Espance Napisano 1 Czerwca 2019 Napisano 1 Czerwca 2019 Witam, podjeżdżając dzisiaj pod górkę chciałem wbić najniższą przerzutkę, żeby jakoś sprawnie wjechać. Niestety zrzucając już na najniższy bieg łańcuch się zablokował i musiałem wbić inna. W międzyczasie taka osłonka, która znajduję się kolo tylnej przerzutki tak jakby poluzowała się i wyskoczyła - widać, że jest trochę naderwana. Może mi ktoś poradzić co z tym zrobić. Za co odpowiada ta plastikowa osłona? I dlaczego nie mogłem wrzucić najniższej przerzutki? https://zapodaj.net/1c0bb1a13f9ac.jpg.html Inaczej nie mogłem dodać zdjęcia, bo za dużo zajmowało.
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2019 Napisano 1 Czerwca 2019 Podejrzewam, że wystarczy wyregulować poprawnie przerzutkę, ogranicznik. Ewentualnie sprawdzić czy hak jest prosty bo z Twojego opisu wynika, ze łańcuch zamiast wejść na największą koronkę, poszedł dalej, właśnie na tą osłonę plastikową. ( to jest protektor szprych, jego zadaniem jest chronić szprychy przed przetarciami od łańcucha, gdy przerzutka jest poprawnie wyregulowana protektor jest zbędny. To taki gadget dla mniej doświadczonych użytkowników roweru )
Espance Napisano 1 Czerwca 2019 Autor Napisano 1 Czerwca 2019 Właśnie chodzi o to, że nie mogłem na najniższa przerzutke wbić(czyli na sam doł, bo cały łańcuch się blokował w dziwny sposób, a gdy wrzuciłem o 1 w góre to juz ok. Czyli tą osłonke mogę przeciąć i się jej pozbyć tak?
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2019 Napisano 1 Czerwca 2019 Ta sama kwestia, tylko po drugiej stronie kasety, ogranicznik to druga śruba ( H i L ). A oslonka sobie pękła i się poluzowała, przeciąć i wyrzucić.
gocu Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 No to mu poradziłeś - dałeś małpie brzytwę Poczytaj teraz watek o tym jak gość walczył z regulacją przerzutki nie rozumiejąc nawet że bez pancerza przerzutka nie zadziała :)))
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.