Yambo Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Mam hamulce jak w temacie. Od pewnego czasu odczuwam podczas hamowania coś jakby luzy. Uczucie jest identyczne jakby były luzy na sterach lub w piaście przedniego koła, ale sprawdziłem i tam luzów nie ma. Co mi zostało jako pomysł? Luzy na klockach hamulcowych, mocowaniu hamulca lub na goleniach amortyzatora. Na mocowaniu hamulca ani na goleniach nie wyczuwam, a jak łapię ręką klocki hamulcowe to ruszają się one względem zacisku o jakieś 1-2mm. Tyle że tylne też tak się ruszają, a w tylnym kole tego efektu nie wyczuwam (zaciskając tylny hamulec i popychając rower do tyłu). Ktoś jakieś porady? Próbować wymienić te przednie klocki (jeszcze nie zjechane, więc szkoda)? Cytuj
abdesign Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Klocki mają luzy i nie dotyczy to tylko twoich hebli - to normalne (o ile można nazwać to luzem). Bo przecież one nie są na stałe mocowane do tłoczka (brrrr) tylko swobodnie leżą na swoim miejscu w zacisku i mogą się względem tłoczka przesuwać, gdyby nie zawleczka i sprężynka to wy wypadły. I tak efekt tego luzu wyczuwalny jest głównie z przodu. 1 Cytuj
Yambo Napisano 28 Maja 2019 Autor Napisano 28 Maja 2019 Tak mi się też wydawało, ale drogą eliminacji wykluczyłem wszystko inne i już nie wiem gdzie szukać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi