Skocz do zawartości

[mleko do opon] Jakie dobre mleko/uszczelniacz poza znanymi?


denyde

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Polecacie jakieś dobre mleko do bezdętek? Kiedyś używałem ze SCHWALBE, potem przerzuciłem się na Trezado i na tym poprzestałem jednak szukam czegoś skuteczniejszego i bez amoniaku. Choć trezado wydało wersję bez amoniaku jednak po rozeznaniu rynku znalazłem jeszcze coś takiego jak X-SAUCE na allegro:

https://allegro.pl/oferta/uszczelniacz-x-sauce-500ml-mleko-ust-bezdetkowe-8014578967

Pytanie, czy ktoś już miał styczność z tym? Fajnie, ze można używać z CO2 i w zimie nie ma problemu, jest bez amoniaku. W sieci znalazłem jeszcze coś takiego na temat tego mleka:

Ciekawe czy faktycznie to tak szybko łata?

Pozostaje jeszcze effeto mariposa ale jakoś nie jestem przekonany do nich. Może ktoś coś jeszcze używa czego nie znam a jest godne uwagi?

Napisano

Wszystko tylko nie Caffelatex Effeto Mariposa. Zalałem na próbę do dwóch swoich rowerów i po 7 tygodniach zacząłem łapać kapcie. Rozebrałem, i oczom moim ukazała się w pełni zaschnięta, gliniana breja... Tak samo we wszystkich czterech kołach. Koła nie widziały co2, a zamleczenie wykonane zostało na nowych oponach.

Dodam tylko, że nalewałem z dwóch pojemników, tak więc raczej nie można mówić o przestrzelonej serii. Czyszczenie - dramat...

Teraz zalałem zielonego Syncros'a. Po 8 tygodniach mleko jest jak nowe, czyli w pełni płynne i dalej sprawnie łata uszkodzenia.

Napisano

No właśnie tylko potwierdzasz o caffelatex to co już słyszałem stąd nie mam ochotę na testowanie tego. Syncros to od Scotta rozumiem, gdzie można kupić? Zawiera amoniak? (wiesz...ten zapach aż wykręca nozdrza ;) )

Napisano

Ja kupiłem w Dobre Koło Scott w Sosnowcu, ale pewnie jest dostępne u każdego autoryzowanego sprzedawcy Scott.

Nie wiem czy zawiera amoniak, ale nie śmierdzi.

Napisano

OK, dzięki Panowie, koła mam tylko dwa więc myślę, że skuszę się na mleczko od Conti i X-sauce i przetestuję oba na własnej skórze a raczej na własnych oponach ;)

  • 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Pozostałem na X-Sauce...cenowo podobnie jak stans a wydaje mi się, że nawet lepsze. Trwałość i zalepianie dziur szybkie i nie wali tak jak stans (chodzi o amoniak). Ostatnio po kolcu grubym róży to było parę sekund i do dziś nic się nie dzieje. No i korzystam z CO2 ale przy stansie chyba też można...

Napisano
W dniu 15.06.2019 o 10:03, cervandes napisał:

Ja lubię Vittoria Pit Stop i Pit Stop EVO. Bez amoniaku, skutecznie lepi, wytrzymuje sporo.

Potwierdzam. Trezado też. I Trezado zmieszane z dolewką Vittorii :)

Napisano

Mi trezado nie siadło...więc pozostaje przy Stans i X-sauce. Swego czasu był jeszcze JOE'S NO FLAT ale to stare czasy. Teraz chyba mało kto o tym pamięta, gdzie już prawie każda firma na w ofercie jakieś swoje mleczko jak schwalbe, conti, wspominana vittoria czy wynalazki innych firm.

Napisano

Po prostu, wg mnie słabo zalepiało i potrafiło się rozdzielić na wodę..ogólnie jakiś gnój po czasie gdzie ze stansem ani z x-sauce tego problemu nie mam. Mają dużą trwałość choć zalecają sprawdzać co jakiś czas i maksymalnie do 7 miesięcy to ja po roku zajrzałem dopiero :D

Napisano
Teraz, denyde napisał:

Po prostu, wg mnie słabo zalepiało i potrafiło się rozdzielić na wodę..

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. Osobiście używam mleka SYNCROS. Działa pod warunkiem, że temperatura otoczenia jest wyższa niż zero.

Napisano
4 godziny temu, denyde napisał:

Po prostu, wg mnie słabo zalepiało i potrafiło się rozdzielić na wodę..ogólnie jakiś gnój po czasie gdzie ze stansem ani z x-sauce tego problemu nie mam.

Hmmm ... może ja po prostu miałem farta. Trezado po kilku miesiącach paruje zostawia takie gęste gluty i faktycznie coś bardzo płynnego. Gluty kiedyś zeskrobywałem, teraz mi się nie chce bo po zważeniu miały z 40g i po prostu dolewam mleka. Ze Stansem tak się nie dzieje ?

Napisano

Dokładnie to samo miałem z trezado. Gluty i woda. Przy stansie tego nie zauważyłem tak samo jak i po x-sauce też nie. Nie gluci się, nie rozwarstwia.

Napisano

sprawdź sobie x-sauce jest też w małej butelce 200 ml jak nie chcesz wydawać więcej na niewiadomo co, a zobaczysz. Bo stansa najmniejsza to prawie 500ml. Choć mądrym bym się tak nie nazwał :D po prostu każdemu coś tam pasuje. Trzeba potestować pod siebie i tyle tym bardziej, że nie są to jakieś wielkie koszty.

  • 8 miesięcy temu...
Napisano

A ja mam pytanie odnośnie zimy - czy ktoś jeździ na mleku cały rok? Co ile wymieniacie? Zależy mi na opiniach odnośnie temperatur 0 do -20 st. Jeżdżę tak do maks. -10, ale rower trzymam w garażu, więc nie chciałbym niespodzianek. Na lecie mi nie zależy, bo wymiana dętki w środku lasu przy, powiedzmy, 15 st. to żaden problem 😀.

Napisano

Ja jeździłem całą zimę na tym co kupiłem wcześniej czyli X-Sauce i złego słowa nie powiem, nawet nic nie dolewałem a zalewałem w początkiem listopada jakoś a w kwietniu sprawdzałem i było płynne bez żadnych glutów. Zresztą mam je do teraz w oponie i w sumie mogę zajrzeć to jeżeli chcesz to mogę podesłać foto jak to wygląda po dolewce oczywiście w sezonie jednej ale prawie już rok łącznie będzie bez czyszczenia. Myślę, że każde mleko da rady na którym jest napisane że wytrzymuje ujemne temperatury.

Napisano

Ja wlewam na wiosnę, w lecie robię dolewkę, jesienią czyszczę z mleka opony i wkładam dętki. Czyszczenie to nie tylko umycie, ale też zerwanie lateksu z wnętrza.

W tym roku Vittoria Pit Stop mnie rozczarowała na koniec, bo po całym sezonie złapałem dosłownie z tydzień temu kapcia, który się nie uszczelnił. Dużo mleka zostało, dużo dziurka wyrzuciła a mimo tego się nie uszczelniło. Sikającym kołem doleciałem na stację benzynową, uzupełniałem powietrze, ustawiałem koło dziurą w dół ale mleko mi całe zwiało. Podejrzewam, ze było już stare, po 150ml na koło w marcu i po 100ml dolewki na koło w lipcu. To stare chyba zareagowało z dolewką i wyciągnęło z niej lateks.

 

Na wiosnę chyba wjadą nowe opony, jeszcze się rozglądam za tym jakie - i tam zaryzykuję mleko Finish Line, reklamowane jako 'wieczne'.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...