kregiel Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Witam, Ostatnio zakupiłem pedały SHIMANO SPD Deore XT PD-M8020 oraz buty Buty SHIMANO SH-MT500 MT5. Po niecałym miesiącu zacząłem słyszeć skrzypienie podczas mocniejszego wciśnięcia korby. Według mnie dźwięk pochodzi z wpięcia blaszki w pedał. Proszę powiedzcie czego używacie do smarowania pedałów albo butów? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Jak miałem ten problem ( bo od dawna już nic nie słyszałem) pomagał silikon w sprayu. Psikasz, wycierasz nadmiar i powinno być cicho. Przy okazji wypłuczesz cały brud. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Zgrzytające bloki? Świecy, serio zwykłej świecy, może długo nie trzyma ale też nie łapie brudu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huskarl Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Buty są nowe? Jeśli już w nich trochę jeździłeś, a może i chodziłeś, to starła się lekko podeszwa. Ponieważ but tak naprawdę naciska na pedał przez te kawałki gumy/plastiku po bokach zaczepu a nie samym zaczepem, to niewielkie starcie podeszwy daje luz i but się obraca. Tam trzeba smarować a nie samo jarzmo. Mam te same pedały i dwa komplety butów. Stare M077 są na gumowej podeszwie i skrzypią, nowe XC51 są na plastiku i nie skrzypią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Maja 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Jeżeli to jest na styku buta i pedała to proponuję suchy smar teflonowy w sprayu. Po całości (pedała) co jakiś czas. Syf się nie przykleja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Teraz, michuuu napisał: Po całości (pedała) Hmmm, proponowałbym jednak po całości pedału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 W przypadku pedałów i tego jakie karkołomne nazwy zastępcze ludzie wymyślają to ja jestem w stanie uszanować normalne, ludzkie i swojskie błędy językowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Maja 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 43 minuty temu, Garlock napisał: Hmmm, proponowałbym jednak po całości pedału Jako orędownik poprawnego pisania dostałem strzał w nery. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 28 Maja 2019 Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Miałem samobójcze myśli po jeździe w nowym zestawie SPD Shimano, 1000 czy 2000km i skrzypiało tak, że spać po nocach nie mogłem. Moim zdaniem nie skrzypi blok tylko gumowe połączenie pedał - but. Miejsce, w którym się but o pedał opiera. Smarowałem, cudowałem, pomagało na 10 czy 30km. A potem jak samo przeszło tak dwa lata problemu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 4 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2020 W dniu 28.05.2019 o 10:27, skom25 napisał: Jak miałem ten problem ( bo od dawna już nic nie słyszałem) pomagał silikon w sprayu. Psikasz, wycierasz nadmiar i powinno być cicho. Przy okazji wypłuczesz cały brud. Powiedz psikałeś na pedały czy bloki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Października 2020 Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Pedały. Przelać całość porządnie ( sprężynę, szczęki) a nadmiar z zewnątrz wytrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 5 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2020 1 godzinę temu, skom25 napisał: Pedały. Przelać całość porządnie ( sprężynę, szczęki) a nadmiar z zewnątrz wytrzeć. Podesłałbyś używany przez ciebie produkt? Wczoraj popsikałem niebo Brunoxem na same bloki i również pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Października 2020 Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Wszystko co ma w nazwie silikon i spray. Kupowałem te wyglądające Profesjonalnie, jak i najtańsze, niemalże marketowe. Różnica jest tylko taka, że niektóre dość nieprzyjemnie śmierdzą. Brunox może przyciągać brud, ale próbuj, świat się nie zawali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.