james5 Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Witam, ostatnio zauważyłem, że mam luzy na tylnym kole. Nieduże, bo jakieś 0.5-1mm na 27.5" kole. Piasta to Giant boost tracker 148x12 na łożyskach maszynowych. TL;DR - gość na szlaku powiedział mi, że to niedużo roboty i pewnie wystarczy dokręcić (/odkręcić?) konus. Nie jestem w stanie znaleźć jakiegoś kompletnego manuala do piast gianta, a nie chciałbym zrobić jeszcze gorzej niż jest. Czy ktoś ma gdzieś jakiegoś pdf'a, filmik na yt, cokolwiek w necie albo mógłby w dużym skrócie powiedzieć, co i czym można kręcić? Za każdą pomoc będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 U Ciebie nie można. Rada dotyczyła piast na łożyskach kulkowych, które mają regulację. Ty masz maszynowe, ale "radca" nie musiał się przecież poznać od tak. Być może miałeś zwyczajnie za słabo skręcone koło w hakach, ale jeśli to luz na łożyskach to czeka Cię wymiana. Jak przebieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
james5 Napisano 3 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 5 minut temu, seraph napisał: U Ciebie nie można. Rada dotyczyła piast na łożyskach kulkowych, które mają regulację. Ty masz maszynowe, ale "radca" nie musiał się przecież poznać od tak. Być może miałeś zwyczajnie za słabo skręcone koło w hakach, ale jeśli to luz na łożyskach to czeka Cię wymiana. Jak przebieg? Ciężko stwierdzić, bo w sumie niczym nie mierzę kilometrów. Rower ma już 1.5 sezonu. Licząc minimalnie jakieś 3k po asfalcie / szutrze / płaskim terenie i z 1k po lesie z wybojami itd. Skoro mówisz, że to już zabawa z wymianą łożysk to oddam do serwisu bo na to jestem za cienki chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 58 minut temu, seraph napisał: U Ciebie nie można. Pewne ? W moim d772sb normalnie idzie skasować luz na konusach,nie mówię o wyrąbanych łożyskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.