TjakTomek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Już wiem czego potrzebuję 38/28 170mm, teraz tylko decyzja czy Boost czy nie. Edytka: „Model Deore w wersji Boost jest produkowany wyłącznie w rozmiarze 36x26T. Innych w ogóle nie ma.” Więc albo zwykła Deore albo SLX z Boost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Nie można już edytować więc dopisuję: „FC-M7000-B2 jest oferowana w rozmiarach 36x26 i 34x24.” Podsumowując 38/28 jest wyłącznie bez Boost, z Boostem 36/26 ale jej nie chcę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Trochę marudzisz : ) Naucz się szybciej kręcić albo jak nie to weź w takim razie 22-30-40 i z kasetą 11-36 po problemie. Waga ta sama, pod górę miękko, z góry twardo, stopniowanie jak trzeba a w lesie zapominasz o przedniej przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Pewnie, że marudzę - musicie mi Panowie wybaczyć. Chcę 38/28 bez Boost skoro nie ma, z kasetą 11-42 10rz. Jeśli ktoś mi tego stanowczo nie odradzi spróbuję zamontować. Wreszcie się na coś zdecydowałem i pomysł napędu 3x wydaje się być absurdalny choć pewnie wcale taki nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Echhh ... cóż ten marketing z ludzi zrobił : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Obiecane zdjęcia. Na najlżejszym biegu 24-42: Jest jakieś 7 mm. Na nieboostowej korbie będzie ze 4 mm. W suchych warunkach to nie problem, ale w błocie... Linia łańcucha na 24-42: I na 34-42: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Wielkie podziękowania za zdjęcia! To jest Roscoe 7 2018 Womens? Fajny kolor. Po błocie nie jeżdżę, co do zasady. Tylko raz wróciłem do domu ufajdany - nie wziąłem poprawki na to, że jesienią ze względu na liście wolniej trasy schną. OK, zatem czas finalizować temat. Coś jeszcze potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Cześć. Po namyśle 28/38T to za dużo. I może od razu przejść na 2x11? Nie będzie potrzebny nowy bębenek ani nic innego przy zmianie Deore 1x10 na SLX 2x11? Części w koszyku: - SHIMANO SLX FD-M7020 Side-Swing - przerzutka przednia - SHIMANO RD-M7000 - przerzutka tylna SLX (11-rzędowa) - SHIMANO SLX CS-M7000 - kaseta 11-rzędowa (11-42) - SHIMANO SLX FC-M7000-11-2 - mechanizm korbowy (2-rzędowy 36x26T) - SHIMANO SM-BBMT800 - Łożyska suportu Deore XT - SHIMANO CN-HG701 - Łańcuch Deore XT / Ultegra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Czerwca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Bębenek ten sam. Wygląda na to, że wszystko będzie pasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Zapomniałem o manetkach. Obydwu. Tak się zastanawiałem dlaczego koszta znośne. No jednak nie. Nie do zaakceptowania. Jestem jak chorągiewka na wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Mam 28-38 i 11-42 w crossie i jak dla mnie bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Jakie masz tam opony? Jak użytkujesz rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 40mm, jeżdżę po mieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 w crossie po mieście to tak ; ) 6 godzin temu, TjakTomek napisał: I może od razu przejść na 2x11? A po co ? Czego oczekujesz ? Szosowego stopniowania kasety czy mniejszej trwałości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Jak to tak ująłeś to ani tego ani tego. Rozpatruję wszystkie opcje póki jeszcze nie zamówiłem części. W dziale zakupowym jest temat o wymianie Roscoe 7 na 8 i też mi taka myśl przemknęła przez głowę. Chciałem 8, kupiłem 7 bo dostałem w dobrej cenie. Świetny rower, ta rama i koła zostaną ze mną na długo. Niebawem będzie dobry moment by kupić, wchodzą w połowie lata modele 2020. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Dołóż przód a tył sobie zmienisz jak będziesz chciał w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurczakNorris Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Dokładnie tak. Dołóż przód, tyłu na razie nie musisz ruszać i prawdopodobnie nie ruszysz. Możesz ewentualnie szarpnąć się na komplet bardzo dobrych manetek Deore XT 2x10 (przód i tył), a obecną manetkę Deore M6000 tył pogonić komuś. Ale nie musisz oczywiście, wystarczy dokupić przednią m6000 i będziesz miał kompletną grupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 A zamiast tego zbieraj na porządne koła, bo widzę, że Cię korci żeby coś polepszyć : ) Ten komplet na tył to już połowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Nie wiem czy jest sens zmieniać koła jak amortyzator jest sprężynowy, w dodatku ze źle dobraną sprężyną i nie da się jej zmienić (dystrybutor nie ma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 To jakby bez związku. Mocne koła to mocne koła a lekkie koła dają duża ulgę. Zresztą - zbieraj na amortyzator w takim razie : ) RS Gold czy nawet Reba. Ile postów będzie, jaki fajny wątek się zrobi Tył masz OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Wiem, że tutaj na forum wymienia się wszystko ale może warto wymienić tylko to co niezbędne. Tak jak w przypadku napędu, gdzie ewidentnie brakuje mi twardszego przełożenia. Nie jestem ścigantem, po prostu turlam się tu i tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 To nie ruszaj tyłu ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Nie, nie zmieniam. Całkowity koszt przejścia na 2x11 jest zbyt wysoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 OK, części zamówione. O dziwo co do mnie niepodobne posłuchałem tym razem mądrzejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 24 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 W dniu 11.06.2019 o 10:22, TjakTomek napisał: OK, części zamówione. O dziwo co do mnie niepodobne posłuchałem tym razem mądrzejszych. I dobrze że to zrobiłem, dzisiaj przetestowałem nowy napęd - blat 38 byłby przesadą w terenie, mało przydatny. 36/26 jest idealne przy kasecie 11-42. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.