Skocz do zawartości

[łożyska] suport shimano octalink wymiary łożysk

Kacperek12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, holdegron napisał:

ACCENT BB-90 PRO to standard ISIS, a nie Octalink.

U mnie BB-ES25 kręci się bez najmniejszych luzów od 20.000 km.
Do tego korba 521 Hollowtech - lekka i sztywna.
Octalink to było  (w sumie jest nadal) bardzo udane rozwiązanie,
dla mnie lepsze od HT2.

W tych pakietach pracują dwa łożyska maszynowe. Można je od biedy wymienić,
jeśli ma się dostęp do prasy, aby wycisnąć łożyska z osi.

A mi tu  piszą, że są tam jakieś cuda wianki a nie normalne łożyska?

A co z krzywą osią? 

Napisano

To es25?

/edit

Chyba tak.  Mam wrażenie, że jest lepszy od es300 ( mimo, że teoretycznie ta sama półka, ale es300 nowszy - następca )

Napisano

A tak w ogóle @Kacperek12 to bym kupił suport 113 mm ( 73x113 ) i miał linię łańcucha 47,5 mm. ( o ile rama nie jest 34,9 mm w miejscu mocowania przedniej przerzutki, a przerzutka jest typu down swing )

Napisano

Kacper... a jakbyś tak chwilę pomyślał i przeczytał ten wątek uważnie ... Solo już stronę czy dwie temu napisał że sobie możesz wziąć starą miskę ze swojego... jak można tak d... zawracać i nie wyciągać żadnych wniosków.

Napisano

Ależ ja się do wypowiedzi Kacpra odnoszę, Rulez ma po prostu to samo spostrzeżenie dotyczące es51 który na aukcji jest bez lewej miski (Tak myślę)

Napisano

Leży obok ?  :

Cytat

Suport Shimano BB-ES51 73mm/118mm Octalink. Zdemontowany z nowego roweru, bez przebiegu - NOWY. BRAK plastikowej, czarnej nakrętki z lewej strony suportu (niezbędna do montażu).

Napisano

to nie ten, ten rasowy nie ma miski... ten tańszy ma... Ale Kacper, weź jutro ogarnij temat, zadecyduj, zamontuj, i po 1000 km napisz jak tam korba się spisuje, jeszcze co mi przyszło do głowy , to czy przypadkiem osadzenie w korbie nie jest uszkodzone dodatkowo.... wtedy okaże się że zmiana suportu to tylko połowa sukcesu.....

ps 2 mam jeden rower z Okta, Durace wkład, i rzeczywiście do jego montażu trzeba było specjalny klucz, dziwny i go nie miałem, ale nie pamiętam co to było...

Napisano
Teraz, itr napisał:

mam jeden rower z Okta, Durace wkład, i rzeczywiście do jego montażu trzeba było specjalny klucz, dziwny i go nie miałem, ale nie pamiętam co to było...

Ten klucz?

received_435023687054030.jpeg

Napisano

O, dobra wiadomość na przyszłość, bb-es70/71 można zwykłym do suportów przykręcić ;) ( chociaż to miska od suportu xtr  v1 - ale  es70/71 ma też rowki w środku na klucz )

https://www.olx.pl/oferta/bb-es71-wklad-suportu-octalink-113-mm-mufa-73-deore-lx-CID767-IDxfJMi.html#9ee4c8074b

Jednak bym zaryzykował ten, ale najpierw pomierzył czy przednia przerzutka da radę zbliżyć się do ramy o kilka mm jeszcze. ( ze 3 mm )

Już ktoś pisał gdzieś, że fc-m4000 z 113 mm octalink działa ok, tylko kwestia przedniej przerzutki zostaje - czy dla ramy 34,9 mm wystarczająco zbliży się do ramy dla linii łańcucha 47,5 mm. Oraz czy czasem opona tam nie siedzi jakaś petarda max szeroka i czy wózek nie zahaczałby o boczne klocki opony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...