarzalne mocowanie koła w ramie i widelcu  a nie o to cierne byleco. 

Napisano

Dodatkowo ceny sa mocno zroznicowane w sklepach, jest jakis sklep internetowy ktory mozecie polecic? :)

Co do roweru nie jestem zadnym profesjonalista chce rower uniwersalny na kazda powierzchnie 

Napisano

Wziąłbym Unibike. Ten Giant to padło jakich mało z wolnobiegiem zamiast kasetą jak w Unibike a do tego droższy :/

Wolnobieg - to znaczy, że jak padnie piasta lub zębatki to wymieniasz całe koło. Bo to taniej niż przeplatać piastę.

Edit: ile masz wzrostu ? To koła 27,5.

Napisano

aaa właśnie nie myślałem jeszcze nad dobraniem rozmiaru, mam zamiar jechac do jakiegos sklepu zeby ktos mi doradzil. Trenuje trochę więc waga cały czas rośnie, aktualnie 93kg przy 179 cm wzrostu. Jaki rozmiar ramy i kół do tego wzrostu polecasz?

Napisano

To 29 cali koło i rozmiar raczej 19 cali - 480mm. 

W tym budżecie to zamiast Gianta wziąłbym Unibike Shadow 29. To wszystko oczywiście rowery budżetowe - już nie marketowe ale wciąż budżetowe. Nie licz na super hamowanie, sztywność itd ale jeździć już się da. 

Jeżeli - jak piszesz - trenujesz i waga to z mięśni a nie z brzucha to jest szansa, że masz mocną nogę to jednak sztywność jest istotna - depniesz i łańcuch nie powinien ocierać o prowadnicę  przedniej przerzutki, rama i korba się wyginać. Jak będziesz kupował to zrób taką próbę - przerzutka na twardym biegu i depnij mocno - ogień na stojąco - nic ma nie trzeszczeć i nie ocierać. Pewnie będziesz słuchał, że "rowerek musi się ułożyć", "hamulce musza się dotrzeć" - sprzedawcy rowerów i w komisach samochodowych bywają przekonywający. W ogóle nie słuchaj !

Napisano
37 minut temu, wkg napisał:

To 29 cali koło i rozmiar raczej 19 cali - 480mm. 

W tym budżecie to zamiast Gianta wziąłbym Unibike Shadow 29. To wszystko oczywiście rowery budżetowe - już nie marketowe ale wciąż budżetowe. Nie licz na super hamowanie, sztywność itd ale jeździć już się da. 

Jeżeli - jak piszesz - trenujesz i waga to z mięśni a nie z brzucha to jest szansa, że masz mocną nogę to jednak sztywność jest istotna - depniesz i łańcuch nie powinien ocierać o prowadnicę  przedniej przerzutki, rama i korba się wyginać. Jak będziesz kupował to zrób taką próbę - przerzutka na twardym biegu i depnij mocno - ogień na stojąco - nic ma nie trzeszczeć i nie ocierać. Pewnie będziesz słuchał, że "rowerek musi się ułożyć", "hamulce musza się dotrzeć" - sprzedawcy rowerów i w komisach samochodowych bywają przekonywający. W ogóle nie słuchaj !

A teraz posiedziałem na necie i ktos tam strasznie polecał jakiegoś mustanga od rometa, z tym ze troche wieksza kasa. Myslisz ze gdybym przeznaczyl zamiast 2k - 2,5k to zrobi to kolosalna roznice?

Napisano

Mustang M3. D...y nie urywa - korba na kwadrat ale trudno, jak ją dojedziesz zawsze można zmienić.  Trochę lepszy osprzęt, lżejszy ... Korba 40-30-22 zawiezie Cię wszędzie. Tu nie ma dwóch zdań. Na asfalcie i w górach. Napęd 9x jest bardzo  trwały. Gdyby tylko amortyzator był powietrzny (jest sprężynowy) to bym powiedział: Nie  zastanawiaj się, bierz. Ze sprężynowym Suntourem to jest tak, że to słaby amor, cieknie no i działanie reguluje się wymianą sprężyny - dla Ciebie będzie za słaba - jak i we wszystkich wymienionych wcześniej rowerach. Ale to najlepszy ze wszystkich dotychczasowych. 

Nie odpowiedziałeś na pytanie:

1 godzinę temu, wkg napisał:

Pytanie czy raczej twarde czy raczej piach po osie - jak to drugie to nie masz wyjścia - mtb a nie cross.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...