Kacperek12 Napisano 18 Czerwca 2019 Napisano 18 Czerwca 2019 Witam ciekawi mnie jakie są opory toczenia opon 2.6, 2.8, 3.0 po asfalcie na max ciśnieniu? Najlepiej doświadczenie praktyczne. Pozdrawiam.
radko10 Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 Jeździłem na 3 calach. Na piachu bajka, na asfalcie problemem nie jest opór toczenia. Oczywiście moim skromnym zdaniem, tylko zaskakująco duży opór powietrza. W końcu przeszedłem na opony 2.2 29 cali. Te 3 to było 27.5. Po prostu wszystko zależy od tego w jakim terenie jeździsz. Na GMBN mówią że złotym środkiem są opony 2.6.
TjakTomek Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 Jeżdżę na 27.5+ 2,8. To nie jest opona na asfalt. Pompowanie jej na maksymalne dopuszczalne ciśnienie jest absurdalnym pomysłem. Odbija się to to od wszystkiego, jest twarde jak skała a wcale dużo lepiej się nie toczy. Na asfalt nabijam maksymalnie 22PSI (1,5 bar), a często jeżdżę na ciśnieniu "roboczym" 12/13PSI, z czystego lenistwa.
MikeSkywalker Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 Zapewne sporo zależy też od bieżnika. Jeśli o mnie chodzi: WTB Ranger 27,5x2.8 toczyły się średnio. Bontrager XR2 29x2.6 toczą się lepiej. Owszem, ruszyć ciężko ale jak nabiorą rozpędu to jest już z górki - nie zwalniają nawet jak na moment przestanie się pedałować. Jeździłem jeszcze na Kendzie Havok - 27,5x2.8 i tutaj również opory są odczuwalne - jedna klientka wyjechała z Trekiem Roscoe na zmienionych oponach
Kacperek12 Napisano 19 Czerwca 2019 Autor Napisano 19 Czerwca 2019 Godzinę temu, radko10 napisał: Jeździłem na 3 calach. Na piachu bajka, na asfalcie problemem nie jest opór toczenia. Oczywiście moim skromnym zdaniem, tylko zaskakująco duży opór powietrza. W końcu przeszedłem na opony 2.2 29 cali. Te 3 to było 27.5. Po prostu wszystko zależy od tego w jakim terenie jeździsz. Na GMBN mówią że złotym środkiem są opony 2.6. Opory powietrza opony??? A Schwalbe rocket ron 27,5x2.8 jak się toczą?
Dokumosa Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 Tak, opory powietrza stawiane przez oponę o takiej szerokości sa juz wyjatkowo odczuwalne. Do tego jak wspomniał @TjakTomek moje nobby nic 2.8" przy 2 barach skaczą jak piłka. Na równym asfalcie niby można tak jechać ale dojedziesz na miejscówkę to trzeba znacząco upuścić. Pojezdzisz w terenie zbierasz się do powrotu i co? Stacjonarnej pompki przecież nie wozi się ze sobą w plecaku. Na wspomnianych NoNi na wysokim ciśnieniu na asfalcie opory przy 20kmh takie jak na NoNi 2,3" przy 35kmh.
radko10 Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 SKS ma specjalną pompkę do opon plus. Zakupiłem nie korzystałem. Pompuje w obydwie strony.
TjakTomek Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 2 godziny temu, Kacperek12 napisał: Opory powietrza opony??? A Schwalbe rocket ron 27,5x2.8 jak się toczą? Tę właśnie oponę mam zainstalowaną w wersji Performance. Nie polecam, nawet w teren. Zużyję ją sobie bo uczę się dopiero jazdy i jeżdżę spokojnie ale do agresywnej to zdecydowanie nie nadaje się.
TjakTomek Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 Ślizgają się na kamieniach, czasem na sekcji grubych korzeni, w cięższym technicznie terenie.
Dokumosa Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 W teren polecam Nobby Nici 2.6-2.8" w wersji Evo SS. Bardzo uniwersalne są pod warunkiem, że nie będzie błota ani rozmiękczonego gruntu - wtedy skubane się strasznie do tego kleją i opory jazdy rosną dramatycznie.
TjakTomek Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 Kacperek12, zrozum to są kiepskie opony, nie kupuj ich tylko dlatego że są tanie. Można je zużyć gdy dostajesz z nowym rowerem, kupować nie ma sensu. Nawet za darmo bym ich teraz nie przyjął, bo zaczynam jeździć bardziej odważnie i na przyszły sezon będę potrzebował już dobrych gum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.