JacekPlacek1974 Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 Cześć, mam problem z hamulcami MT200 - pacjent to Trek X-caliber8, drugi pacjent to ja czyli 97kg wagi. Jakie macie pomysły na upgrade tych spowalniaczy? Rower nowy, przebieg 50km, 180 z przodu zmieniona na RT66, 160 z tyłu - nie moge zablokować tylnego koła. Poprzedni rower miałem z Vbrejkami i dosłownie stawał w miejscu. Trek tylko spowalnia. Budżet około 200-300 PLN i najlepiej plug'n'play żeby zrobić to samemu.
Dokumosa Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 Tarcze 180 rt65/66 + klocki ceramiczne ew. dobre metaliki. Ale to cenowo wyjdzie sporo więcej niż komplet tychże hamulców.
Gość Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 Za 200- 300 zł nie kupisz nic lepszego. Odtłuszczałeś klocki i tarcze?
JacekPlacek1974 Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Napisano 9 Czerwca 2019 Teraz, skom25 napisał: Za 200- 300 zł nie kupisz nic lepszego. Odtłuszczałeś klocki i tarcze? Tak, przód po wymianie tarczy na RT66 jest lepiej. Kombinowac z klockami?
Gość Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 Poczekaj i trochę dotrzyj te klocki i tarcze. Klocki żywiczne Shimano to badziewie, ale nie aż takie.
JacekPlacek1974 Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Napisano 9 Czerwca 2019 Teraz, skom25 napisał: Poczekaj i trochę dotrzyj te klocki i tarcze. Klocki żywiczne Shimano to badziewie, ale nie aż takie. Dzisiaj docierałem, kilka km na wcisnietych klamkach :-( W sumie odtluscilem tylko tarcze, klocki tez trzeba w nowej furze? nie dotykalem ich :-)
Dokumosa Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 Klocków lepiej nie dotykam chyba, że "odtłuściłeś" tarcze czymś co je w istocie natłuściło. Wtedy klocki śmietnik.
Gość Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 Ty nie, ale kto inny już tak jak kiepsko poszło Umyj jeszcze raz tarcze, najlepiej sprawdza się płyn do mycia naczyń, osusz papierowym ręcznikiem. Klocki wyjmij, umyj płynem do mycia naczyń, przeleć na papierze ściernym ( dość grubym) i umyj ponownie. Możesz je też potrzymać chwilę nad ogniem, ja tak robiłem i nic się nie działo. Jeżeli po takim zabiegu nadal będą hamowały badziewnie, to nic więcej nie zrobisz.
JacekPlacek1974 Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Napisano 9 Czerwca 2019 Czy zmiana tylnej tarczy na RT66 + klocki półmetaliczne lub metaliczne coś poprawi? Z przodu wymienilbym tylko klocki. Jakie klocki polecacie do tych hamulców?
Mod Team durnykot Napisano 9 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2019 45 minut temu, JacekPlacek1974 napisał: Rower nowy, przebieg 50km, Przejechałeś 50 km i się dziwisz, że hamulce nie hamują? 33 minuty temu, JacekPlacek1974 napisał: Dzisiaj docierałem, kilka km na wcisnietych klamkach :-( Docieranie nie powinno tak wyglądać, prawdopodobnie tylko pogorszyłeś sytuację. Docieranie nie polega na jeździe z zaciśniętym hamulcem, ale na dotarciu powierzchni ciernej tarczy i klocka bez zmiany struktury klocka ( co może mieć miejsce przy ciągłym hamowaniu - zeszklenie powierzchni ). Dotarcie: -rozpędzasz się do 30 km/h - hamujesz do zatrzymania się - powtarzasz ok 20 do 50 razy. Na razie możesz wyjąć klocki, przetrzeć je drobnym papierem ściernym i pojechać na dotarcie hamulców. 36 minut temu, JacekPlacek1974 napisał: Czy zmiana tylnej tarczy na RT66 + klocki półmetaliczne lub metaliczne coś poprawi? Będziesz miał to samo- nowe tarcze i nowe klocki, które musisz dotrzeć.
JacekPlacek1974 Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Napisano 10 Czerwca 2019 Dzięki za rady, klocki faktycznie były zeszklonej na powierzchni styku z tarczą, przejechałem je papierem ściernym i jeszcze raz odtluscilem tarcze. Po kilkunastu ostrych hamowaniach tylne koło mogę zblokować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.