wojtasin Napisano 24 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Przerzutkę posiadam od 2 lat, do jej zakupu pchnęła mnie zmiana wolnobiegu na 6-biegowy, którego nie mogła obsłużyć przerzutka Favorit (czyli standard przy Wagancie), z początku byłem zadowolony, że działa i że nie była zbyt droga (30 złociszy) i że prezentuje się nieco lepiej niż rzeczony Favorit (co nie znaczy, że wygląda dobrze, a to czerwone kółko trąci tandetą na 100 metrów, z takiej odległości da się to jeszcze zauważyć). Przerzutka działa pod kontrolą prymitywnej manetki z obrotową gajgą i napisem Shimano SIS. Początkowo miałem małe problemy z regulacją, dopiero po jakimś czasie przerzutka zaczęła pracować jako-tako, ale to chyba bardziej wina mojego braku doświadczenia niż samej przerzutki. Od początku występował problem z redukcją z 5 biegu na 4. Po około 2 latach i 4000 km problem pozostał, a pojawiły się nowe, wydłuża się czas pomiędzy użyciem manetki a zmianą biegu (dziś zdążyłem okręcić 4 korbą zanim weszła "piątka"), w zależności od dnia przerzutka działa w miarę poprawnie albo w jedną, albo w drugą stronę (tzn. w miarę działa albo redukcja albo wrzucanie na wyższe biegi), ale najbardziej wkurza mnie to, że za te 30 złociszy mogłem wyrwać coś używanego jak Altus/Acera/Alivio w serwisie aukcyjnym o dominującej pozycji na polskim rynku. A w drugim (w tym właściwym) rowerku mam to: http://www.forumrowerowe.org/przerzutka-ty...SGX-t21314.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 25 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Zapomniałem dodać, że rower, do którego przerzutka jest zamontowana, nie jest katowany, śmigam na nim do pracy i po zakupy, nie czochram go po lesie, żadnej jazdy ekstremalnej. Przerzutka jest zadbana, regularnie czyszczona i smarowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suja15 Napisano 16 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 No jak bym wybierał to wolałbym kupić używaną Alvio . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Czegoś nie rozumiem w polityce shimano. Stworzyli nowa grupę TX - która to zastępiła grupę TY w zasadzie wszystkie nowe elementy są lepsze i lepiej wykonane niż te z serii TY z jednym wyjątkiem. Manetki są lepsze, działają przyjaźniej. korby są ładniej wykonane a i jakość podobna jak w poprzedniku. łańcuchy i wolnobiegi są identyczne, w wolnobiegach pojawiła się wielka koronka Megarange, przednia przerzutka w zasadzie jest identyczna. Jedynie co spaprali to- TYLNA PRZERZUTKA Tak wygląda z serii TX-30 Wygląda zdecydowanie lepiej niż stara TY-18 i TY-21 Ale działa zdecydowanie gorzej. IMO jest przekombinowana. Ładniejszy wygląd osiągnięto stosując tworzywa sztuczne. które są zbyt elastyczne. Szybko łapie luz na sworzniach. do tego tworzywo szybko sięściera i dostaje się w zawiasy powodując mulaste działanie. W wysokich temperaturach jest strasznie elastyczna bocznie a przy temperaturach poniżej - 10° C plastyk potrafi pękać samozsię od stania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha09 Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Mam w starym rowerze TY-18 i jest nie do zajechania ;p ma 12 lat, od nowosci raz regulowana i dziala bardzo dobrze jak na tej klasy przerzutke Tx-30 tez mialem ale chyba takich 5 zniszczylem lepiej kupic jakas stara przerzutke z wyzszej klasy osprzetu niz pchac sie w to ***** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2701 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Mam RD TT-15. Cała metalowa gdzie się tylko da, nawet bardziej niż TY-18 (wózek). Tego ustrojstwa wręcz nie da się popsuć, mimo używania zimą nie da się poznać czy ma rok czy 15. Jak się to trzyma w ręce, to ma się wrażenie że posiada własną grawitację (jak skombinuję wagę, to sprawdzę ile to waży...0.5 kg???). Co najważniejsze: działa toto w układzie 2x5 i ilość "biegów" w zupełności mi wystarcza. Mam też oczywiście drugi rower z xt/xtr i jedyną różnicą jest możliwość redukcji o 4 naraz, co się przydaje np: przed światłami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi