Skocz do zawartości

[hamulce V-brake] Jak zwiekszyć siłe hamowania

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
13 godzin temu, itr napisał:

Czy Pan Pytający kupiłeś już pancerz ten, który polecałem ? To naprawdę pierwszy krok, plus linka... Potem wymiana hamulca na shimano. w trzeciej kolejności buster.   ....

Na razie wymieniłem fajkę. Wyraźnie się polepszyło. Z pancerzem może w przyszłym tygodniu

Napisano

Dzięki. Ale jakoś po przejechaniu kilkunastu km (chyba klocki się dotarły albo ułożyły) tył hamuje juz bardzo dobrze

• 1 rok później...
Napisano

Wymień fajkę i po kłopocie. Ona nawet niezbyt musi być w środku idealna. Gięte są ok, ważne by fajka była nierdzewna. Te gięte na 99% takie są.

Napisano

Teraz takie pytanie o klocki. Jak przeglądam obecne oferty w necie (Allegro), to widzę takie oto Deone za ok. 14 zł i Prox za ok. 10 zł i Te pierwsze pomimo, że całe czarne są 3-komponentowe. Ma ktos jakieś doświadczenia z tymi produktami? Chodzi mi o to aby nie piszczaly, bo  z przodu mam jakieś stare Meridy i pomimo wielu kombinacji z ustawieniami nie da się zlikwidować pisku

Klocki Deone.JPG

Klocki Prox.JPG

Napisano

Te Proxy na Allegro mają duzo pozytywnych opinii. Teraz pytanie co do starzenia się klocków. Znalazłem w domu zapasowe Medida Green Brake, ale juz chyba maja z parę lat. Poczytałem ten wątek https://bicycles.stackexchange.com/questions/21331/does-the-age-of-brake-pads-make-any-difference

i piszą tam, że guma klocków się starzeje w każdym srodowisku. Ktoś wspomniał o teście naciskania paznokciem powierzchni klocka - powinna się nieco ugiąć i stworzyć tymczasową rysę. jeśli nie to znaczy, że guma stwardniała i nie nadaje się do użytku. Chociaż 1 użytkownik napisał, że załozył awaryjnie  12-letnie klocki, nieco starte ale wystarczajace grube i działały OK

• 2 tygodnie później...
Napisano

W dniu 7.06.2019 o 09:32, zekker napisał:

Jakim?
Przy tego typu środkach byłbym ostrożny, bo niektóre potrafią zostawić "tłustą" powierzchnię, np. benzyna ekstrakcyjna.
Ja bym jak już to płynem do mycia naczyń czyścił. Wyszorować, dobrze spłukać i obręcze powinny być czyste. Tak samo można klocki umyć.

Wypróbowałem i widzę, że miałeś rację :) Przydaje się gąbka do mycia naczyń z jedną szorstką powierzchnią.

Napisano

Klocki Prox wypróbowane w praktyce :) Działają skutecznie nawet w mokrych warunkach i nie piszczą :)

Napisano

czy to normalne, że klocki tak szybko się zużywają? założyłem kilka dni temu Author 3cc, 3 przejażdżki, niecałe 100km i w zasadzie klocek jest do zmiany (zimno i mokro). Wcześniej wytrzymał mi koło 800km więc też nie wydaje mi się jakoś dużo, zwłaszcza, że jeżdżę po płaskim

• Mod Team
Napisano

Klocki do hamulców obręczowych przy obecnej pogodzie jesteś w stanie zajechać przy jednej jeździe. Piasek, woda i inne zanieczyszczenia działają jak papier ścierny.

Napisano

Zgadza się, błoto zżera klocki migiem.
Kiedyś na zawodach XC w ciągu +/- 20km klamka z tyłu z szybko łapiącej (może nie aż tak, nie pamiętam już) zeszła do kierownicy.

Napisano

ok, to by się zgadzało w takim razie, bo rzeczywiście teraz zawsze jakieś błoto, czy mokry piach/żwir się trafi. Nie jeździłem wcześniej w takich warunkach i trochę mnie to zaskoczyło.

Napisano

A jeśli hamulce dalej słabo działają? Wymieniłem klocki złożone z 2 rodzajów gumy i początkowo działały ok. Po deszczu praktycznie nie hamują. Czy rozwiązaniem może być odtłuszczanie obręczy np. Nigrinem ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...