Skocz do zawartości

[opony] plusowe opony a opory toczenia na asfalcie?

Kacperek12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeździłem na 3 calach. Na piachu bajka, na asfalcie problemem nie jest opór toczenia. Oczywiście moim skromnym zdaniem, tylko zaskakująco duży opór powietrza.
W końcu przeszedłem na opony 2.2 29 cali. Te 3 to było 27.5.
Po prostu wszystko zależy od tego w jakim terenie jeździsz. Na GMBN mówią że złotym środkiem są opony 2.6.

Napisano

Jeżdżę na 27.5+ 2,8. To nie jest opona na asfalt. Pompowanie jej na maksymalne dopuszczalne ciśnienie jest absurdalnym pomysłem. Odbija się to to od wszystkiego, jest twarde jak skała a wcale dużo lepiej się nie toczy. Na asfalt nabijam maksymalnie 22PSI (1,5 bar), a często jeżdżę na ciśnieniu "roboczym" 12/13PSI, z czystego lenistwa.

Napisano

Zapewne sporo zależy też od bieżnika. 

Jeśli o mnie chodzi:

WTB Ranger 27,5x2.8 toczyły się średnio.

Bontrager XR2 29x2.6 toczą się lepiej.

Owszem, ruszyć ciężko ale jak nabiorą rozpędu to jest już z górki - nie zwalniają nawet jak na moment przestanie się pedałować.

Jeździłem jeszcze na Kendzie Havok - 27,5x2.8 i tutaj również opory są odczuwalne - jedna klientka wyjechała z Trekiem Roscoe na zmienionych oponach :D

Napisano
Godzinę temu, radko10 napisał:

Jeździłem na 3 calach. Na piachu bajka, na asfalcie problemem nie jest opór toczenia. Oczywiście moim skromnym zdaniem, tylko zaskakująco duży opór powietrza.
W końcu przeszedłem na opony 2.2 29 cali. Te 3 to było 27.5.
Po prostu wszystko zależy od tego w jakim terenie jeździsz. Na GMBN mówią że złotym środkiem są opony 2.6.

Opory powietrza opony???

A Schwalbe rocket ron 27,5x2.8 jak się toczą?

Napisano

Tak, opory powietrza stawiane przez oponę o takiej szerokości sa juz wyjatkowo odczuwalne. Do tego jak wspomniał @TjakTomek moje nobby nic 2.8" przy 2 barach skaczą jak piłka. Na równym asfalcie niby można tak jechać ale dojedziesz na miejscówkę to trzeba znacząco upuścić. Pojezdzisz w terenie zbierasz się do powrotu i co? Stacjonarnej pompki przecież nie wozi się ze sobą w plecaku. Na wspomnianych NoNi na wysokim ciśnieniu na asfalcie opory przy 20kmh takie jak na NoNi 2,3" przy 35kmh.

Napisano
2 godziny temu, Kacperek12 napisał:

Opory powietrza opony???

A Schwalbe rocket ron 27,5x2.8 jak się toczą?

Tę właśnie oponę mam zainstalowaną w wersji Performance. Nie polecam, nawet w teren. Zużyję ją sobie bo uczę się dopiero jazdy i jeżdżę spokojnie ale do agresywnej to zdecydowanie nie nadaje się.

Napisano

W teren polecam Nobby Nici 2.6-2.8" w wersji Evo SS. Bardzo uniwersalne są pod warunkiem, że nie będzie błota ani rozmiękczonego gruntu - wtedy skubane się strasznie do tego kleją i opory jazdy rosną dramatycznie.

Napisano

Kacperek12, zrozum to są kiepskie opony, nie kupuj ich tylko dlatego że są tanie. Można je zużyć gdy dostajesz z nowym rowerem, kupować nie ma sensu. Nawet za darmo bym ich teraz nie przyjął, bo zaczynam jeździć bardziej odważnie i na przyszły sezon będę potrzebował już dobrych gum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...