Szymszon90 Napisano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Witam. Moja narzeczona ma jakieś słabe ledwo działające hamulce vbrake w swoim kellys vanity 20. To jest dokładnie ten rower: https://www.bikko.pl/rower-gorski-kellys-vanity-20-sunset-2014.html Model hamulców: ALHONGA V-brake Pytanie. Wymienić całe hample czy tylko klocki? I jeśli całe hample, to czy deore będą zauważalnie lepsze? Da coś taka zmiana? I klocki dokupuje się osobno czy już są w komplecie? Ja mam tarczówki xt m8000 i zupełnie nie mam bladego pojęcia o vbrake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymszon90 Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Ewentualnie avidy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 W zależności od chęci i pieniędzy iść punkt po punkcie, ewentualnie na danym punkcie poprzestać gdy efekt będzie zadowalający lub brak kasy/chęci. 1. Wycentrować ( jeśli są ósemki ) i ustawić poprawnie klocki - szczeki względem obręczy. Klocki i obręcz odtłuścić nawet płynem do mycia naczyń i wodą + szmatka. 2. Wymiana klocków np. na takie : https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-v-brake-merida-md019-4szt-2-kola-7883195119 + wymiana pancerzy na sztywniejsze i linek na nierdzewne ( przy okazji ) - najpierw ewentualnie przegląd pancerzy, czy są całe, dobrze poprowadzone, końcówki nie są postrzępione itp. 2a. Założyć booster ( podkowę ) do tylnego hamulca np. ( idzie taniej kupić szukając choćby używki - to tylko kawałek alu ) https://www.olx.pl/oferta/booster-acor-do-hamulcow-nowy-CID767-IDAcRp4.html#eaa8823212 3. Wymiana szczęk na jakieś avida SD lub shimano br-t4000, lub innych shimano wyższych modeli , ewentualnie polowac na używane w bdb stanie wysokie modele sprzed lat typu br-m570, br-m750, br-m760, br-m739 4. Wymiana klamkomanetek ( w oryginale są st-ef51 7 biegowe ) na używane ( innych nie ma ) st-m739 ( 8 biegowe - ale można używać jako 7 biegowych ) lub rozbić manetki i klamki osobno, manetki dowolne 7 b altusy a klamki wtedy jakies avida lub z shimano bl-m739, bl-m750, bl-m600, bl-m570, bl-m571 - niżej tych modeli schodzić w klamkach shimano nie ma sensu - w/w modele tylko używane ( nowych w zasadzie nie ma ) a i na używki trzeba zapolowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymszon90 Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 A czy jak kupię szczęki avida single digit to czy będą współpracowały z klamkomanetkami st-ef51? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymszon90 Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Super dzięki, wszystko jasne. Klamkomanetek nie wymieniam bo może w przyszłości kupię jej napęd 3x9, albo 3x10. Póki co widzę że półka alivio 2019 cenowo jak deore... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Klocki author 3cc - to jest niezły zawodnik. i zacznij od ich wymiany. Podstawowe v-ki shimano z tymi klockami to żylety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistan Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Podepnę się pod temat z pytaniem. Muszę wymienić już swoje klamki Sram 9. Szukam klamek szerokich na trzy palce i lepsze jak Sram . Co myślicie o tych? : https://allegro.pl/oferta/dzwignie-hamulca-deore-lx-v-brake-na-3-palce-7836551110 Może inne, lepsze propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymszon90 Napisano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 A ja mam pytanie. Czy avid sd 3 za 50zl to faktycznie taki szajs czy mimo wszystko beda lepsze niz te standardowe w kellys? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Może troche lepsze by były, ale jak już wymieniać to na wyraźniej lepsze ( nawet używane ). Ale najlepiej zacząć od regulacji, poprawnego ustawienia klocków, przejrzec pancerze czy całe są, wycentrowania koła ( jeśli ósemka na boki - zakręcić kołem w powietrzu i popatrzeć na obręcz - klocek czy się zbliża do klocka i oddala ) czy klocki są ok - niewytarte. Same lepsze szczęki to połowa sukcesu ( gdy wszystko inne jest ok ) druga połowa to klamki. Ale patrząc, że to damka i jeździ kobieta to raczej to co jest w oryginale z poprawną regulacją, ew. nowymi klockami i poprawną regulacją powinno wystarczyć. No chyba, że zapindala na rowerze + zjazdy to można myśleć. Tak to nie warto zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.