Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano RD-M8000-GS realna pojemność

wkg

Rekomendowane odpowiedzi

Hej !

Dokumentacja Shimano jest wewnętrznie sprzeczna więc może ktoś sprawdzał jaka jest realna pojemność przerzutki XT RD-M8000-GS ?

Konkretnie: Powoli kończy mi się kaseta a że zależy mi na jak największej uniwersalności napędu chciałbym rozbudować mój 2x10 do konfiguracji 2x11 38-26 i 11-42 (11 rzędów). Ewentualnie 36-24 i 11-40 (11 rzędów) ale to oczywiście mniej chętnie. To w sumie 2 ząbki różnicy w stosunku do standardu. Pytanie czy ten wózek to ogarnie bo nie chciałbym brać dłuższego. 

Mam nadzieję, że przednia przerzutka SLX M676 da radę w tej konfiguracji.

Widziałem filmiki na których i XT M781 z 11-kową manetką ogarnia kasetę 11-42  w konfiguracji 2x11 ale nie wiem przy jakich blatach z przodu więc celuję w XT RD-M8000-GS.

Pojemność oficjalna 39T ale równie oficjalnie dopuszczają do użycia przy 2x11 z kasetą 11-42 I przodem z różnicą max 10T (czyli realnie 41T pojemności). Przy korbie z różnicą 12 czy 14T będzie kicha (luźny łańcuch na skrajnie małych zębatkach). Miałem ją w konfigu 36-26 x 11-42 I to były wszystkie pieniądze.

Co do M781 to 99,99% tych przerzutek ma SGS. No i w rzeczywistości zmuszenie jej do poprawnej pracy z  kasetą 11-42 to loteria (w zależności od kształtu haka). Mi udalo się 2X na naście przypadków.

25 minut temu, Dokumosa napisał:

Co do M781 to 99,99% tych przerzutek ma SGS

Ja mam GS ;) 

Słyszałem legendy że RD-M8000 da się pogodzić z jakaś gigantyczną kasetą Sunrace, coś około 50T. Ale prawdę mówiąc, zapomniałem zapytać o wózek.

Godzinę temu, Dokumosa napisał:

Pojemność oficjalna 39T ale równie oficjalnie dopuszczają do użycia przy 2x11 z kasetą 11-42 I przodem z różnicą max 10T (czyli realnie 41T pojemności). Przy korbie z różnicą 12 czy 14T będzie kicha (luźny łańcuch na skrajnie małych zębatkach). Miałem ją w konfigu 36-26 x 11-42 I to były wszystkie pieniądze.

No tak, czyli jedyna sensowna opcja w tej konfiguracji to przód 36-24 i tył 11-40 co w sumie w stosunku do dziesiątkowego 36-22 i 11-36 daje nieco mniejszy skok kadencji z przodu i możliwość dłuższej jazdy na młynku,  kosztem niewielkiego zwiększenia wagi i pewnie niewielkiego zmniejszenia trwałości napędu. Sam nie wiem, czy opłaca się kombinować. 

Ale korzystając z okazji dwa pytania:

- Czy manetka XT jedenastkowa poprawnie obsłuży  XT M781 ? Na 99.99 % tak ale wolę się upewnić - zmieniam manetki to wolę już na perspektywiczne.

- Czy  XT M781 z manetką jedenstkową obsłuży mi jedenastkową kasetę 11-40. Tez myślę, że tak.

W shimano manetka jedenastkowa będzie działać z przerzutka dziesiątkową i kasetą 11 bez żadnego problemu (aczkolwiek przełożenie w przerzutkach 10 i 11 jest delikatnie inne). M781 zapewne da sobie radę z 11-40 (być może będzie gdzieś słabo/leniwie zrzucać w dół w okolicach dużej koronki).

Trwałość napędu 11 jest w stosunku do 10 słaba. Z tego powodu tam gdzie się da zostałem na Xx10. 

.

22 godziny temu, Dokumosa napisał:

Trwałość napędu 11 jest w stosunku do 10 słaba. Z tego powodu tam gdzie się da zostałem na Xx10. 

Na jakiej podstawie tak oceniasz? Pytam bo w tej chwili mam 10, ale chętnie bym w przyszłym sezonie zmienił na 11. Chętnie dowiedziałbym się coś więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...