d.miniewski Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Witam Chcę założyć sztywny widelec karbonowy do ramy merida big seven 900. Niestety po założeniu widelca powstaje duża "szpara" między elementami ze zdjęcia. Po wyjęciu bieżni dolnego łożyska przerwa się zmniejsza. Czy mogę tak jeździć aby łożysko bezpośrednio opierało się o widelec bez dolnej bieżni? Dół widelca rozszerza się i nie bardzo wiem jak nabić dolną bieżnię, która odskakuje. To widelec z roweru elektrycznego Stromer. https://www.olx.pl/oferta/widelec-sztywny-carbon-26-27-5-28-gravel-przelaj-mtb-CID767-IDA0Cnn.html. Próba założenia bieżni lub łożyska bezpośrednio na widelec sprawia niestabilne wrażenie. Jedno i drugie "lata". pozdrawiam
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Ten widelec nie pasuje do tego roweru. Musisz mieć prostą rurę serową.
Gość Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Musisz dobrac łozysko o odpowiednim scieciu wewnętrrznym, żeby łożysko bez bieżni ładnie ułożyło się na widelcu bez jej zakładania. Natomiast sciecie zewnetrzne musi zostac takie jakie jest, tj pasujące do ramy. Na moje oko ten widelec nie wymaga bieżni.
Gość Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Ale jesli faktycznie masz Rame pod proste rurki sterowe, to taperowanego widelca mzoe się nie udać zainstalować.
abdesign Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Po pierwsze to jest rama pod tapera, po drugie widelec pasuje, po trzecie to niewłaściwe dolne stery stery są problemem. Ale to już prawidłowo w pierwszej wypowiedzi zdiagnozował @cinol123
Dokumosa Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Jeśli główka taper to faktycznie przepraszam za zamieszanie. Łożysko bez bieżni tam wchodzi. Kąt podcięcia wew bieżni 45* powinien pasować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.