Skocz do zawartości

[ramy] Jakość, wykonanie, bezproblemowość

woland12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio miałem okazję być w wielu sklepach rowerowych. Zazwyczaj każdy z tych sklepów oferował 2-3 marki. 
Na początek Kellys i Trek. Słyszę w sklepie: "U nas mamy najlepsze rowery, bezproblemowe. Niech Pan nie kupuje Gianta, bo są  bardzo słabe" 
Sklep Giant. "Giant ma super ramy. Producent daje dożywotnią gwarancje, bo nic się z nimi nie dzieje" 
Sklep z Meridą. "Merida ma najlepsze ramy. Mam kolegę z serwisu, który mówi, że co chwila Giant jest zwracany na gwarancji" 

I weź tu człowieku bądź mądry i wiedz, co jest prawdą... 

Stąd mam pytanie, głownie do osób pracujących w serwisach. Który producent robi najlepsze ramy? A czego należy się wystrzegać? 

Napisano

Nie ma najlepszego producenta.

Taka np. Merida produkuje ramy nie tylko pod swoją marką, Kellys opiera się o ramy Kinesis, Giant produkuje dla siebie. 

Powiedziałbym jednak że najlepsze są ramy albo dużych producentów - tutaj za dobrze wykonaną ramą idzie też z reguły dobra obsługa gwarancyjna, albo ramy z manufaktur typu Rychtarski, Lisiecki - tutaj za ramą stoi osobiście poznany rzemieślnik. 

Także cała plejada największych producentów to według mnie czołówka. Dorzuciłbym do tego naszego rodzimego Unibike - zamawiają ramy w którejś manufakturze na Tajwanie, ale choć proste i bez wodotrysków pod względem designu to jednak solidne, ja nie spotkałem się z żadnymi problemami.

Po drugiej stronie barykady są ramy z przypadkową geometrią, takie żeby części rowerowe pokleić w całość i sprzedać - i tutaj wrzuciłbym Transrower, (odpowiedzialny m.in. za markę Kands - może nie ma z tymi ramami jakiś wielkich problemów ale geometria jest słaba, wykończenie też nie zachwyca) i parę innych tanich marek "z Allegro". Jeśli chodzi o lakier to nasi rodzimi producenci - Dartmoor i Accent mają z tym spore problemy. Ramy z Decathlonu są z reguły dość wiotkie i też niczym nie porywają - ale tu na plus działa polityka reklamacyjna. 

Ale taki np. Trek - mają ramy ze świetną geometrią, lekkie, ładnie wykonane a przypadki reklamacji się zdarzają - i w niczym nie odbiera im to miejsca w czołówce. Podejście reklamacyjne jest wzorowe. Z reguły problemy są z ramami lekkimi i drogimi - taki ich urok. 

Napisano

Unibike to chyba też w Kinesis zamawia i zdarzało się, że pękały ..., Merida produkuje np. dla Speca, Giant to chyba największy dostawca ram rowerowych dla innych producentów rowerów. Rockrider-y w lepszych modelach są produkowane przez Decathlona w Eu i dają dożywotnią gwarancję ... itd, itp :

https://www.bicycleretailer.com/international/2019/03/25/giant-manufacturing-posts-second-highest-revenue-figure-company-history#.XPrQn1wzbGg

Napisano

To prawda, czytałem że Unibike pękały (ale te starsze), że bywały problemy z insertami - ale jeśli chodzi o nasz serwis to z tego co wiem 1 rama była pęknięta - pomógł jej użytkownik. 

W Rockriderach nawet tańsze modele klepią w EU - bodajże w 4 krajach których już nie pamiętam. 

Napisano

Jak ktoś przywiązuje się do przedmiotów typu rower to należy brać takiego z ramą o dożywotniej gw. Z drugiej strony producenci ostatnimi czasy bardzo dbają o to, żeby rower po 5 latach był przestarzały co ma rzekomo motywować do zakupu nowego, "lepszego".

Napisano

Ja jestem zdania, że jeżeli pasuje Ci geometria, a budżet nie pozwala na kupno wysokiego modelu, to ja bym się zbyt nie zastanawiał nad firmą.

Napisano

Jasne, że jeśli budżet nie pozwala to kupuje się to na co stać.

Na forum jednak widzę tendencję do polecania teoretycznie słabszych marek (Kands, Lazaro..) z dobrym osprzętem, a nie dobrych marek ze słabym. Szczególnie gdy mówimy o rowerach tanich. Nie mówię, że to jest źle. Po lekturze wielu tematów na forum myślę jednak, że kupując rower dobrej marki, z dobrą ramą (o ile nas stać) długofalowo może okazać się lepszym posunięciem. 

Napisano
W dniu 8.06.2019 o 11:46, Dokumosa napisał:

W rowerach pokroju lazaro czy kands ramy nie są cieniowanie. Zapewne w fabryce zatrudniani są spawacze okrętowi ;)

To chyba może być też zaleta czasami. Jeśli się cieniowanie źle zrobi to spada wytrzymałość. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...