Skocz do zawartości

[hamulce]avid juicy 3

Avalanche

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Luzujesz śruby na adapterze (broń Cie Panie Boże nie luzuj śrub na zacisku!) zaciskasz klamke i zakręcasz śruby. Znając życie, pewnie będzie lekko obcierać, więc wtedy już manualnie metodą prób i błędów regulujesz położenie zacisku względem tarczy.

• 2 miesiące temu...
Tak. Luzujesz śruby na adapterze (broń Cie Panie Boże nie luzuj śrub na zacisku!) zaciskasz klamke i zakręcasz śruby. Znając życie, pewnie będzie lekko obcierać, więc wtedy już manualnie metodą prób i błędów regulujesz położenie zacisku względem tarczy.

Bez obrazy , ale metoda z zaciskaniem klamki to chyba mały niewypał , no chyba że w drogich hamulcach się sprawdza , ....

A jak masz mocowanie PM, to tez nie wolno luzowac sruby na zacisku? :)

Avid raczej pokazuje, żeby robić to odwrotnie a więc luzować śruby na zacisku (CPS bolts). zobacz na rysunek. U mnie w J5 działa to jak należy.

http://www.sram.com/_media/images/avid/tec...up_trialign.gif

A jak masz mocowanie PM, to tez nie wolno luzowac sruby na zacisku? :)

Źle mnie zrozumieliście, chodziło mi o to, żeby nie rozkręcić zacisku, bo wtedy to już kaplica :)

EDIT: Małe sprostowanie:

- śruby na adapterze - śruby mocujące zacisk do adaptera

- śruby na zacisku - śruby mocujące dwie połówki zacisku

Może troche zbyt zawile i niejasno wczesniej napisałem, za co bardzo przepraszam :))

Niezamaco :) Sek w tym, ze przy mocowaniu PM nie ma czegos takiego jak osobne sruby do adaptera i osobne do zacisku bowiem albo sie przykreca zacisk bezposrednio do widelca PM albo tez przez adapter, ktoren jest jedynie swojego rodzaju dystansem miedzy widelcem a zaciskiem (im wieksza tarcza tym dluzsze sruby), a nie jak w mocowaniu IS podstawa do ktorej przykreca sie zacisk. Ergo, jesli masz PM to luzujac adapter luzujesz rowniez zacisk ;-)

Nie no, teraz dopiero doczytalem o czym Ty.... :) Nie no, jesli juz ktos mialby regulowac odstep klockow od tarczy rozkrecajac zacisk na dwie polowki, no to ja nie mam wiecej pytan ;-)

• 2 tygodnie później...

Odświeże temat , smigam na swoich soczkach i sa bardzo spoko ale męczy mnie jeden fakt, wiecej używam hamulca tylniego podaczas jady a przedniu mu tylko pomaga. Po pewnym czasie zauwazyłem że przedni hamulec jest jakby bardziej "szorstki" a tylni zrobił sie jakos bardziej "śliski" czy oznacza to ze tylni hamulec dotarł się?

• 1 miesiąc temu...

creative1989

problem tkwi w 2 szczegolach

1-muszisz dotrzec hamulce

2-regulacja klamki za pomoca malego imbusa

tyle a jesli bedzie nadal brakowalo mocy zmienic klocki hamulcowe na metaliczne albo wieksza tarzce dac ;)

to jest wlasnie juicy... ale bez przesady wyszedl bys na dwor, a nie po pokoju :)
i tak zrobiłem po chwili :)
creative1989

problem tkwi w 2 szczegolach

1-muszisz dotrzec hamulce

2-regulacja klamki za pomoca malego imbusa

tyle a jesli bedzie nadal brakowalo mocy zmienic klocki hamulcowe na metaliczne albo wieksza tarzce dac :)

Dotrzesz hampla i bedzie wszystko ok.
Zaraz się wezmę za klamkę :) Na razie mam 20km po mieście, dzisiaj będzie trochę terenu. Po ilu się powinny dotrzeć, 150-200km średnio agresywnej jazdy?
tylni bedzie zawsze gorzej reagowal, chocby z prostego faktu ze jest dluzszy przewod z plynem, duzo ludzi o tym zapomina :)
<_<

• 2 tygodnie później...

OK, dzięki Wam za odp. To się zabieram za montowanie hebla :blink:

Zamontowałem(jednocześnie wyregulowałem) przedni hebel prawie tak samo jak tylni(ten zrobiłem bez problemowo).

Przykręciłem prawie do końca hebel, 3x klamką + przytrzymanie, i dokręcenie do końca śrub. Za 1-szym razem ocierało, za drugim również...

Może klocki za blisko są, odchylić je w jakiś sposób?

To normalne, że w PM tak ciężko się przykręca hebla?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...