Skocz do zawartości

[hamulce MT200] upgrade budżetowy

JacekPlacek1974

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam problem z hamulcami MT200 - pacjent to Trek X-caliber8, drugi pacjent to ja czyli 97kg wagi.

Jakie macie pomysły na upgrade tych spowalniaczy?

Rower nowy, przebieg 50km, 180 z przodu zmieniona na RT66, 160 z tyłu - nie moge zablokować tylnego koła.

Poprzedni rower miałem z Vbrejkami i dosłownie stawał w miejscu.

Trek tylko spowalnia.

Budżet około 200-300 PLN i najlepiej plug'n'play żeby zrobić to samemu.

Napisano

Za 200- 300 zł nie kupisz nic lepszego. Odtłuszczałeś klocki i tarcze? 

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

Za 200- 300 zł nie kupisz nic lepszego. Odtłuszczałeś klocki i tarcze? 

Tak, przód po wymianie tarczy na RT66 jest lepiej.

Kombinowac z klockami?

Napisano

Poczekaj i trochę dotrzyj te klocki i tarcze. Klocki żywiczne Shimano to badziewie, ale nie aż takie.

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

Poczekaj i trochę dotrzyj te klocki i tarcze. Klocki żywiczne Shimano to badziewie, ale nie aż takie.

Dzisiaj docierałem, kilka km na wcisnietych klamkach :-(

W sumie odtluscilem tylko tarcze, klocki tez trzeba w nowej furze? nie dotykalem ich :-)

Napisano

Ty nie, ale kto inny już tak jak kiepsko poszło :) 

Umyj jeszcze raz tarcze, najlepiej sprawdza się płyn do mycia naczyń, osusz papierowym ręcznikiem. Klocki wyjmij, umyj płynem do mycia naczyń, przeleć na papierze ściernym ( dość grubym) i umyj ponownie. Możesz je też potrzymać chwilę nad ogniem, ja tak robiłem i nic się nie działo. Jeżeli po takim zabiegu nadal będą hamowały badziewnie, to nic więcej nie zrobisz.

• Mod Team
Napisano
45 minut temu, JacekPlacek1974 napisał:

Rower nowy, przebieg 50km,

Przejechałeś 50 km i się dziwisz, że hamulce nie hamują?

33 minuty temu, JacekPlacek1974 napisał:

Dzisiaj docierałem, kilka km na wcisnietych klamkach :-(

Docieranie nie powinno tak wyglądać, prawdopodobnie tylko pogorszyłeś sytuację. 

Docieranie nie polega na jeździe z zaciśniętym hamulcem, ale na dotarciu powierzchni ciernej tarczy i klocka bez zmiany struktury klocka ( co może mieć miejsce przy ciągłym hamowaniu - zeszklenie powierzchni ).

Dotarcie:

-rozpędzasz się do 30 km/h

- hamujesz do zatrzymania się

- powtarzasz ok 20 do 50 razy.

Na razie możesz wyjąć klocki, przetrzeć je drobnym papierem ściernym i pojechać na dotarcie hamulców. 

36 minut temu, JacekPlacek1974 napisał:

Czy zmiana tylnej tarczy na RT66 + klocki półmetaliczne lub metaliczne coś poprawi?

Będziesz miał to samo- nowe tarcze i nowe klocki, które musisz dotrzeć.

Napisano

Dzięki za rady, klocki faktycznie były zeszklonej na powierzchni styku z tarczą, przejechałem je papierem ściernym i jeszcze raz odtluscilem tarcze. Po kilkunastu ostrych hamowaniach tylne koło mogę zblokować. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...