Laos Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 Witam Mam opony Continental XKing RaceSport w rozmiarze 29x2.2. Są w rowerze MTB po marathony po lasach. Maksymalne ciśnienie na oponie podane jest na 4.5bara. Zainstalowane są na firmowych obręczach Gianta 19x622. W tej chwili jeżdżę na 1.8bara. Zastanawiam się czy obręczy wytrzymałyby dłużej takie ciśnienie rzędu 4 -4.5 bara które podaje producent opon. Jestem dość ciężki >90kg po zimie i zastanawiam się nad zwiększeniem ciśnienia w oponach. Do ilu ? Spotkałem się że w lepszych obręczach podawane jest maksymalne ciśnienie do jakiego ze względu na wytrzymałość obręczy można je pompować. Często to były wartości rzędu 2,3 bara. Niestety na stronie Gianta nie znalazłem informacji o wytrzymałości ich obręczy. Są to obręcze do modelu z 2012r. Jak myślicie pod jakie trasy utrzymywać jakie ciśnienie w tych oponach ?
SoloTM Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 Przy Twojej wadze i równym terenie - asfalt, szuter, więcej jak 3 bary ( no max 3,5 ) nie ma kompletnie sensu. I tak niewiele lub wcale będzie się uginać ( przy tym rozmiarze opony ). Jak trasa trudniejsza to jak wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.