Skocz do zawartości

[mostek] siedzac na krześle i trzymając kierownicy widzę przednią piastę

szczecinmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czytałem gdzieś kiedyś, bodajze na 1enduro że gdy jedziemy na rowerze, siedzimy na krześle i trzymamy się kierownicy, pozycja normalna, to mostek idealnie jak zakrywa przednią piastę, jak wychodzi poza nią czyli tak jakby piasta "pod" mostkiem to mostek jest za długi.
Ja jako że teraz kupiłem nowy rower trail na kołach 29, to mostek mam 5cm ale widzę tą piastę "nad" mostkiem, tak jakby niby mostek powinien być np 10cm a nie 5cm - wiadomo ze na trail rowerze krótkie mostki są lepsze ale interesuje mnie czy np powinienem przesunac siedzenie na maxa do tyłu? (choć wtedy kolana nie są równe z pedałami)

Powinienem się tym przejmować czy olać to i cieszyć się krótkim mostkiem, a widok przedniej piasty to może normalka na takich typu rowerach?

• Mod Team
Napisano

Jak nie bolą plecy, kark,  nadgarstki i ewentualnie wstydliwa część ciała a przy tym jedzie się komfortowo to olej te zalecenia.

Napisano

@michuuu
spoko, bo wiesz rama jest dobrze dobrana, reach i stack praktycznie identyczny co w moim poprzednim XC, geometria jednak jest inna i mostek jest o 5-10cm wyżej niż na moim poprzednim rowerze XC, amor 130mm vs 100mm więc też wiadomo rower jest wyżej.

kark troche dzisiaj boli

Czyli w razie co bede musial wydluzyc mostek z 50mm na 70mm? (bo na siodle na maxa do tylu juz jechalem i wcale nie jest lepiej - kolano wtedy nie rowna sie z pedałem w lini prostej)

Napisano

Siodła do tyłu nie przesuwaj, położenie siodła względem suportu jest bardzo ważne. Potem mostek - tak, żeby przy prawidłowym położeniu siodła dał dobrą dla Ciebie pozycję. Resztę olej - teraz już i tak za późno.

• Mod Team
Napisano
Teraz, szczecinmtb napisał:

Czyli w razie co bede musial wydluzyc mostek z 50mm na 70mm? lub siodło na maxa do tylu?

Ale w razie co?

Napisano

@wkg ok, siodło przesunąłem 1cm do przodu od jego limitu na maxa do tyłu, posprawdzam i bede  w razie co przesuwał blizej

A mostek 70mm na rowerze trail to nie przesada? te rowery kojarze ze powinny miec krotszy mostek, choc i tu giant powiedzial ze mam 5cm mostek a mam 5,5cm

@michuuu
no w razie jakby byly te problemy z plecami itd ktore wypisywales to wtedy bede musial kombinowac z mostkiem

• Mod Team
Napisano
Teraz, szczecinmtb napisał:

no w razie jakby byly te problemy z plecami

No to najpierw niech się ujawnią. Nie kombinuj na zapas.

Lepsze jest wrogiem dobrego.:D

Napisano

Czytam i zastanawiam się, o co tu chodzi.

Siedzenie na krześle jadąc rowerem. Piasta musi być widoczna przed/pod/za/nad mostkiem. Jakieś wyrównywanie kolan do pedałów.
Porównywanie geometrii roweru trail i XC.
W - T - F ?!

Napisano

@TheJW
Dlatego wolalem zapytac, kiedys natrafilem na artykul wlasnie na enduro1 ktory mowil o tych rzeczach, ze przednia piasta musi byc niewidoczna i zakryta najlepiej przez mostek i to pokazuje czy np mamy krótki czy za mały mostek (ja myslalem ze mam za maly)

Ale juz wiem ze to bzdet na rowerze Trail

Wyrównywanie kolan do pedałow - czyli to również jest mitem na trail rowerze? 
Rowerem zamierzam jeździć po 70km bo do tras leśnych mam 30km drogi, wole więc komfortowo dojechac niz jak rozwalic sobie plecy czy nogi zanim dojade

Za duzo jezdzilem na XC to musze sie teraz przestawic na Trailówkę :)

dzieki za info bo sie niepotrzebnie martwilem

Napisano

Wyrównywanie którejkolwiek części ciała czy części roweru względem jakiegokolwiek innego jego elementu, to tylko teoria. :) Każdy człowiek ma inną anatomię i ta teoria niestety się nie sprawdza. Chyba, że jeździ się rowerem 2x w tygodniu po bułki do sklepu 1 km w obydwie strony...
Takich ustawień powinno się używać tylko jako punktu wyjściowego do dopasowywania roweru pod siebie.
No i... Anatomia to jedno. Drugie to styl jazdy i osobiste preferencje. :) I to również będzie miało wpływa np. na kąt czy długość mostka, ustawienie ciśnienia w widelcu czy szerokość kierownicy.

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

kąt czy długość mostka, ustawienie ciśnienia w widelcu czy szerokość kierownicy.

Faktycznie :)
Wolałem jednak zapytać, nie chce po tygodniach jazdy miec problemy z nadgarstkami itp a do tej pory myslalem ze jak ktores z tych rzeczy jest odstające od normy to pewne rzeczy potem wychodzą.

To po prostu ustawie jak mi wygodnie i tyle :D

Super :)

Napisano

A to zapytam bo oprócz wygodą też interesuje mnie zastosowanie, otóż jakie jest zastosowanie kierownicy o szerokości 78cm na trailu?
Skróciłem ją od razu do 75cm bo na swoim XC jeździłem na 67cm i ciężko się przestawić.

Rozważam nawet dalsze skrócenie do 72cm ale się wstrzymuje bo wszędzie gdzie widze filmiki czy zdjecia to ta kierownica jest szeroka.

Ma to jakies zastosowanie oprócz wygody? osobiscie wygodniej mi jest gdy jest węższa ale nie wiem jak to na trasach

Tym trailem na razie jezdze po mieście, do tras mam daleko

Podobne pytanie zastosowania do  mostka, oprócz wygody

Napisano

Zastosowanie jest takie, że łatwiej utrzymać długą dźwignię w trudnym terenie i utrzymać odpowiednio pochyloną pozycję przy krótkim mostku. Ja ewoluowałem z 740 przez 760 do 780 i sobie bardzo chwalę. Inna sprawa że powinno się też patrzeć na szerokość w barkach.

Napisano

Szok jest nawet jak wsiadasz rano na ścieżkowca, robisz 60km w ciężkim, górskim terenie a po obiedzie idziesz zrobić 80km na szosie. Pierwsze kilka minut to dokuczliwe myśli w głowie czy na tym na pewno da się jeździć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...