Skocz do zawartości

[Licznik rowerowy] Garmin Edge Explore vs Edge 830

makatiel1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Wiem, że wątków z danym modelem jest pełno, ale mam konkretne pytania do właścicieli powyższych dwóch modeli.

1. Czy Edge Explorer można ładować podczas jazdy/postoju i nie kasuje się aktualnie nagrywany ślad? Czy ktoś to sprawdził empirycznie?

2. Czy w Edge Explore można włączyć jakiś tryb uśpienia/pauzy żeby nawigacja nie żarła dużo baterii podczas większych postojów (takich po godzinę/dwie)? Czy można wtedy kontynuować ślad czy kasuje się i zaczynamy od nowa? A potem kleimy w jakimś programie?

3. [Mniej ważne pytanie] Jak GPS bez Glonass/Galileo odnajduje się w lasach? Bardzo często używam prowadź po wcześniej stworzonym śladzie i zastanawiam się jak bardzo będzie tracił ślad w większych parkach Narodowych/lasach.

Nie używam żadnych mierników mocy/kadencji, chciałbym kupić licznik głównie pod kątem nawigacji. Explore był moim faworytem, ale zacząłem mieć wątpliwości czy 12h baterii wystarczy. Edge 830 to już komfort 20h i totalny luzik, ale czy warty dopłacenia aż 8h?

Dzięki wielki za pomoc!

Napisano
  W dniu 28.05.2019 o 11:55, makatiel1 napisał:

acząłem mieć wątpliwości czy 12h baterii wystarczy. Edge 830 to już komfort 20h i totalny luzik,

Rozwiń  

Pamiętaj, że to czas maksymalny. Jak będziesz korzystał z energochłonnych funkcji, to będzie nieco mniej. A gdy bateria się zestarzeje, to jeszcze 1/3 sobie od tego odejmij.

Piszę to, bo sam właśnie przesiadam się z Edge 520 na 530 i jednym z powodów jest to, że 2,5 roczna bateria wymaga jeżdżenia na długie tripy z powerbankiem. Na początku było ponad 13 a teraz nie ma szans na 10. 

Napisano

Sobie kup etrexa 35t i zapomnij o braku prądu. Wymiana aku to 30 sekund.Ma autopauzę. Ewentualnie wyłaczasz na postój w właczasz piszac dalej slad

Napisano

Etrex - funkcjonalnie fajny ( obudowa,wymienne baterie itd )

Ale .... wyświetlacz ( rozdzielczość, zachowanie przy mocnym oświetleniu )  to dramat, śmiech, kpina.

Napisano

@marcinusz czyli wychodzi na to, że taki 530 to kompromis. Ponad 20h na baterii! Bez ekranu dotykowe i mniejszy wyświetlacz, większa cena. Chociaż nie ukrywam, że głównie używam do nawigacji i ten większy z Explore by się przydał. Na 1030 to już trochę przegięcie.

Marciniusz powiedz z doświadczenia jak jest w modelu 520 z pauzowaniem na dłuższe przerwy, żeby oszczędzać baterie? Jest coś takiego? Czy może jest opcja  ‚uśpij’?  Co Cię najbardziej irytowało w 520 i czego brakowało? Coś z tych rzeczy pojawia się w 530?

Etrex raczej odpada, ze względu ekran/nawigację/rozdzielczość.

Napisano
  W dniu 29.05.2019 o 13:31, makatiel1 napisał:

Marciniusz powiedz z doświadczenia jak jest w modelu 520 z pauzowaniem na dłuższe przerwy, żeby oszczędzać baterie?

Rozwiń  

Tak. Jak zapauzujesz, to się uśpi po iluś minutach. Potem włączasz i nagrywasz dalej. Jedyne co czasem występuje, to że "budzi się" na nieco innej wysokości i jest przeskok na profilu wysokości.

W dniu 29.05.2019 o 13:31, makatiel1 napisał:

Co Cię najbardziej irytowało w 520 i czego brakowało? Coś z tych rzeczy pojawia się w 530?

Rozwiń  

Kilka drobnych rzeczy. Może nie to że coś mnie irytowało, ale kłopotliwa jest mała ilość miejsca na mapy - trzeba ciągle podmieniać jeśli ruszasz się gdzieś dalej niż do sąsiedniego województwa. 530 to pełna nawigacja z mapą Europy (520 potrafi prowadzić po śladzie, ale nie jest nawigacją). Niewygodne było przybliżanie mapy - konieczne zanurkowanie w menu. Nie wiem czy w 530 jest inaczej, ale przynajmniej operacja powinna być szybsza, bo całe urządzenie jest szybsze.

Słowo irytuje w pełni pasuje do konieczności zabierania powerbanku na całodniowe wyjazdy w 3 sezonie korzystania. Właściwie to przesądziło o przesiadce na nowszy model.

Chcesz wiedzieć więcej to poczytaj recenzje na stronie dcrainmaker.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.