Janu_sz Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 jprd następny weekendowy wpis z nudów. Niecały rok temu wpis, teraz kolejny ( cyt: "Roscoe 8 brzmi jak rower dla mnie, bo jestem nastawiony na dobrą zabawę a nie ściganie się.", "Dla mnie rower za 5000 zł to jest drogi rower," ) a teraz już bajki o zmianach.
djcosmo Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Napisano 8 Czerwca 2019 Nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz. Kupiłem okazyjnie, pojeździłem - zobaczyłem co i jak. I pomyślałem, że może warto mieć amortyzator powietrzny, ramę w mniejszym rozmiarze i ładniejszy kolor. Załączam zdjęcie zrobione w ostatnią niedzielę.
Janu_sz Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 44 minuty temu, djcosmo napisał: I pomyślałem, że może warto mieć amortyzator powietrzny, ramę w mniejszym rozmiarze i ładniejszy kolor. I mamy odpowiedź na pytanie zadane w temacie do zamknięcia.
maklakiewicz Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 Da się mieć mniejszą ramę niż ta ze zdjęcia?
djcosmo Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Napisano 8 Czerwca 2019 To jest 17,5, są jeszcze dwa mniejsze rozmiary. Jak widzisz na załączonym obrazku siodełko jest mocno wysunięte do przodu i dopiero wtedy zaczęło być wygodnie. Nie wiem ile mógłbym wziąć za użytkowany rower, a co za tym idzie czy dopłata będzie opłacalna. Uwazam, że jest to udany model, warto przy nim zostać.
MikeSkywalker Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 Jasne że warto, to bardzo udany rower A @Janu_sz to troll którym nie warto się przejmować, pewnie nawet nie jeździł na Roscoe. Jeśli rozmiar ramy Ci nie leży to nie ma się co zastanawiać i trzeba zmienić - do zabawy w terenie nawet lepiej mieć mniejszy. Tak z ciekawości - ile masz wzrostu? Roscoe 8 wychodzi dość opłacalnie, bo w porównaniu do 7-ki dopłacasz 6 stówek za powietrzny widelec i 1x12. Ale z tym Eagle dwa razy bym się zastanowił - eksploatacja napędu 1x10 jest tańsza, ale przełożyć napęd można i po zakupie. Za parę tygodni będzie dobry moment na zakup Treka - lada dzień kończą sezon 2019 i zaczną się wyprzedaże. A co do sprzedaży używanego roweru - weź pod uwagę cenę katalogową -25%, od tego odejmij tyle na ile oceniasz jego zużycie. My stanu roweru nie znamy.
wkg Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 Uważam, że gdyby nie rozmiar - nie warto.rozmiar powinien być dobrany - tak to trochę mieszczucha zrobiłeś. Edit: Bo tak czytam co napisałem i to niezbyt chyba wyraźnie wyszło. Jeżeli masz za duży rower - zmieniaj. Z innych powodów nie zamieniałbym nowego roweru na model 1 nr wyższy. Może zmieniłbym kola na lepsze.
michalj2 Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 Zamiana tylko ze wzgledu na osprzet w tym wypadku jest malo sensowna. Nawet katologowo cena rozni sie tylko o 600zl wiec cudow nie bedzie w jakosci. Mnie sie wydaje ze mozna by probowac dostosowac ten rower do twojego rozmiaru poprzez krotszy mostek. Roscoe standardowo ma dosc dlugi mostek i sadze ze mozna urawac jakies 20mm, tyle co mniej wiecej roznica jednego rozmiaru roweru. Nawet rower z deca rockraider am 100 ht ma dzis 35mm dlugosci mostek i dluga rama jest wtedy dobra. Patrzac na zdjecie pod mostkiem wciaz masz podkladki wiec pozycja kiery jest raczej ok. Jakiej dlugosci masz mostek?
djcosmo Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Napisano 8 Czerwca 2019 Mam 167cm, na dobrą sprawę jestem po środku widełek dla rozmiaru 17,5, czyli niby optymalnie. Po takim a nie innym ustawieniu siodełka rower stał się wygodny. Co do mechanicznego zużycia, to jest niewielkie, najbardziej widać po tylnej oponie. Przez głupotę przy mocowaniu jednego z akcesoriów wypolerowałem na połysk i porysowałem kawałek rury podsiodłowej. O rower dbam, szanuję. Amerykanie wprowadzają modele na kolejny rok w sierpniu, pewnie 15% można by urwać. Nie wiem jakiej długości jest mostek. Co do napędu to wolałbym mieć finalnie 2x10 lub 2x11. Rowerem jeżdżę gdzie tylko zapragnę, nie tylko po górach
djcosmo Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Napisano 9 Czerwca 2019 Czy w 8ce można zmienić przednią zębatkę bez zmiany korby? Są dostępne zamienniki? 30T przy 11-50 to lekkie przegięcie? Czy da się zamontować 2x12 zmieniając korbę, dokładając przednią przerzutkę i manetkę? Mostek zmierzę jak wrócę wieczorem do domu. 2/3 ceny MRSP byłyby OK? Okolice 2900zł?
MikeSkywalker Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 Można zmienić, seryjnie dostępna jest chyba tylko do rozmiaru 32T, ale zębatki Direct Mount np. Banless powinny siąść - tam są do 36T. Nie miałem jeszcze w ręku korby z mocowaniem DUB także nie chcę Cię okłamać. 2x12 - nie wiem czy ktokolwiek próbował w przypadku Eagle, na pewno masz XTR 9100. Ale nie ma sensu pchać się w 12-tkę z dwoma blatami z przodu, 2x11 albo nawet 2x10 spokojnie Ci wystarczy, i będzie znacznie tańsze. Myślę że 3000 to cena do przyjęcia, kupujący może mieć w tej okolicy albo wyprzedażowego, nowego Roscoe 6 albo lepszą używkę. No i rzecz najważniejsza - popytałbym gdzieś w okolicy czy jakiś dystrybutor nie ma rozmiaru 15,5 na sklepie. Raczej nie powinno być problemów z jazdą testową, i wiedziałbyś czy na pewno mniejszy będzie lepszy. 12 godzin temu, Janu_sz napisał: a Ty spec z netu Tak, a w przerwie między scrollowaniem kolejnych stron idę dla żartu popracować w serwisie
djcosmo Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Napisano 9 Czerwca 2019 Myślę że 32T miało być sens z 11-50. Choć wolę choćby 2x10. W dziale napęd ostatnio inny forumowicz pytał właśnie o wymianę napędu w rowerze takim jak mój na 2x10. Całkowity koszt to 700zl, jeśli zostanę z 7 to pójdę w 36/26-11-42. W piątek podzwoniłem, w promieniu 50km nie na ani jednej sztuki Roscoe 15,5 już złożonej. Stąd ten wątek.
wkg Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 To niech Ci złożą ! No bez jaj ; ) 13 godzin temu, michalj2 napisał: Nawet rower z deca rockraider am 100 ht ma dzis 35mm Nawet ?
djcosmo Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Napisano 9 Czerwca 2019 Coś Ty. Jak zapytałem czy mogę zamówić Roscoe 8 w dwóch rozmiarach i sobie wybrać powiedzieli, że nie.
MikeSkywalker Napisano 9 Czerwca 2019 Napisano 9 Czerwca 2019 No tu akurat im się nie dziwię, bo teraz taki okres że raczej nikt nie zamawia rowerów z poprzedniego rocznika - chyba że konkretne sztuki pod klienta. Ale jeśli mają jakąkolwiek wersję w tym rozmiarze to się dziwię że nie złożą do przymiarki.
djcosmo Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Napisano 9 Czerwca 2019 Może wolą go trzymać w kartonie a po sezonie odesłać. Nie wiem. Szczególnie nie jestem zadowolony z salonu w mojej miejscowości. Jeśli przesiądę się na 8mkę to im na pewno nie dam zarobić. Pojadę do innej miejscowości po rower.
Radek.S Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 Jaki ten świat mały...:) Jeżeli kolega DJCOSMO chciałby się bliżej przyjrzeć modelowi Roscoe 8 2019 L 19.5 to możemy się gdzieś spotkać na mieście przez weekend Jestem z Wisły a rower będę miał jutro. Pozdro Radek
Radek.S Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 Jedyne co mi w specyfikacji nie pasowało to Boost 141 ale rower kupiłem okazyjnie więc zostało mi na porządne hample i ewentualną wymianę piasty na DT Swiss 350 z end-kapami pod 141 QR chociaż liczę trochę na to, że zanim oryginalna piasta padnie to może wypuszczą na rynek jakieś tańsze rozwiązanie.
TjakTomek Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 Gratulacje, obłędny jest ten szary kolor. Zapraszam do BB na trasy endurotrails.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.