Skocz do zawartości

[SPD] Czym przesmarować skrzypiące pedały

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zakupiłem pedały SHIMANO SPD Deore XT PD-M8020 oraz buty Buty SHIMANO SH-MT500 MT5. Po niecałym miesiącu zacząłem słyszeć skrzypienie podczas mocniejszego wciśnięcia korby. Według mnie dźwięk pochodzi z wpięcia blaszki w pedał. Proszę powiedzcie czego używacie do smarowania pedałów albo butów?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Jak miałem ten problem ( bo od dawna już nic nie słyszałem) pomagał silikon w sprayu. Psikasz, wycierasz nadmiar i powinno  być cicho. Przy okazji wypłuczesz cały brud.

Buty są nowe? Jeśli już w nich trochę jeździłeś, a może i chodziłeś, to starła się lekko podeszwa. Ponieważ but tak naprawdę naciska na pedał przez te kawałki gumy/plastiku po bokach zaczepu a nie samym zaczepem, to niewielkie starcie podeszwy daje luz i but się obraca. Tam trzeba smarować a nie samo jarzmo.

Mam te same pedały i dwa komplety butów. Stare M077 są na gumowej podeszwie i skrzypią, nowe XC51 są na plastiku i nie skrzypią.

Miałem samobójcze myśli po jeździe w nowym zestawie SPD Shimano, 1000 czy 2000km i skrzypiało tak, że spać po nocach nie mogłem.

Moim zdaniem nie skrzypi blok tylko gumowe połączenie pedał - but. Miejsce, w którym się but o pedał opiera. Smarowałem, cudowałem, pomagało na 10 czy 30km. A potem jak samo przeszło tak dwa lata problemu nie było.

• 1 rok później...

Wszystko co ma w nazwie silikon i spray. Kupowałem te wyglądające Profesjonalnie, jak i najtańsze, niemalże marketowe. Różnica jest tylko taka, że niektóre dość nieprzyjemnie śmierdzą. Brunox może przyciągać brud, ale próbuj, świat się nie zawali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...