Gość Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Witam, kupiłem dla syna rower https://allegro.pl/oferta/rower-medano-vanity-vt-5-28-rama-18-cross-w-wa-7777976941 i po jeździe próbnej jest on dla Niego za bardzo szosowy. Widać co prawda dużą różnicę na + jeżeli chodzi o prędkość, ale są i minusy z którymi chcę "powalczyć". Jednym z nich jest mostek, bo On chce mieć kierownicę wyżej. Na moje oko faktycznie jest mocno wyciągnięty. Czy polecicie coś o jeden numer krótszy oraz o jedną "działkę" podnoszący kierownicę? ps. czy regulowany to w ogóle dobry pomysł dla tego roweru?
Pablo59 Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Zależy o ile trzeba zmienić - mostek o większym wzniosie to raz, inaczej gięta kierownica to dwa, jakieś przedłużki (które zrobią z ładnego skądinąd roweru) potworka to trzy ... Jest kalkulator mostków obliczający różnice dla różnych wartości ich długości i kątów .... No i jest kwestia nieprzyzwyczajenia - jeśli jeździł na jakimś komunijnym to ma niewłaściwe nawyki "w rozumie"
Gość Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 bardzo dziękuję, a czy coś w ten deseń miałoby sens? https://allegro.pl/oferta/mostek-zoom-tds-d299-ahead-regulowany-105-25-4-7003612324 Chodzi mi o jakieś małe róznice, ten mój ma 110mm od osi do osi bo chyba tak należy długość mierzyć?
Gość Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Po jeździe próbnej to nie ma co wprowadzać zmian. Niech pojeździ i przyzwyczai ciało do nowej pozycji. Jak po 100- 200 km nadal będzie się na nim źle czuł, to wtedy możecie się zastanawiać nad zmianami. Swoją drogą podniesienie kierownicy to nie jest zawsze dobry sposób. W ten sposób plecy będą bardziej wyprostowane, a co za tym idzie, ręce będą oddalone od kierownicy.
Pablo59 Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 175 wzrostu i problemy z długością na 18" ramie ?? Impossible raczej Zdecydowanie kwestia przyzwyczajenia...
remover Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Jak wyżej. Pojeździć. Całkiem możliwe że się przyzwyczai i do twardszych przełożeń i do pozycji. Ale trzeba przyznać, że jako na mejski fitness Vanity ma dość agresywną geo. Upd. Widziałem dziś rower który w celu wyprostowania rowerzysty miał mostek obrucony do tylu
Gość Napisano 16 Czerwca 2019 Napisano 16 Czerwca 2019 Dziękuję, macie rację mostek zostaje, przynajmniej na jakiś dłuższy czas, poprzedni rower miał Meridę Crossway 17" i tam koła były bliżej siebie i nie musiał tak się kłaść, ale to do przyzwyczajenia. Tu faktycznie jest trochę wyciągnięty, bo ta odległość jak zmierzyłem miarką to prawie taka sama jak u mnie w SPEC SIRRUS gdzie rama rozmiar L ps. Prośba jak możecie jeszcze zerknąć do tematu "Zakup roweru z przedziału cenowego" tam pytam o zębatkę, bo tę chciałbym już dziś z innymi "pierdołami" zamówić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.