Skocz do zawartości

[napęd] tani napęd 2x9

Kacperek12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Jako, że mój obecny napęd 3x8 się kończy to w przyszłości będę wymieniał napęd.

I teraz jaki napęd 2x9 wybrać ( 3 blatu i tak nie używam)?

Korba na kwadrat/isis czy HT2? 22x30

Suport taki by można było wymieniać w nim łożyska.

Kaseta 36-11.

Przednia przerzutka (aktualnie nie mam żadnej bo ta zwykła nie mieści się koło opony)???

Klamkomanetka do tylnej przerzutki?

Tylna przerzutka z potężną sprężyną łańcuch nie latał?

Jak najtaniej.

Pozdrawiam.

Napisano

Łożyska wymienne ze wspomnianych to praktycznie tylko HT2 (możesz kupić shimano i specyficzne łożyska u chińczyka albo jakąś chińszczyznę i wtedy pasują łożyska z każdego sklepu z łożyskami).

Najtańsza korba (bez wymiennych blatów, co jednak wielkim ograniczeniem zważywszy na cenę tej korby i dużego blatu do droższych korb nie jest) to FC-MT210 36x22 np. https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-korby-korba-shimano-fc-mt210-2x9-3622t-175mm-o_l_166_12036.html

Kasetę najtańszą  jaka jest o wymaganym zakresie.

Dobry łańcuch (np. KMC X9)

Przerzutka z mocną sprężyną to starusieńskie XT - gdzieś używaka w dobrym stanie trzeba szukać.

Manetka bylejaka 9s shimano.

Napisano

Jeżeli nie potrzebujesz blatu 40, lub większego, to dubel ma sens. Jeżeli rzadko wykorzystujesz blacik 22 ( a tak to wygląda, jeżeli nie masz przedniej przerzutki ) to zamiast pakować się w 2x9, szedłbym w 1x10, czy nawet 1x11 ( zależnie od pieniądza ). Prościej i, w mutacji 1x10, pewno nawet taniej. No i są do tego przerzutki ze sprzęgłem, więc łańcuch nie lata.

Baj di łej - Jaki model korby? Alivio jest zwykle rozbieralne więc:

- zębatka Deckas ( ~50zł )
- kaseta Deore 11-42 ( lub jakaś chińszczyzna ) - 130zł
- Przerzutka - Deore RD-M6000-GS - 170zł
- jakaś manetka 10rz - 50zł

I jest dobrze, tanio o cicho

Napisano

Wykorzystuje blacik 22.

Nie mam przedniej przerzutki bo mi się nie mieści koło opony ta klasyczna, i łańuch przekładam ręką lub nogą.

1x drogie części i podobno mniej wytrzymały bo łańcuch pracuje pod dużym skosem.

Przednią korbę mam z wymiennymi zębatkami.

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

Łożyska wymienne ze wspomnianych to praktycznie tylko HT2

Przypominam, że HT2 to patent shimano na puste w środku korby, suport to natomiast BSA

Napisano
Teraz, Kacperek12 napisał:

Wykorzystuje blacik 22.

Nie mam przedniej przerzutki bo mi się nie mieści koło opony ta klasyczna, i łańuch przekładam ręką lub nogą.

1x drogie części i podobno mniej wytrzymały bo łańcuch pracuje pod dużym skosem. 

To w takim razie masz za dużą oponę o raczej nic w to nie wejdzie - przerzutki z mniejszym wodzikiem są przeznaczone do 10 rzędowych napędów i średnio to chodzi, szczerze mówiąc.
1x nie jest droższe. Conajwyżej niekoniecznie jest tańsze. Ale nadrabia ergonomią.

@Dykciarz HT2 to nazwa zewnętrznych łożysk. Puste ramiona to po prostu "Hollowtech" i były takowe na octalink.

Napisano
Teraz, uzurpator napisał:

w takim razie masz za dużą oponę o raczej nic w to nie wejdzie - przerzutki z mniejszym wodzikiem są przeznaczone do 10 rzędowych napędów i średnio to chodzi, szczerze mówiąc.

Jemu nie wchodzi, bo ma top swing pewnie. Jak by wymienil na downswing wszystko by weszlo.

Napisano

Btw. Po co ci do miasta kaseta 11-46? Prawdopodobnie nie wykorzystasz większości przełożeń bo będą to tzw ''młynki''. Nie lepiej pomyśleć o mniejszym stopniowaniu z blatem np 28t?

Napisano

Ja na hopach latam 32-13t i myślałem że mam młynek, ja bym się wywrócił z roweru zamiast rozpędzić rower ale zależy od nogi :P

Napisano

@wkg - byłem, opinię podtrzymuję :P

@Kacperek12 - określ może gdzie jeździsz. Przerzutka którą pokazałeś to top-swing, bottom-pull i jeżeli fabrycznie była taka w rowerze to podtrzymuję - masz za dużą oponę. Jeżeli rower jest w miarę standardowy, to pewno da się inną przerzutkę zmieścić. Foto by się przydało.

Napisano

Jak to boost to faktycznie ratunkiem tylko adapter do DM + 3mm specyficzna podkładka zwiększająca dystans. Tym bardziej 1x10 ma większy sens (ekonomiczny)

Może być mały problem z założeniem uzębienia 30T NW do  posiadanej korby bo pod BCD 104 są tylko z 2mm offsetem z tego względu poszedłbym w 32T (nawet oval).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...