Skocz do zawartości

[4500] Przesiadka z Roscoe 7 na Roscoe 8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jprd następny weekendowy wpis z nudów.

Niecały rok temu wpis, teraz kolejny ( cyt: "Roscoe 8 brzmi jak rower dla mnie, bo jestem nastawiony na dobrą zabawę a nie ściganie się.", "Dla mnie rower za 5000 zł to jest drogi rower," ) a teraz już bajki o zmianach.

Napisano

Nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz. Kupiłem okazyjnie, pojeździłem - zobaczyłem co i jak. I pomyślałem, że może warto mieć amortyzator powietrzny, ramę w mniejszym rozmiarze i ładniejszy kolor. Załączam zdjęcie zrobione w ostatnią niedzielę. 

384E54C4-48E8-48E5-8731-CC76E3249652.jpeg

Napisano
44 minuty temu, djcosmo napisał:

I pomyślałem, że może warto mieć amortyzator powietrzny, ramę w mniejszym rozmiarze i ładniejszy kolor.

I mamy odpowiedź na pytanie zadane w temacie ;)

do zamknięcia.

Napisano

To jest 17,5, są jeszcze dwa mniejsze rozmiary. Jak widzisz na załączonym obrazku siodełko jest mocno wysunięte do przodu i dopiero wtedy zaczęło być wygodnie. 

Nie wiem ile mógłbym wziąć za użytkowany rower, a co za tym idzie czy dopłata będzie opłacalna. 

Uwazam, że jest to udany model, warto przy nim zostać. 

Napisano

Jasne że warto, to bardzo udany rower :) A  @Janu_sz to troll którym nie warto się przejmować, pewnie nawet nie jeździł na Roscoe. 

Jeśli rozmiar ramy Ci nie leży to nie ma się co zastanawiać i trzeba zmienić - do zabawy w terenie nawet lepiej mieć mniejszy. Tak z ciekawości - ile masz wzrostu? 

Roscoe 8 wychodzi dość opłacalnie, bo w porównaniu do 7-ki dopłacasz 6 stówek za powietrzny widelec i 1x12. Ale z tym Eagle dwa razy bym się zastanowił - eksploatacja napędu 1x10 jest tańsza, ale przełożyć napęd można i po zakupie. 

Za parę tygodni będzie dobry moment na zakup Treka - lada dzień kończą sezon 2019 i zaczną się wyprzedaże. 

A co do sprzedaży używanego roweru - weź pod uwagę cenę katalogową -25%, od tego odejmij tyle na ile oceniasz jego zużycie. My stanu roweru nie znamy. 

Napisano

Uważam, że gdyby nie rozmiar - nie warto.rozmiar powinien być dobrany - tak to trochę mieszczucha zrobiłeś.

Edit: Bo tak czytam co napisałem i to niezbyt chyba wyraźnie wyszło. Jeżeli masz za duży rower - zmieniaj. Z innych powodów nie zamieniałbym nowego roweru na model 1 nr wyższy. Może zmieniłbym kola na lepsze. 

Napisano

Zamiana tylko ze wzgledu na osprzet w tym wypadku jest malo sensowna. Nawet katologowo cena rozni sie tylko o 600zl wiec cudow nie bedzie w jakosci.

Mnie sie wydaje ze mozna by probowac dostosowac ten rower do twojego rozmiaru poprzez krotszy mostek. Roscoe standardowo ma dosc dlugi mostek i sadze ze mozna urawac jakies 20mm, tyle co mniej wiecej roznica jednego rozmiaru roweru. Nawet rower z deca rockraider am 100 ht ma dzis 35mm dlugosci mostek i dluga rama jest wtedy dobra. Patrzac na zdjecie pod mostkiem wciaz masz podkladki wiec pozycja kiery jest raczej ok.

Jakiej dlugosci masz mostek?

Napisano

Mam 167cm, na dobrą sprawę jestem po środku widełek dla rozmiaru 17,5, czyli niby optymalnie. 

Po takim a nie innym ustawieniu siodełka rower stał się wygodny.

Co do mechanicznego zużycia, to jest niewielkie, najbardziej widać po tylnej oponie. Przez głupotę przy mocowaniu jednego z akcesoriów wypolerowałem na połysk i porysowałem kawałek rury podsiodłowej. O rower dbam, szanuję.

Amerykanie wprowadzają modele na kolejny rok w sierpniu, pewnie 15% można by urwać.  

Nie wiem jakiej długości jest mostek. 

Co do napędu to wolałbym mieć finalnie 2x10 lub 2x11. Rowerem jeżdżę gdzie tylko zapragnę, nie tylko po górach  

Napisano

Czy w 8ce można zmienić przednią zębatkę bez zmiany korby? Są dostępne zamienniki? 30T przy 11-50 to lekkie przegięcie? 

Czy da się zamontować 2x12 zmieniając korbę, dokładając przednią przerzutkę i manetkę? 

Mostek zmierzę jak wrócę wieczorem do domu. 

2/3 ceny MRSP byłyby OK? Okolice 2900zł? 

Napisano

Można zmienić, seryjnie dostępna jest chyba tylko do rozmiaru 32T, ale zębatki Direct Mount np. Banless powinny siąść - tam są do 36T. Nie miałem jeszcze w ręku korby z mocowaniem DUB także nie chcę Cię okłamać. 

2x12 - nie wiem czy ktokolwiek próbował w przypadku Eagle, na pewno masz XTR 9100. Ale nie ma sensu pchać się w 12-tkę z dwoma blatami z przodu, 2x11 albo nawet 2x10 spokojnie Ci wystarczy, i będzie znacznie tańsze. 

Myślę że 3000 to cena do przyjęcia, kupujący może mieć w tej okolicy albo wyprzedażowego, nowego Roscoe 6 albo lepszą używkę. 

No i rzecz najważniejsza - popytałbym gdzieś w okolicy czy jakiś dystrybutor nie ma rozmiaru 15,5 na sklepie. Raczej nie powinno być problemów z jazdą testową, i wiedziałbyś czy na pewno mniejszy będzie lepszy. 

12 godzin temu, Janu_sz napisał:

a Ty spec z netu

Tak, a w przerwie między scrollowaniem kolejnych stron idę dla żartu popracować w serwisie ;)

Napisano

Myślę że 32T miało być sens z 11-50. Choć wolę choćby 2x10. 

W dziale napęd ostatnio inny forumowicz pytał właśnie o wymianę napędu w rowerze takim jak mój na 2x10. Całkowity koszt to 700zl, jeśli zostanę z 7 to pójdę w 36/26-11-42. 

W piątek podzwoniłem, w promieniu 50km nie na ani jednej sztuki Roscoe 15,5 już złożonej. Stąd ten wątek. 

Napisano

No tu akurat im się nie dziwię, bo teraz taki okres że raczej nikt nie zamawia rowerów z poprzedniego rocznika - chyba że konkretne sztuki pod klienta. Ale jeśli mają jakąkolwiek wersję w tym rozmiarze to się dziwię że nie złożą do przymiarki. 

Napisano

Może wolą go trzymać w kartonie a po sezonie odesłać. Nie wiem. Szczególnie nie jestem zadowolony z salonu w mojej miejscowości. Jeśli przesiądę się na 8mkę to im na pewno nie dam zarobić. Pojadę do innej miejscowości po rower.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jaki ten świat mały...:)

Jeżeli kolega DJCOSMO chciałby się bliżej przyjrzeć modelowi Roscoe 8 2019 L 19.5 to możemy się gdzieś spotkać na mieście przez weekend:)

Jestem z Wisły a rower będę miał jutro.

Pozdro

Radek

Napisano

Jedyne co mi w specyfikacji nie pasowało to Boost 141 ale rower kupiłem okazyjnie więc zostało mi na porządne hample i ewentualną wymianę piasty na DT Swiss 350 z end-kapami pod 141 QR chociaż liczę trochę na to, że zanim oryginalna piasta padnie to może wypuszczą na rynek jakieś tańsze rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...