jedrek88 Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Witam miesiąc temu kupiłem nowy rower UNIBIKE FLITE. Na rowerze przejechałem ok 300km bez zastrzeżeń. W niedzielę jadąc sobie ok 30km/h drogą asfaltową chcialem ominąć przeszkode. W momencie skręcenia w lewo z relacji kumpla który jechał za mną felga zaczęła się wywijać i giąć jak karta papieru. Efektem czego było nagłe zatrzymanie roweru dalej chyba nie muszę pisać. Jestem cały poobijany, a z miejsca zabrała mnie karetka do szpitala. Czy to normalne, że felgi 29 są takie miękkie i przy gwałtownym manewrze tak się wyginają?
MikeSkywalker Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Nie jest normalne, coś musiało być nie tak albo z zaplotem albo z obręczą. Reklamuj - i kto wie, może warto zawalczyć o jakieś odszkodowanie albo inną rekompensatę.
SoloTM Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Myślę, że opis w stylu " jechałem asfaltem i chciałem ominąć przeszkodę i skręciłem i nagle wszystko się zwinęło i pokrzywiło" jest bardzo jednostronne. Jeśli wpadłeś w dziurę, na skrzywionym kole, czy też w inny podobny sposób itp. to wtedy to normalne, że koło może się skrzywić. Musiało coś je zablokować + siła skręcająca + impet jazdy = stan obecny. Przez 20 lat na serwisie nie widziałem skrzywionego koła od " jazdy po asfalcie i ominięcie przeszkody normalne, zgodnie ze sztuką, techniką itp ". Na 99,9 % takie reklamacje są odrzucane. Wykonałeś manewr źle, najechałeś, na coś, coś zatrzymało koło, itp. Nie mówię, że na 100 % tak było. Obstawiam na 99 %. /edit Czasem wygnie się mocniej/szybciej ( w jakiejś krytycznej sytuacji przy najechaniu na coś/zablokowanie chwilowe koła/siła skręcająca+impet ) czasem nie - zależy jeszcze w którym miejscu obręczy się to akurat trafi - czy przy łączeniu - czy nie, ale to tylko trochę zmienia postać rzeczy - tak czy siak koło wygięłoby się. /edit 2 W przypadku odrzucenia naprawy nieodpłatnie ( z gwarancji ) co na 99,99% nastąpi, jest kwestia jeszcze sprzedawcy - sklepu. Może w ramach wyjątku i dbania o klienta, wizerunek sklepu zaproponować np. wymianę obręczy - bez robocizny, tak, żeby był wilk syty i owca cała.
Piter233 Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Wybacz, ale jak dla mnie to jest typowy opis klienta który wie że zawalił sprawę ale próbuje wydębić darmową naprawę. Na gwarancję możesz spróbować oddać, ale nie liczyłbym na wiele.
Mod Team michuuu Napisano 28 Maja 2019 Mod Team Napisano 28 Maja 2019 Godzinę temu, jedrek88 napisał: Na rowerze przejechałem ok 300km bez zastrzeżeń Gdyby flerna była felga, zły zaplot to dlaczego dopiero teraz. Godzinę temu, jedrek88 napisał: W momencie skręcenia w lewo z relacji kumpla który jechał za mną Nie zauważyłeś, że coś się dzieje z kołem które masz przed sobą a zauważył jadący za Tobą? 52 minuty temu, MikeSkywalker napisał: Nie jest normalne, coś musiało być nie tak albo z zaplotem albo z obręczą Dopiero po 300km??? Sądzę, że autor nie zauważył że wyciął jakiegoś hołubca.
Dokumosa Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Ciekawe czy obręcz się nie rozlazła wzdłuż otworów pod opaską/taśmą. Widziałem podobne skrzywienia spowodowane właśnie takim z zewnątrz niewidocznym pęknięciem.
SoloTM Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/czesci/obrecze/mach1/44841/5_20_sl_disc To nie jest wylajtowana obręcz. Waga : 550 gram. Ilość otworów : 32. Rozmiar : 29 cali.
abdesign Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Teorie spiskowe, teoriami spiskowymi a tak naprawdę kolega sam napisał co spowodowało wygięcie obręczy, wcale nie musi być świadom tego dlaczego. 1 godzinę temu, jedrek88 napisał: jadąc sobie ok 30km/h drogą asfaltową chcialem ominąć przeszkode. 1 godzinę temu, jedrek88 napisał: Efektem czego było nagłe zatrzymanie roweru 1 godzinę temu, jedrek88 napisał: przy gwałtownym manewrze tak się wyginają? Jeśli jest tak jak myślę to: Przed oczami mam koło postawione przy 30km niemal prostopadle do kierunku jazdy i zapewne dodatkowo hamowanie - jest szansa, że deemaxa by zgięlo
dovectra Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Teraz, abdesign napisał: Przed oczami mam koło postawione przy 30km niemal prostopadle do kierunku jazdy i zapewne dodatkowo hamowanie To jest uszkodzenie jak przy uderzeniu bocznym. Widziałem wiele takich, a powstawały różnie. - Przy ostrym skręcaniu i hamowaniu (blokowaniu koła) na prostej. - Przy przywaleniu pod małym kątem w krawężnik - oraz przy najechaniu przez auto z boku.
Mod Team michuuu Napisano 28 Maja 2019 Mod Team Napisano 28 Maja 2019 Godzinę temu, Dokumosa napisał: Ciekawe czy obręcz się nie rozlazła wzdłuż otworów pod opaską/taśmą. Widziałem podobne skrzywienia spowodowane właśnie takim z zewnątrz niewidocznym pęknięciem. Miałem taki przypadek ale felga w miejscu pęknięcia zrobiła się jedynie szersza. Gdzieś w czeluściach forum jest zdjęcie. 35 minut temu, dovectra napisał: To jest uszkodzenie jak przy uderzeniu bocznym. Widziałem wiele takich, a powstawały różnie. Dokładnie tak. Na jakimś maratonie dostałem strzał prostopadle w przednie koło tak, że rower się przesunął w bok. Felga wyglądała dokładnie tak jak powyżej. Co ciekawe koło które uderzyło nie miało żadnych uszkodzeń. Podtrzymuję opinie, że autor w ogniu walki nie zauważył co zrobił.
abdesign Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 No jeżeli brać wypowiedź kolegi wprost (a czemu by nie?) to co my to chyba przesadą jest szukanie innych zdarzeń niż opisane - jechał była dziura, kamień, pies albo delikatne jadeitowe jajko leżało, więc w ostatniej chwili ostry zakręt i po heblach. A to że kolega nie wie dlaczego, albo kolega z tyłu wie? No proszę Was. Jak mu koło zablokowało to w locie miał przeprowadzać analizę trajektorii? Przecież to wszystko są automatyzmy których człowiek nawet nie jest świadomy - nawet nie wie że klamkę wcisnął a kierę zgiął o 5 stopni za ostro. A kolega z tyłu sam się pewnie o naszego autora mało nie zabił a jego opowieść o zginającej się "kartce" jest spaczona tym jak już zobaczył kumpla i leżący rower ze zgiętym kołem, bo co miał niby widzieć? Ludzki mózg szybko "dopowiada" to czego mu brakuje zwłaszcza jak zdarzenie trwało pół sekundy. 2 godziny temu, jedrek88 napisał: W momencie skręcenia w lewo z relacji kumpla który jechał za mną felga zaczęła się wywijać i giąć jak karta papieru. przecież koło robi "" w 0,07 sekundy jak u Bonda - to co koledzy mogli obserwować albo nie obserwować.
MikeSkywalker Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 9 godzin temu, michuuu napisał: Dopiero po 300km??? 300km po prostej ciężko porównać z gwałtownym skręceniem koła i ustawieniem go w poprzek, dlatego może jakaś wada ujawniła się dopiero po czasie. Koła w Unibike są całkiem solidne dlatego nawet jakieś przeciążenie powinny znieść - sam miałem kiedyś niezłą glebę na tańszych kołach i przeżyły ją bez szwanku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.