Sime Napisano 23 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Dostałem kawałek pancerza schimano o średnicy zew 5.01 i wew. 2,5mm. Wykonany jest z 3 warstw tworzywo, oplot aramidowy, tworzywo ( chyba PTFE ). Jego waga to 50% normalnego pacerza a sztywność jest zadowalająca. Zamierzam go zastosować do przerzutek ( sram ) oraz V-ek. Słyszałem różne opinie jednakże czy ktoś z tego forum może się wypowiedzieć na ten temat. PS. Chodzi mi o rzeczowe opinie a nie o kolejne texty OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 23 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Ja stosowałem, ale pancerze Magury. Do środka mieszczą się wkładki teflonowe ze standardowych pancerzy, ja miałem Jagwire. Jeśli chodzi o hamulce jest to rozwiązanie o wyjątkowo niskiej skuteczności, IMO wręcz niebezpieczne. Brak stalowego oplotu powoduje ściskanie pancerza na całej długości i w konsekwencji efekt "gumowej klamki" - można ją było docisnąć do kierownicy. Siła hamowania bardzo niska - komplet Avida Ti co najwyżej lekko spowalniał mi rower. Już po naciśnięciu "na sucho" wiedziałem, że to kiepskie rozwiązanie... Przy przerzutkach jest lepiej, ale nie tak jak być powinno. Wychodzi znacznie lżej, ale cóż z tego skoro na stromym podjeździe biegi na kasecie zmieniały mi się o jeden-dwa niżej samoistnie - podobnie jak w przypadku hamulców pancerz był ściskany przez napiętą linkę. Podsumowując - zdecydowanie nie polecam - było lekko (1m pancerza Magury=11g!) - ale nic poza tym... PS. Zaznaczam, że opisuję Magury - może Shimanowskie są lepsze (choć szczerze mówiąc wątpię) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.