bikeart Napisano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Cześć, Pacjent to przedni hamulec shimano xt m785 z tarczami shimano sm-rt81. Po regulacji na stojaku nic nie obciera. Gdy siedzę na rowerze również. Problem pojawia się gdy stoję na rowerze, albo położę się na kierownicę. Tarcze wyprostowane,lekkie bicie 0,2-0,5 mm ( swoją drogą nie sądziłem, że są takie miękkie, wcześniej prostowałem SM-RT30 i były dużo sztywniejsze), tłoczki nasmarowane, pracują równomiernie. Oś QR 9, sprawdziłem mocowanie w widelcu i mocno zaciśnięty(nogą). Jakieś wskazówki gdzie szukać przyczyny? . Edytowane 11 Czerwca 2019 przez bikeart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Teraz, bikeart napisał: Problem pojawia się gdy stoję na rowerze, albo położę się na kierownicę. Teraz, bikeart napisał: Oś QR 9 przecież sam sobie odpowiedziałeś - widelec się gnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Teraz, abdesign napisał: przecież sam sobie odpowiedziałeś - widelec się gnie. Jeżdżę na nim kilka lat i tego wcześniej nie zauważyłem, a moja waga spadła. Nie jest to co prawda wielkie tarcie, raczej cykanie, ale wqur.... A czy jest możliwe, że podgiąłem amortyzator dociskając zacisk nogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Wiesz to że kiedyś było inaczej nic nie znaczy, może tarczę miałeś prostą, może hamulec inny z szerszą szczeliną na tarcze, może widelec miał mniejsze luzy itd. itd... w każdym razie objaw jest typowy dla widelca (sporej ilości modeli) na Qr9. Co to za widelec? Teraz, bikeart napisał: A czy jest możliwe, że podgiąłem amortyzator dociskając zacisk nogą? ehhh, znowu sam sobie odpowiedziałeś - łożysk piasty nie lubisz, ślizgów amortyzatora nie lubisz. Nie rób tak. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Teraz, abdesign napisał: Wiesz to że kiedyś było inaczej nic nie znaczy, może tarczę miałeś prostą, może hamulec inny z szerszą szczeliną na tarcze, może widelec miał mniejsze luzy itd. itd... w każdym razie objaw jest typowy dla widelca (sporej ilości modeli) na Qr9. Co to za widelec? FOX 32 Float 100 CTD O/C Evolution Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 11 Czerwca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 10 godzin temu, bikeart napisał: Problem pojawia się gdy stoję na rowerze, albo położę się na kierownicę. Czy obciera w czasie jazdy? Zacisk koła prawidłowo ustawiony i zamknięty? Po co się kładziesz na kierownicę? 9 godzin temu, bikeart napisał: A czy jest możliwe, że podgiąłem amortyzator dociskając zacisk nogą? Tego....że zapytam.....w jakim celu to zrobiłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Tloczki pewnie już nie wracają do pozycji jak kiedyś + wyginający się widelec... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 W dniu 11.06.2019 o 21:11, durnykot napisał: Czy obciera w czasie jazdy? Zacisk koła prawidłowo ustawiony i zamknięty? Po co się kładziesz na kierownicę? Tego....że zapytam.....w jakim celu to zrobiłeś? Bezpośrednio po regulacji nie obcierały przy normalnej jeździe. Jednak po zjechaniu z górki i po mocniejszym hamowaniu zaczęły obcierać. Zacisk koła ustawiony i zamknięty. Kładłem się na kierownice w zasadzie w celu diagnostyki. Bardziej mnie interesuje, aby nie obcierały przy jeździe stojąc. Zamykałem zacisk nogą, bo chciałem to zrobić mocniej. Tutaj na forum wyczytałem w postach o regulacji hamulców, że to poprawia sztywność i może ograniczyć obcieranie tarczy. Dla wyjaśnienia. To nie było skakanie, czy stanie na zacisku. Może nawet użyłbym takiej siły zamykając pulsacyjnie ręką stosując twardą podkładkę pod rękę. Przez samą rękawicę bolało. 13 godzin temu, Dokumosa napisał: Tloczki pewnie już nie wracają do pozycji jak kiedyś + wyginający się widelec... tłoczki smarowałem pastą i wygląda jakby pracowały równomiernie, ale faktycznie nie sprawdzałem na ile się chowają w zacisku. Jaka powinna być szczelina między nowym klockiem a tarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 15 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Hamulce wyregulowane. Okazało się, że to jednak wina tarczy. Wyprostowałem i nie obciera. Musi być idealnie prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi