pudeleQ Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 A regulowaleś zacisk na adapterze? Czy założyłeś z marszu tak jak były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Jak sie okazuje niestety tak jak były czyli mam wyregulowac je przy adapterze i będzie gites? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Tak. Luzujesz śruby na adapterze (broń Cie Panie Boże nie luzuj śrub na zacisku!) zaciskasz klamke i zakręcasz śruby. Znając życie, pewnie będzie lekko obcierać, więc wtedy już manualnie metodą prób i błędów regulujesz położenie zacisku względem tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu1984 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Tak. Luzujesz śruby na adapterze (broń Cie Panie Boże nie luzuj śrub na zacisku!) zaciskasz klamke i zakręcasz śruby. Znając życie, pewnie będzie lekko obcierać, więc wtedy już manualnie metodą prób i błędów regulujesz położenie zacisku względem tarczy. Bez obrazy , ale metoda z zaciskaniem klamki to chyba mały niewypał , no chyba że w drogich hamulcach się sprawdza , .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 w juicy 3 ta metoda działa świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Tak. Luzujesz śruby na adapterze (broń Cie Panie Boże nie luzuj śrub na zacisku!) zaciskasz klamke i zakręcasz śruby. Znając życie, pewnie będzie lekko obcierać, więc wtedy już manualnie metodą prób i błędów regulujesz położenie zacisku względem tarczy. A jak masz mocowanie PM, to tez nie wolno luzowac sruby na zacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Tak. Luzujesz śruby na adapterze (broń Cie Panie Boże nie luzuj śrub na zacisku!) zaciskasz klamke i zakręcasz śruby. Znając życie, pewnie będzie lekko obcierać, więc wtedy już manualnie metodą prób i błędów regulujesz położenie zacisku względem tarczy. Avid raczej pokazuje, żeby robić to odwrotnie a więc luzować śruby na zacisku (CPS bolts). zobacz na rysunek. U mnie w J5 działa to jak należy. http://www.sram.com/_media/images/avid/tec...up_trialign.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A jak masz mocowanie PM, to tez nie wolno luzowac sruby na zacisku? Źle mnie zrozumieliście, chodziło mi o to, żeby nie rozkręcić zacisku, bo wtedy to już kaplica EDIT: Małe sprostowanie: - śruby na adapterze - śruby mocujące zacisk do adaptera - śruby na zacisku - śruby mocujące dwie połówki zacisku Może troche zbyt zawile i niejasno wczesniej napisałem, za co bardzo przepraszam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Niezamaco Sek w tym, ze przy mocowaniu PM nie ma czegos takiego jak osobne sruby do adaptera i osobne do zacisku bowiem albo sie przykreca zacisk bezposrednio do widelca PM albo tez przez adapter, ktoren jest jedynie swojego rodzaju dystansem miedzy widelcem a zaciskiem (im wieksza tarcza tym dluzsze sruby), a nie jak w mocowaniu IS podstawa do ktorej przykreca sie zacisk. Ergo, jesli masz PM to luzujac adapter luzujesz rowniez zacisk ;-) Nie no, teraz dopiero doczytalem o czym Ty.... Nie no, jesli juz ktos mialby regulowac odstep klockow od tarczy rozkrecajac zacisk na dwie polowki, no to ja nie mam wiecej pytan ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dlatego napisałem dla jasności, żeby ktoś przypadkiem zacisku nie rozkręcił, bo już był taki przypadek na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Odświeże temat , smigam na swoich soczkach i sa bardzo spoko ale męczy mnie jeden fakt, wiecej używam hamulca tylniego podaczas jady a przedniu mu tylko pomaga. Po pewnym czasie zauwazyłem że przedni hamulec jest jakby bardziej "szorstki" a tylni zrobił sie jakos bardziej "śliski" czy oznacza to ze tylni hamulec dotarł się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 raczej ze jest zatłuszczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Zamocowałem juicy 3 na tył, ale dopiero zaczyna hamować jak wcisnę klamkę do połowy. Czy to normalne? Czy po dłuższej jeździe polepszy(przejechałem 3m w domu ) się to, gdyż myślałem, że lekko nacisnę i od razu "załapie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 to jest wlasnie juicy... ale bez przesady wyszedl bys na dwor, a nie po pokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danczeslav Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 creative1989 problem tkwi w 2 szczegolach 1-muszisz dotrzec hamulce 2-regulacja klamki za pomoca malego imbusa tyle a jesli bedzie nadal brakowalo mocy zmienic klocki hamulcowe na metaliczne albo wieksza tarzce dac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 tylni bedzie zawsze gorzej reagowal, chocby z prostego faktu ze jest dluzszy przewod z plynem, duzo ludzi o tym zapomina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulex Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Dotrzesz hampla i bedzie wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 9 Maja 2009 Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 to jest wlasnie juicy... ale bez przesady wyszedl bys na dwor, a nie po pokoju i tak zrobiłem po chwili creative1989 problem tkwi w 2 szczegolach 1-muszisz dotrzec hamulce 2-regulacja klamki za pomoca malego imbusa tyle a jesli bedzie nadal brakowalo mocy zmienic klocki hamulcowe na metaliczne albo wieksza tarzce dac Dotrzesz hampla i bedzie wszystko ok.Zaraz się wezmę za klamkę Na razie mam 20km po mieście, dzisiaj będzie trochę terenu. Po ilu się powinny dotrzeć, 150-200km średnio agresywnej jazdy?tylni bedzie zawsze gorzej reagowal, chocby z prostego faktu ze jest dluzszy przewod z plynem, duzo ludzi o tym zapomina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsam Napisano 9 Maja 2009 Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 W prawdzie nie juicy a deorki 535 z żywicznymi klockami dotarły się bardzo szybko - może po 10 km w terenie. Teraz założyłem spiekane klocki i do używanej tarczy docierały się może 20 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 9 Maja 2009 Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Wczoraj 20km i hebel zachowywał się bezgłośnie. Dzisiaj zaczął piszczeć- z początku myślałem że to kilka kropelek wody na tarczy, ale po 40km było/jest to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulex Napisano 9 Maja 2009 Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 U mnie Avid przedni piszczy na zimno jak sie zagrzeje to jest ok, a tył nic nie piszczy na zimno i na ciepło. Mam orginalne żywiczne klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Chce założyć juicy 3 na przód pod standard PM, która podkładkę mam zostawić? czerwoną+fioletową? bez żółtej. Będe wdzięczny za szybką odpowiedź http://i82.photobucket.com/albums/j262/Cre...ci/617a02b8.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 U mnie mam zamontowane wszystkie i jest jak najbardziej ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 creative1989, imo, zostawić wszystkie podkładki jak są, tylko zdjąć adapter i przykręcić do widelca tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 OK, dzięki Wam za odp. To się zabieram za montowanie hebla Zamontowałem(jednocześnie wyregulowałem) przedni hebel prawie tak samo jak tylni(ten zrobiłem bez problemowo). Przykręciłem prawie do końca hebel, 3x klamką + przytrzymanie, i dokręcenie do końca śrub. Za 1-szym razem ocierało, za drugim również... Może klocki za blisko są, odchylić je w jakiś sposób? To normalne, że w PM tak ciężko się przykręca hebla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.