Gość Napisano 25 Czerwca 2019 Napisano 25 Czerwca 2019 Nie kupuj, chyba że chcesz stracić zęby. Znajdziesz pełno wpisów, że te pedały działają świetnie, aż do pewnego momentu gdzie w krytycznej sytuacji blok zablokuje się w pedale. Uwierz mi, przewaliłem masę sprzętu Shimano i naprawdę ciężko przyczepić się do jakości. Fotkę wrzucę koło 20:00
Vector Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Napisano 25 Czerwca 2019 A teraz tak sobie jeszcze myślę, M-520 stki + nakładki? Co myślicie, zdaje to to egzamin? Bo muszę mieć pedały uniwersalne. Teraz, skom25 napisał: Uwierz mi, przewaliłem masę sprzętu Shimano i naprawdę ciężko przyczepić się do jakości. Wierzę i się zgadzam. Osobiście myślę, że trafiłem albo na felerne egzemplarze albo po prostu jest jakaś wada fabryczna w tym modelu.
Gość Napisano 25 Czerwca 2019 Napisano 25 Czerwca 2019 Dobra, wykręciłem ośkę z korpusu. Jeżeli chodzi o plastikową nakrętkę, to gdy nie jest wkręcona do korpusu, lata dość luźno, zarówno do przodu i tyłu, jak i na boki. Na fotkach widać że na jednym zdjęciu jest przerwa, na drugim nie. Natomiast metalowa tulejka z bieżniami, ma być skręcona tak, żeby luzu nie było. Po wkręceniu w korpus plastikowa nakrętka się stabilizuje i luzu nie ma.
Vector Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Napisano 25 Czerwca 2019 Super - dzięki i tutaj dochodzimy właśnie do tego punktu - między tą plastikową nakrętką a tuleją, bieżnią jest tak samo jak u Ciebie - luz, i właśnie nie pomaga w żaden sposób dokręcenie całości tą nakrętką na końcu, bo jak ją próbuję dokręcić mocniej to wtedy ściska kulki do tego stopnia, że nie są w stanie się swobodnie obrócić, jak składałem to jeden dokręciłem mocniej, delikatniej, że jest mały delikatny opór a drugiego bez luzu, że obraca się bardzo swobodnie jak to było w oryginale - trzaskają cały czas tak samo. I teraz jeszcze wyczułem, że w jednym przy pedałowaniu pod obciążeniem oprócz trzasku czuć pod stopą dosłownie trzask, jakby coś w środku przeskakiwało i takie delikatnie głuche gruchnięcie
Vector Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Napisano 25 Czerwca 2019 Ja je rozłożę jeszcze raz, spróbuję, zrobię zdjęcia, jeśli to nic nie pomoże to Ci je wyślę za friko i sam wydasz werdykt, jak dla mnie to kaszana. Bo jestem pewien na 99,9%, że nic nie da się z nimi zrobić. Jak sprawdzałem - oczywiście wzrokowo to kulki w bieżniach siedziały ciasno... Chyba, że jakaś setna luzu się zrobiła i stąd hałas... Teraz patrzyłem na stronę Shimano to oni mówią, że to pedały do użytku turystyczno - szosowego, czyli nie mogą dostawać w tyłek jak rozumiem? Może za mocno deptałem? https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/shimano/PD-EH500.html
Quell Napisano 25 Czerwca 2019 Napisano 25 Czerwca 2019 Teraz, Vector napisał: Teraz patrzyłem na stronę Shimano to oni mówią, że to pedały do użytku turystyczno - szosowego, czyli nie mogą dostawać w tyłek jak rozumiem? Szczerze ? Całkiem możliwe,przyoszczędzone na materiałach,lajtowa konstrukcja. Tylko najśmieszniejsze jest to,że takie 520 kosztuję stówkę,a problemów nie ma.
Vector Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Napisano 25 Czerwca 2019 Teraz, Quell napisał: Tylko najśmieszniejsze jest to,że takie 520 kosztuję stówkę,a problemów nie ma. Tylko tak sobie myślę, że oś ta sama, bebechy identyczne... Gdzie problem w takim bądź razie...? Teraz patrzę na 540 to widać, że konstrukcja odrobinę zmieniona... Bo o 520 widzę ludzie różnie piszą, jedni jak kolega, że nieśmiertelne a inni, że padaczka z luzami jak u mnie. Teraz jeszcze dumam jak będzie się sprawdzała ta plastikowa nakładka na te spdki - platforma.
Gość Napisano 25 Czerwca 2019 Napisano 25 Czerwca 2019 Tak jeszcze zapytam. Ile palców dajesz sobie uciąć że to wina pedałów? Teraz, Vector napisał: Teraz patrzę na 540 to widać, że konstrukcja odrobinę zmieniona Rozbierałem XT, które swoją drogą mam teraz. Konstrukcja jest niemalże identyczna. Różnica jest taka, że zamiast plastikowej, masz aluminiową nakrętkę z teflonowymi ślizgami. Tyle. Oczywiście wszystko jest polerowane, także pedały kręcą się znacznie lepiej.
Vector Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Napisano 25 Czerwca 2019 Haha Nie no palców ucinać sobie nie dam Jeśli nie podołam to Ty już (mam nadzieję, że nie) napiszesz jaki z mnie tumok, że pedała skręcić nie potrafię Swego czasu rozmawiałem w sklepie rowerowym z gościem i twierdził, że Shimano lubi stosować ''miękkie'' materiały w produktach we wiadomym celu, przecież trza sprzedawać jak najwięcej. Myślę, że coś w tym jest.
Quell Napisano 25 Czerwca 2019 Napisano 25 Czerwca 2019 Teraz, Vector napisał: Shimano lubi stosować ''miękkie'' materiały w produktach we wiadomym celu Nie tylko oni,i nie tylko w przemyśle rowerowym.
Kacperek12 Napisano 25 Czerwca 2019 Napisano 25 Czerwca 2019 Luz masz na tej czarne plastikowej tulei ślizgowej i nic z tym luzem nie zrobisz, taka jest natura pedałów ze ślizgami, błyskawicznie się kończą i łapią luz. A shimano to z roku na rok robi części z coraz gorszego gównolitu.
biker_xc Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 Skręć je, skasuj luz, dokręć plastikową nakrętkę i przykręć płaskim kluczem porządnie do korby. Moje wykręciły już 5kkm i poza sporadycznym popiskiwaniem przy wyższej kadencji nic się nie dzieje. Kupowałem w decathlon. Kupiłbym XT ale myśl, że dokręca się je wyłącznie imbusem mnie przeraża To są naprawdę dobre pedały. Choć po przebiegu około 1,5kkm strzelały podczas kręcenia i doprowadzały mnie tym do furii - dokręciłem.
Vector Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Napisano 26 Czerwca 2019 11 godzin temu, Quell napisał: Nie tylko oni,i nie tylko w przemyśle rowerowym. Naturalnie, znak naszych czasów. 59 minut temu, biker_xc napisał: Skręć je, skasuj luz, dokręć plastikową nakrętkę i przykręć płaskim kluczem porządnie do korby. Moje wykręciły już 5kkm i poza sporadycznym popiskiwaniem przy wyższej kadencji nic się nie dzieje. Kupowałem w decathlon. Kupiłbym XT ale myśl, że dokręca się je wyłącznie imbusem mnie przeraża To są naprawdę dobre pedały. Choć po przebiegu około 1,5kkm strzelały podczas kręcenia i doprowadzały mnie tym do furii - dokręciłem. Ale nie da rady go skasować, po prostu nie da rady bo jak chcesz skasować to wtedy łożyska przestają się obracać. A inaczej kasować luzu tam nie idzie.
biker_xc Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 10 minut temu, Vector napisał: Naturalnie, znak naszych czasów. Ale nie da rady go skasować, po prostu nie da rady bo jak chcesz skasować to wtedy łożyska przestają się obracać. A inaczej kasować luzu tam nie idzie. Przeczytałem jeszcze raz Twoje wypowiedzi i pytania: Czy występuje luz boczny po złożeniu całości? Czy czujesz jakikolwiek luz na osi podczas poruszania pedałem w dowolnych kierunkach? Jak złożysz pedały, to luz o którym piszesz moim zdaniem znika, bo jest pomiędzy czarną tulejką plastikową a bieżnią łożyska. Dokręcając tuleję usuwasz owy luz. U mnie gdy złożę oś, i zanim wkręcę w korpus luz także występuje, a czarna tulejka porusza się swobodnie. Naprawdę bujałem się długo z tym tematem, rozbierałem, kombinowałem i nic nie pomagało. Szukałem dziury w całym, aż pewnego dnia rozwiązałem taki sam problem Przykręć innym kluczem i sprawdź!
Vector Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Napisano 26 Czerwca 2019 4 godziny temu, biker_xc napisał: Jeszcze jedno pytanie, czy to realne aby suport przenosił aż takie wyczuwalne dźwięki i uczucie trzasku na tym prawym pedale?
biker_xc Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 Trzaski masz na prawym pedale? Zupełnie jak w moim. Korba wówczas była na godzinie 4:30
Gość Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 To jak "trzeszczą" Ci obydwa pedały, to duża szansa że to wcale nie pedały. Takie dźwięki niosą się po ramie. Wkręć inne pedały i sprawdź, nie ma prostszej metody.
biker_xc Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 Albo oba za słabo dokręcone. Zanim zaczniesz kupować, eliminuj pojedynczo, oczyść wszystko z piachu, przesmaruj gwinty przed skręceniem.
Vector Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Napisano 26 Czerwca 2019 Zdemontowane, wyczyszczone, dokręcone normalnym kluczem - dalej trzaskają. Dzisiaj już nie zdążę, jutro po południu tak jak prawi skom zamienię ze starego roweru pedały i zobaczę, dwa suporty już zajeździłem w życiu (wiem, niewiele) i jedyne co mi się wydaje naprawdę dziwne to jakim cudem mogłoby się od suportu nieść aż takie mocne kliknięcie wyczuwalne normalnie pod stopą przy każdym depnięciu. Tak gwoli ścisłości w starym mtb mam padnięty, klika, ale to nie to samo co tutaj.
biker_xc Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 3 minuty temu, Vector napisał: Zdemontowane, wyczyszczone, dokręcone normalnym kluczem - dalej trzaskają. Dzisiaj już nie zdążę, jutro po południu tak jak prawi skom zamienię ze starego roweru pedały i zobaczę, dwa suporty już zajeździłem w życiu (wiem, niewiele) i jedyne co mi się wydaje naprawdę dziwne to jakim cudem mogłoby się od suportu nieść aż takie mocne kliknięcie wyczuwalne normalnie pod stopą przy każdym depnięciu. Tak gwoli ścisłości w starym mtb mam padnięty, klika, ale to nie to samo co tutaj. No to pozostaje podmiana i dalsze szukanie nie znajdujesz nigdzie luzu? Rozumiem, że nie jeździsz w spd tylko korzystasz z platform
Vector Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Napisano 26 Czerwca 2019 Jeżdżę i w spd i na platformach, to gravel, którego łoję od dwóch miesięcy na dojazdach do pracy (platformy) i na wypady (spd), chciałem go uczynić max uniwersalnym stąd zakup tych wynalazków. Nie, kurna, żadnych luzów za cholerę nie mogę znaleźć - próbowałem teraz ciągać korbę poprzecznie i wydawało mi się, że minimalny luz znalazłem - później wróciłem do domu, szarpałem jeszcze raz i kompletnie nic.
Kacperek12 Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 Jak coś w suporcie będzie strzelać to jak najbardziej jest to wyczuwalne pod nogą bo u mnie jest to samo,muszę wymienić suport.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.