levlew Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Czuwaj! Mam na oku rower, który ma tarczowe, hydrauliczne hamulce Tektro Auriga i prostą kierownicę. Chciałbym wsadzić nań baranka no i zastanawiam się czy dopasuję do tego zestawu jakieś szosowe klamkomanetki. Myślałem o Shimano Tiagra, ale nie wiem czy one są kompatybilne z tymi hamulcami. Czy wystarczy, że hamulce są hydrauliczne, a klamka jest pod właśnie takie hamulce, czy może jednak mogą być jakieś różnice w, nie wiem, średnicy przewodów? Cytuj
uzurpator Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Na 90% nie będą kompatybilne. Będą różnice w przełożeniu hydraulicznym i możliwe, że także w rodzaju płynu na który hamulce działają. Jeżeli na pewno chcesz tarczówki i łapy szosowe - to albo zainwestować trzeba w pasujące mechaniki ( np Trp Spyre lub Hayes CX 5 ), hamulce hybrydowe lub pełną hydraulikę danego producenta. Cytuj
levlew Napisano 28 Maja 2019 Autor Napisano 28 Maja 2019 Dzięki za odpowiedź. Skłaniam się więc ku porzuceniu myśli o baranku. Bo TRP Spyre mam i za nimi nie przepadam, a nowe hydrauliczne będą drogie i przekroczą mój budżet. Poza tym doczytałem, że klamkomanetki Tiagra z obecnej serii 4700 mogą mieć problem z obsłużeniem kasety 11-42, a także w ogóle mogą być niekompatybilne z przerzutą Deore. Ten rower ma napęd Deore z kasetą 11-42 i hamulce od Tektro. Cytuj
m0d Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Chcesz rower z barankiem - kup rower z barankiem. Chcesz z barankiem i hydrauliką - płaczesz i płacisz. To co sobie wymyśliłeś z hamulcami i napędem działać nie będzie, a i rama pewnie będzie za długa pod barana. Cytuj
levlew Napisano 28 Maja 2019 Autor Napisano 28 Maja 2019 Teraz, m0d napisał: Chcesz rower z barankiem - kup rower z barankiem. Chcesz z barankiem i hydrauliką - płaczesz i płacisz. To co sobie wymyśliłeś z hamulcami i napędem działać nie będzie, a i rama pewnie będzie za długa pod barana. Niekoniecznie. Mam krótkie nóżki, ale długi tułów. W obecnym rowerze środek ciężkości mam za bardzo wysunięty do przodu (wysunięte do przodu biodra i duża różnica w wysokości siodełka i kierownicy). Reach raczej chcę właśnie długi. Z powodu niekompatybilności/kosztów być może sobie jednak odpuszczę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi