GoldenRC Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Cześć, zakupiłem przedwczoraj Rockridera 540 z decathlonu. Ma on zamontowany Suntour XCR z przodu (tyle mogę wywnioskować po numerkach na nim - w innych miejscach nie ma o tym info). Posiada on tylko blokadę u góry na goleniu, raczej jest to wersja HLO. Mam z nim mały problem, ważę około 55kg i niestety amor przy tej wadze działa średnio. Miałem w poprzednim rowerze Raidona i na niskim ciśnieniu też działał średnio więc tutaj zmiana amora za dużo nie wnosi. Myślę o zmianie sprężyny na miększą. Kolega mówi że po jakimś czasie się to wyrabia i będzie okej. Jednak nie wiem jak to wygląda. SAG jaki uzyskuje to gdzieś między 0,5-0,8cm przy napięciu wstępnym przesuniętym na maxa na " - ". W tej sytuacji polecicie zmienić sprężynę na miększą czy na razie jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Później może być tylko gorzej (wyrobione ślizgi, przycinanie się...). Zmieniaj teraz i ciesz się póki jeszcze jako tako się ugina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 37 minut temu, GoldenRC napisał: Kolega mówi że po jakimś czasie się to wyrabia i będzie okej Wyrabia się wszystko oprócz sprężyny. Jak masz dostęp do miększej, to możesz próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenRC Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 (edytowane) @skom25 @Dokumosa sprężyny jeszcze nie mam. Musiałbym dopiero ją zakupić. Mam wersję jak ze zdjęcia. To jest LO czy HLO? Na dole nie ma żadnych pokręteł od regulacji tłumienia itd. Myślę o tej sprężynie: https://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/sprazyny-i-podzespoy/sprazyny_sprezyna-miakka-do-xcr-rllo-32mm-27529-cali-100mm/1634 @ACTIVIA, czy to będzie pasować? Koło 27,5, goleń 32mm Edytowane 16 Czerwca 2019 przez GoldenRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Jak blokada ma tylko 2 pozycje to LO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Trochę dziwny ten amorek bo Suntour produkuje tylko z amorkami gdzie podkowa z dolnych lag jest z przodu a twoj amorek ma z tyłu. Wedlug zdjecia to pancerz hamulca idzie z dobrej strony czyli lagi są dobrze poskładane. Czy mozesz dać więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenRC Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 (edytowane) @ACTIVIA I to jest to samo co mieli tutaj https://www.decathlon.co.uk/xcr-275-100-mm-mtb-fork-id_8539431.html W poprzednich modelach był normalny XCR. Teraz wygląda jakby mieli coś typowo pod siebie. Różni się tylko podkową od normalnego Edytowane 16 Czerwca 2019 przez GoldenRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 16 Czerwca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 o ile mi wiadomo podkowa z tyłu goleni była opatentowana przez Manitou a później z tego patentu skorzystał DT Swiss. Albo patent wygasł albo chińczycy już na bezczelnego podrabiają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 To teraz albo Suntour wymyślił coś nowego, albo manitou lub dt swiss coś wymyślili do produkcji rowerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenRC Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 @ACTIVIA @mrmorty pod lewym goleniem wybity jest napis suntour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Suntour może być producentem ale to amortyzator b'twin u-fit 100 lub 80 i może miec lub nie coś wspólnego z produktami sprzedawanych pod marką suntour. Prawdopodobnie wnętrzności są oparte na xct. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Dowiedzialem się ze Suntour ma zlecenie na produkcje milionów tej serii amorkow przez to nie dziwie się że powstają cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenRC Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 @ACTIVIA miałbyś w takim razie jakąś sprężynę do tego czegoś? Czy najlepiej wyjąć i coś pomierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Zrób mu sekcję zwłok za życia i podziel się tu dokumentacją foto dla potomnych będzie. A Piotr może w nagrodę ofiaruje Ci do sprężyny porcję dobrego smaru do poskładania pacjenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoldenRC Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Okej, najpierw muszę się zaopatrzyć w ten śmieszny klucz do rozkręcania wieczka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 7 minut temu, GoldenRC napisał: Okej, najpierw muszę się zaopatrzyć w ten śmieszny klucz do rozkręcania wieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrCh Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 W dniu 17.06.2019 o 22:36, GoldenRC napisał: Okej, najpierw muszę się zaopatrzyć w ten śmieszny klucz do rozkręcania wieczka I co kupiłeś ten klucz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi