Skocz do zawartości

[Koła] Mavic Aksium 2019, opinie?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Zakładałem nieco bardziej ogólny temat o kołach, ale z racji mało uczęszczanego miejsca na forum, nie spotkał się z zbyt dużym odzewem. Tak czy inaczej, moje poszukiwania kół stanęły na Mavic Aksium 2019.

W stosunku do poprzednich wersji, różnią się podobno szerokością wewnętrzną obręczy (15 vs 17mm) oraz zmienionymi szprychami na okrągłe. Płaskie zostały tylko po jednej stronie koła tylnego.

Pogrzebałem trochę w internecie i znalazłem różne opinie. Jedni są zachwyceni i określają te koła jako niezniszczalne. Drudzy natomiast twierdzą że są tragiczne i gną się praktycznie natychmiast. Dodatkowo czytałem że w nowych wersjach szprychy są ze zwykłej stali która rdzewieje.

Macie jakieś opinie na temat tych kół? Nie chcę wydawać na koła zbyt dużo, bo szosę traktuję jako ciekawostkę, a chciałbym spróbować czego innego niż Shimano.

Napisano

Hej

Mam te koła i przy mojej wadze ok 100 kg dają rade. Co prawda przejechałem na nich dopiero  jakieś 400 km ale śmigają aż miło. Założone mam opony 28C.

Nie wiem jak z tym rdzewieniem ale u mnie nie występuje. Według mnie są dobrym kompromisem jakości do ceny (660 zł za komplet)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...