Skocz do zawartości

[Pedały] pomoc w wyborze

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W serwisie Ci odpowiedzą na pytania o montaż. Reguła jest taka, że jeździsz chwilę, patrzysz czy wygodnie, odkręcasz lekko imbusem i przestawiasz : D

Szkoły są rożne - generalnie wiele osób uważa, że w kierunku pięty by nie przeciążać achillesów - ja mam bardziej do przodu. Ważne, żeby ustawić kąt stopy - niektórzy mają prosto, niektórzy nieco na zewnątrz a niektórzy do wewnątrz. To minimalne różnice ale musisz to sobie ustawić.

Napisano

jaja normalnie jak berety, byłem u "chłopaków", wiedzę łyknąłem, mam włożyć buta i od tzw. halluxa którego na szczęście nie mam, cofnąć "środek" o kilka mm

Naklejki chciałem wyrzucić, bo myślałem że to jakieś reklamowe są, tiaaa dać chłopu zegarek...

ps. ten czerwony, plastikowy dystans jak myślałem, można skoszalinować.

Napisano

Nie wiem o jakim dystansie piszesz i o jakich naklejkach ale jeżeli ten dystans to to o czym myślę to chroni stopę przed podciekaniem wody od dołu ... 

Napisano

No tak może być, bo głównie to chyba ta naklejka chroni przed woda? Włożyłem ten dystans niech sobie tak tkwi

No tak kolego, oczywiście że ma być tam, gdzie jego miejsca. Pięknie się wpasował i nie ma możliwości źle go założyć. Tak to inżynierowie z SHIMANO za mnie pomyśleli he

Napisano

Tak, wbrew pozorom ta naklejka daję radę jakiś (wcale nie krótki) czas.

Co do ustawiania bloków to poziomów uproczeczeń jest pewnie masa. Począwszy od bikefitingu z pomiarami a skończywszy na przykręceniu ich po środku.

Pi razy oko jest to środek pomiędzy "haluksami" małego i dużego palca. Obejrzyj tutorial jakiś wszystko będzie jasne.

Napisano

Dzięki, tak właśnie wyglądają te zaślepki poprawnie 

IMG_20190523_133318.jpg

Napisano

Piszę gdy jeszcze ręce się trzęsą i pot odparowuje, przejechałem maraton (~42km) ze średnią prędkością 24,6km/h co jest tu moim rekordem, dobrym wynikiem było już 23km/h ale przeważnie miałem ~22km/h Z zapinaniem/odpinaniem nie ma żadnego problemu, choć zacząłem od sprężyny odkręconej do oporu na minus. Teraz ją podkręciłem o kilka obrotów, aż zacząłem "czuć" ją. Pierwsze metry po płaskim i myślę sobie, po cholerę mi to było, ale gdy jest troszkę górki czy trzeba przyspieszyć to różnica jest kolosalna. To chyba pan Newton powoduje, bo gdy naciskamy na pedał, to on naciska na nogę z taką samą siłą, lecz w stronę przeciwną, gdzie kupa siły szła w gwizdek tj. na podnoszenie mojego szacownego tyłka w jakich proporcjach nie wiem, zapewne znajdzie się mądrzejszy, który to policzy, ja wam przedstawiam wyniki z życia wzięte :) Bardzo pomaga stabilizacja nogi na pedale. Reasumując, nie poleciłbym tego na miasto, gdzie trzeba non stop stawać, schodzić z roweru, wsiadać, zwalniać itp. Aha, jednak z górki musiałem na blat wrzucić, czyli nie ogarnąłem całej trasy na 39z, 42z by się zdało, ale to jeden krótki kawałek. Co jeszcze? Raczej niemożliwe jest, żeby zapomnieć przy zatrzymywaniu, że ma się zapięte buty, to się zwyczajnie non-stop czuje. Były i straty bo nie mogłem starych pedałów odkręcić i tak z sąsiadem naginaliśmy, że pękł mi podnóżek za który zapłaciłem 3 taczki dolarów :( Bardzo Wam dziękuję i zapraszam tu w okolice Czarnolasu, w sobotę czy niedzielę możecie się zatrzymać samochodem przy muzeum, zwiedzić je i jazda. 100km od Warszawy także fajna całodniowa wycieczka, zero ruchu, bardzo ładnie wyasfaltowane drogi, no i tu jest naprawdę czyste powietrze, wcale nie nie w Rabce czy Zakopanem jakby wierząc reklamą, oczywiście przy całym szacunku dla tych kurortów, bo to głównie my turyści tego smogu tam dokładamy. Kończąc panie i panowie, przypinamy się!

Napisano

Ale jesteś najarany :D

1 godzinę temu, omegagl napisał:

Raczej niemożliwe jest, żeby zapomnieć przy zatrzymywaniu, że ma się zapięte buty, to się zwyczajnie non-stop czuje.

No, to teraz ryzyko jest największe :D

Myślałem, że Ty do mtb te pedały a nie na asfalt ... 

Napisano

A bo takie kazaliście mi kupić, że ponoć w szosowych się nie da chodzić wrrr, ale spoko, są naprawdę wygodne. Panowie baaardzo baaaardzo dziękuję, dzieki Wam, przeniosłem się trochę w inny (wyższy) rowerowy świat. Teraz opuszczę forum, może nie aż na kolejne 5 lat (niesamowicie mi to szybko zleciało) chociaż jeszcze kilka dni poczytam, co się w tym świecie dzieje. Życzę zdrowia, sukcesów sportowych i pozdrawiam, trzymajcie się!!!

Napisano

Biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś to dobrze Ci doradzali koledzy.

A co do gleby nie bój... doczekasz się. Każdego to spotyka i co ciekawe wcale nie na początku, nie pierwszego czy drugiego dnia - co byś nie myślał teraz się pilnujesz, zanim przyjdzie automat będziesz miał swoją chwilę chwały. ;)

Napisano
8 godzin temu, abdesign napisał:

A co do gleby nie bój...

Nie należy chłopu zabierać przyjemności niespodzianki. :)

Ja to przynajmniej glebnąłem bez świadków i uroczego "he, he he!"

Napisano
13 godzin temu, omegagl napisał:

Reasumując, nie poleciłbym tego na miasto, gdzie trzeba non stop stawać, schodzić z roweru, wsiadać, zwalniać itp.

:D:D:D  To zdanie świadczy że jesteś jeszcze mocno zielony.... I dużo myślisz nad tym co robisz.
Jak już pojeździsz i stanie się to Twoją naturą to zupełnie niezasadnym się stanie to co wyżej napisałeś. Poprostu coś takiego jak wypięcie się nie będzie istniało bo będzie drugą naturą. Nawet ten podjazd o którym pisałem nie jest do końca straszny z powodu samych spd ;)  Na dobrym podjeździe i bez spd-ków może być kolorowo bo samo zestawienie nogi z pedału może wiązać się z glebą.  

To że czujesz SPD będziesz mógł napisać jak poczujesz że nie czujesz że jesteś wpięty ;)  Jak czujesz ze jesteś wpięty to znaczy że jeszcze nie czujesz SPD :D:D:D 
A teraz poczytaj o pedałowaniu na około ;)    To nie tylko ciągnięcie i naciskanie. A może właśnie głównie nie ciągnięcie i naciskanie a ruch nogi do przodu i do tyłu po okręgu dają dużo. Niektórzy wprost mówią że nie powinno się ciągnąć do góry choć ja się nie bardzo z tym zgadzam. Choć prawdą jest że tego ciągnięcia nie jest trak dużo jak się może na początku wydawać. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Planuje zakup jakis pedałów maszynowych. Obecnie mam jakies goowniane no name'y co do roweru były dołączone jako "zapchaj dziura" i obecnie wcale sie juz nie krecą.  Wstepnie chciałem kupic jakies platformówki ale kolega co juz dlugo ma do czynienia z jednośladami namawia mnie na SPD.  Z uwagi ze dopiero kompletuje sprzet nie mam jeszcze butów pod bloki i po przegladaniu allegro wpadły mi te pedały NECO  WP-MD201 https://allegro.pl/oferta/pedaly-spd-neco-alu-platforma-maszynowe-bloki-7158139440#productReviews . Mało jest opinii na ich temat no i firma nie jest mi zbytni znana. Nie chce tez wywalac zbyt duzej kwoty na markowe shimano ect. Jezeli ktos z Was mial do czynienia z firmą czy tym modelem to prosze o opinie/pomoc. Z góry dzieki !!!

Obraz 1.jpg

Napisano
Teraz, demode napisał:

Nie chce tez wywalac zbyt duzej kwoty na markowe shimano ect. J

Zamiast wywalać dużą to wydaj małą na: https://www.decathlon.pl/peday-zatrzaskowe-m-520-czarne-id_3169982.html?gclid=EAIaIQobChMIid2s0prN4gIVgqiaCh2iGQtZEAQYAiABEgLO2vD_BwE&gclsrc=aw.ds

Można tez coś takiego ale ja nie widziałem, żeby ktos na takich jeździł:

https://www.decathlon.pl/peday-m-530-am-id_8537692.html?gclid=EAIaIQobChMI6qKwgJvN4gIViemyCh2SUgd7EAQYAiABEgI5kvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Napisano

Nie kupuj takich pedałów, są gów...o warte - i nie chodzi o firmę, model etc. - tylko o zasadę, strona pod bloki jest cięższa i ucieka na dół - jak już kupisz buty, będziesz klął na te pedały zamiast jeździć. 

Jak musisz rozłożyć zakup pedałów i butów na raty i ma być tanio to rozważ np. pd-m530 (130zł) od biedy można sobie pojeździć chwilę do czasu zakupu butów rowerowych w zwykłym sportowym obuwiu, a potem będą działały jak normalne pedały spd którym są, w przeciwieństwie do jednostronnych. (Jak się uprzesz to z jednostronnych pozytywną opinię mają trekingowe XT ale kosztują tyle co m520 plus tanie buty)

@wkg a ja widziałem ;) sam jeżdżę na pd-m8020 (klatka podobna do m530)

pedryl.jpg

Napisano

Dzieki za odpowiedz. Te 520 brałem tez pod uwagę. Jakbym sie jednak nie zdecydował na te SPD ( rozne sa zdania jedni chwalą / drudzy odradzają ) polecilibyście jakies dobre platformówki ?

Napisano
Teraz, abdesign napisał:

@wkg a ja widziałem ;) sam jeżdżę na pd-m8020 (klatka podobna do m530)

: )

Są mało popularne - wrzuciłem do nich linka ale w sumie nie bardzo ogarniam tą konstrukcję ... tzn. po co tak 

Napisano

Jest dobrze panowie, na razie bez żadnych przewrotek, może gdyby ktoś z kumpli zawołał czy jakoś tak, ale inaczej spoko. Dziś też średnia prędkość 24km/h Jest moc! Pod górkę wyprzedziłem takiego pół zawodowca co miał kask, ekstra ubranie itp. Jechał pod tę górę ok 16km/h to tak, jak do niedawna ja. Wyprzedzając miałem 23km/h  Tylko wiatr zaszumIMG_20190604_154207.thumb.jpg.0c33b9698de424b3b0bc7ba8d65d6330.jpgiał... Niech żyje SPD  ps. i taką fotkę po drodze cyknąłem 

Napisano

Korzystasz z endomondo lub stravy ? Jeśli nie to zacznij od stravy ( apka na kom ) jeśli korzystasz z endomondo to potem w kompie przerzucasz zrobioną trasę z endo do stravy.  Strava jest zarąbista, mierzy czasy na różnych odcinkach - tzw. segmenty ( samoczynnie, nic nie trzeba robić poza włączeniem ruszając spod domu i wyłączeniem gdy wrócimy ). Gdy kilka razy przejedziesz dany odcinek to widzisz na wykresie czasy - widać czy forma rośnie. Widać też czasy segmentów na tle innych, którzy jechali te odcinki. Fajna sprawa.

Napisano

Dzięki, endomondo mam, ale...zarosło pajęczyną. Zainstaluję tę Strave

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...