maq7 Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Niedawno byłem w kraju, w którym ludzie jeżdżą samochodami bardzo zdyscyplinowanie. Praktycznie nikt nie przekracza dopuszczalnej prędkości na autostradzie. Wynika to oczywiście z surowości przepisów oraz ilości policji na drogach, w samochodach wyposażonych w kamery i radary. Za przekroczenie koło szkoły można trafić za kratki. Przez wiele lat ludzie się wychowali i nauczyli. Kultura jazdy przekłada się też na hulajnogi, bo oczywiście elektryczne są. Nie widziałem jednak, żeby ktoś pędził nimi na złamanie karku, tylko grzecznie i spokojnie. Raz po chodniku, raz DDR, a innym razem po zwykłej drodze. Moim zdaniem jedyny sposób, to wprowadzenie takich konsekwencji, że kierujący nawet nie pomyśli, aby przepisy złamać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 18 minut temu, maq7 napisał: Moim zdaniem jedyny sposób, to wprowadzenie takich konsekwencji, że kierujący nawet nie pomyśli, aby przepisy złamać. W kraju w którym każdy fotoradar jest traktowany jako "złośliwa pułapka na dobrych kierowców"? A każdy złapany przez policję to biedny druh wydojony przez państwo? Ja tam bym sie wstydził chwalić mandatem ale wiele razy widziałem jak ludzie się zalą jak to zła policja polowała koło szkoły na lekcjach gdzie wiadomo że nie ma dzieci Albo za krzakami na 30 i to jest złe bo powinni list wysłać że będą tam stać... nie dociera do nich że tacy Niemcy wbudowują fotoradary w barierki i nie widać ich. Druga opcja to że się chwalą... Jacy to oni nie są kierowcy szybcy... A te złe policjanty... I najgorsze jest to że społeczeństwo to akceptuje. Poklepie po pleckach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ano zgadza sie, tylko my taryfikator mandatow mamy z lat 90 gdy przecietna pensja byla 5 razy nizsza niz teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maq7 Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Gdyby przepisy zostały mocno zaostrzone, to zaręczam Ci, że na drogach poprawi się natychmiast. Do niedawna w terenie zabudowanym często nie było limitu w niektórych głowach. Teraz szybcy i wściekli przynajmniej się pilnują, żeby nie przekroczyć setki. Jakby zabierali prawko przy 70, to jeździliby do 70. Są kraje, w których za dwukrotne przekroczenie, albo i mniejsze idziesz do pudła na przykład na 90 dni. Dlatego wszyscy jadą grzecznie jak aniołki. Przez 500 kilometrów autostrady nawet najmniejszej stłuczki. Dla porównania wyjedź w piątek po południu z Warszawy do Łodzi. Masz jak w banku, że będzie conajmniej jeden dzwon i korek na 10 km. Tak samo z hulajnogami. Jazda po chodniku z dużą prędkością jest bardzo niebezpieczna dla pieszych. Moim zdaniem powinno się każdemu kozakowi ładować po 500. Spokojnie się zrobi natychmiast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 To niestety jest prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 22 godziny temu, KrisK napisał: U mojego syna w klasie (II liceum) 2min i 2,19 na km jeszcze jakieś poniżej 3 były a reszta ponad 3... 22 godziny temu, abdesign napisał: Zjadłeś chyba chłopakom jedną minutę 2.14,5 biega Marcin Lewandowski a 2.12 Ngeny Nic nie zjadł. Tak się kiedyś biegało... Po pierwszym kółku wokół szkoły, czekało się w krzakach na trzecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Września 2019 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2019 5 minut temu, Brombosz napisał: Po pierwszym kółku wokół szkoły, czekało się w krzakach na trzecie. Jakbym siebie widział. Biegi to była kara, tylko bieganie za gałą się liczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 2 godziny temu, Brombosz napisał: Nic nie zjadł. Tak się kiedyś biegało... Po pierwszym kółku wokół szkoły, czekało się w krzakach na trzecie. Taaa, pamietam jak mnie tak w 8 klasie porobili. Bieglismy 3 kolka wokol szkoly wlasnie. Biegne w czolowce, przedemnie wybiega jeden kolega. Przed koncem go dobiegam i wyprzedzam i widze ze przede mna jeszcze ktos biegnie. Ja juz zmeczony to nie chcialem go gonic zwlaszcza, ze przeciez nikt mnie nie wyprzedzal to pomyslalem ze moze on dopiero 2gie biegnie. Co sie okazalo? Przeskoczyl przez plot i skrocil sobie trase o 100m. Oczywiscie byl "pierwszy". Ehhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No... Tylko że oni biegali na bieżni lekkoatletycznej na stadionie Sorry koledzy, ale naprawdę bywają szybkie smarkacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No to dobrzy zawodnicy 5s od rekordu Polski. 3s wolniej niż Kszczot... 7s do rekordu... świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jakoś nie chce mi się wierzyć mimo wszystko biorąc pod uwagę powyższe wyniki zawodowców... Jeżeli to prawda to oni powinni być od dawna prowadzeni przez trenera i myśleć o zawodniczej karierze bo zakładam, że na zawodach rangi wojewódzkiej powinni nie schodzić z pudła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 21 Września 2019 Udostępnij Napisano 21 Września 2019 16 godzin temu, abdesign napisał: 5s od rekordu Polski 5s to w sporcie przepaść. Nadrobić 2s to nieraz niemożliwe. 16 godzin temu, Sabarolus napisał: Jeżeli to prawda to oni powinni być od dawna prowadzeni przez trenera i myśleć o zawodniczej karierze O ile wiem obaj grają w klubach od kilku lat. I w obu przypadkach sporty, w których się biega sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 21 Września 2019 Udostępnij Napisano 21 Września 2019 11 godzin temu, KrisK napisał: 5s to w sporcie przepaść. Nadrobić 2s to nieraz niemożliwe. No ale chcesz powiedziec ze 12 latek trenujac rok w rok nie rozwinie sie juz na tyle zeby te 5s pokonac z palcem w nosie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oldmonk Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Rekord Polski do lat 20 na 1000m wynosi 2:21:5, w kategorii U18 jest to >2:24. Proponowałbym na tym zakończyć offtop dotyczący pojedynczych wyników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 23 Września 2019 Udostępnij Napisano 23 Września 2019 W dniu 19.09.2019 o 14:12, wkg napisał: pszeniczne po wysiłku wręcz wskazane Bzdura. Żaden alkohol nie jest wskazany po wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 W dniu 20.09.2019 o 17:13, KrisK napisał: No... Tylko że oni biegali na bieżni lekkoatletycznej na stadionie Sorry koledzy, ale naprawdę bywają szybkie smarkacze. Nierealne - pomyliły ci się minuty albo odległość. Na studiach kopałem kiedys w piłę w sekcji(AZS) i byłem bardzo dobry na średnich dystansach. Na sprawdzianie na stadionie Wawelu 1km przebiegłem w czasie 3.01 minuty i to był świetny wynik. Następny był za mną 100m dalej (koles który w liceum trenował lekką atletykę - sprinty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 3:01 to ch...y wynik a nie swietny. 2 sekundy brakuja do 2jki z przodu Chedozone 2 sekundy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Września 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2019 OT start Dla regularnie biegających ( i nie mówię tu o tych joggerach, co latają niewiele szybciej niż ja idę ) te 3:01 to bardzo przeciętny wynik, żeby nie powiedzieć słaby - ja biegłem na czas 2 x w 8 klasie i za pierwszym razem byłem pierwszy z czasem 3:58 , a za drugim przegrałem finisz, mimo czasu 3:25 ( były to biegi z "marszu" - tak jakby wziąć pierwszego lepszego z ulicy i powiedzieć "biegnij !" ). Pamiętam, że mój o rok młodszy kolega biegający na orientację, miał 3:02 Przypuszczam, że dla przeciętnego średnio sprawnego 12 latka, zejście poniżej 3 minut jest prawie niemożliwe, a w każdym razie w większości przypadków będzie wymagało regularnych treningów. Z drugiej strony czas 3 minut, to średnie tempo 20 km/h, więc całkiem niezły, biorąc pod uwagę, że sporo osób na rowerze tyle nie wykręca OT stop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Września 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Godzinę temu, KrissDeValnor napisał: OT stop Jako że temat o hulajnogach z tym stwierdzeniem proponuję OT o bieganiu skończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 20 Października 2019 Udostępnij Napisano 20 Października 2019 https://www.tvp.info/44909121/hulajnogi-elektryczne-jak-rowery-minister-zapowiada-nowe-przepisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 We Włoszech się nie patyczkują i po zmianie przepisów wlepiają spore mandaty : https://www.gry-online.pl/hardware/4600-zl-mandatu-za-jazde-hulajnoga-elektryczna/z61ced9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Listopada 2019 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Faktycznie gruuubo. U nas to nie przejdzie. Jak chociaż część wprowadzą w życie to kto to będzie egzekwował? Straż miejska? Przecież oni tylko blokady potrafią zakładać na samochodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 U nas próba wprowadzenia takich przepisow jak we Włoszech skończyłaby się wizytą premiera lub prezydenta na dywaniku u p. ambasador USA. Moglismy juź to obserwować jak chcieli sie uberem "zaopiekować". Gdyby w PL nie było obcych firm czerpiących zyski z najmu to jakoś dziwnie pewny jestem źè hulajogi elektryczne potraktowane byłyby na wzór co najmniej włoski - obiwiązkowe OC, uprawnienia, rejestracja, badania techniczne i w gratisie jakiś podatek od elektromibilności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 25 minut temu, Dokumosa napisał: obiwiązkowe OC, uprawnienia, rejestracja, badania techniczne i w gratisie jakiś podatek od elektromibilności Spokojnie... Im więcej będzie takich: ...tym szybciej wprowadzą odpowiednie opłaty, a kierujących pogonią na ulice. W Stanach takich czołgów coraz więcej jeździ. Kwestia czasu jak przywędrują do Europy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Są juz od 3 lat co naniej. Pisalem o tym ze w.kolobrzegu wypoźyczają to do rozjeżdżania ludzi na promenadzie i ddrkach. Do tego wypożyczaja jeszcze elektryczne wózki inwalodzkie ktore potrafia równie szybko naginać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.