renn299 Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Witam. Stworzyłem niedawno prototyp odblasku rowerowego. Odblask montuje się na zatrzask do prętów pod siodełkiem. Odblask waży około 26 gramów. Mam parę sztuk do rozdania, wydrukowanych na drukarce 3d. Jeśli ktoś będzie chętny do przetestowania proszę o PW, bądź e-mail kiko0233@outlook.com. Jeśli ktoś z Was ma możliwość wydrukowania na drukarce 3D, pliki są dostępne na Thingiverse https://www.thingiverse.com/thing:3460996 Dajcie znać co o tym myślicie Tutaj parę zdjęć: Edytowane 6 Czerwca 2019 przez renn299 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Ładny. Mam trochę wątpliwości (tak na oko) co do samego materiału odblaskowego, bo wgląda na średnio odbijający, ale rozumiem, że to kupna taśma odblaskowa i każdy może sobie wybrać taką jak mu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Ładny, tylko czy umieszczony w praktycznym miejscu, to nie wiem. Mam zwyczaj (nie tylko ja) chwytania roweru za siodełko od spodu przy przenoszeniu. Przy takim odblasku trzeba uważać, żeby go wtedy nie uszkodzić. Saszetki pod siodło też się przy nim nie założy. Ale jeśli mowa o widoczności, wyglądzie i wadze, jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Gdyby był zrobiony z połamanego odblasku co się wsadza między szprychy, przyczepionego kawałkiem drutu miedzianego do przetarcia w siodle, to z pewnością bardziej pasowałby do tego działu Dodatkowo do uwag o łatwości uszkodzenia, długość dźwigni jaka powstaje miedzy uchwytem a odblaskiem nie pomaga. Edytowane 7 Czerwca 2019 przez radziuGD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renn299 Napisano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 @Garlock Tutaj materiał odblaskowy to taśma konturowa 3M Diamond Grade serii 983, kosztuje kilka zł za metr i taką zalecam. Mam też tańszą chińską i ich nie polecam, są gorsze. @KurczakNorris Zgadza się, też łapię rower za siodełko gdy chce go przesunąć lub podnieść, tutaj jest odpowiednia przestrzeń i mi nie przeszkadzał. Kilka osób już testowało i nie było to problemem. Szarpnięcia czy stuknięcia nie powinny połamać odblasku, to jednak zależy też od samego plastiku jaki jest użyty. Saszetka wyklucza użycie tego odblasku, ale można stworzyć wersje saszetki z odblaskiem o podobnej konstrukcji. Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dla mnie trochę przerost formy nad treścią, taki wielki odblask. Przecież jego funkcje to spełnienie przepisów o obowiązkowym wyposażeniu oraz ewentualne zastąpienie lampki w przypadku jej awarii/rozładowania. I tu w zupełności wystarczy coś mniejszego. Osobiście stosuję pasek folii odblaskowej owinięty na sztycy - jest widoczny, nie rzuca się w oczy, działa. Pomysł fajny, ale gdyby ten odblask miał rozmiary powiedzmy 15x60mm i był zamocowany pod prętami zaraz za jarzemkiem. Ryzyko uszkodzenia praktycznie żadne, a na pewno mniejsze niż tradycyjnych odblasków, przykręcanych na sztycy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbanrider Napisano 23 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Fajny pomysł ale trochę za duży. Ja mam taką naklejkę odblaskową bezpośrednio na rurze pod siodłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renn299 Napisano 24 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dzięki za komentarze. Projekt nie jest dalej rozwijany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 24 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 @renn299 nie zniechęcaj się tak szybko. Fakt , że sam coś wymyśliłeś już dużo znaczy. Może mocowanie przenieś do zacisku sztycy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 24 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 1 godzinę temu, Lezia napisał: Może mocowanie przenieś do zacisku sztycy? No tak...bo tego jeszcze nie było... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renn299 Napisano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 @Lezia Dzięki za wsparcie ;]. Zdecydowałem już w tamtym roku, że projekt pójdzie do szuflady. W czasie projektowania brałem już pod uwagę inne typy mocowania, ten na siodełko wydał mi się najlepszy. @TheJW Nie ważne, że to już było, wystarczy że zaoferuje coś więcej niż poprzednie rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi