misqu93 Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Witam, mam problem z tylnym hamulcem tarczowym do roweru Carrera Subway Two. Problem polega na tym że te dwa "klocki" strasznie zatrzymują mi koło, próbowałem to lekko "rozepchać" ale niestety nic to nie dało, w sumie rower dość długo stał na dworze i trochę złapała go rdza, wiec zastanawiam się nad wymianą na nowe części, i dlatego proszę was o poradę co z tym zrobić, czy lepiej wymienić na nowe, czy zawieść do mechanika rowerowego i poprosić o przeczyszczenie i naprawę, a jeśli już nowe części to prosił bym was o pomoc z doborem,(oryginały lub dobrej jakości zamienniki) niestety kompletnie sie na tym nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Patrząc na zacisk na 3 fotce, to zastanawiam się dlaczego zastanawiasz się nad oddaniem do serwisu. Jedne syf na klockach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Po pierwsze to zadaniem tych klocków jest właśnie zatrzymywania koła. Po drugie, nie wiem jak Ty masz założone to koło, ale na pierwszym zdjęciu to coś "nieteges" , klocki powinny pracować raczej na tarczy hamulcowej, a nie na kasecie. Po trzecie - solidne czyszczenie i serwis to by się tam przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoms Napisano 13 Maja 2019 Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Ciekawa konstrukcja, a łańcuch założyłeś na tarczę hamulcową? Jeśli próbowałeś w ten sposób poskładać rower to najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie oddanie go do serwisu. Przynajmniej będziesz miał pewność, że wszystko jest dobrze złożone i nie zabijesz się gdzieś wpadając pod auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Maja 2019 Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Ojej : ) Serwis albo może odwróć to koło : ) Jeżeli to żart to Ci się udało : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misqu93 Napisano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 lewocz / leoms / wkg : To koło założyłem tak, tylko dla tego że już straciłem cierpliwość do czyszczenia i naprawiania tego roweru a po za tym czas mnie gonił, ale ciesze sie że zauważyliście, niestety nie jest to ani żart, ani ciekawa konstrukcja Oczywiście również was przepraszam za ten "błąd" na pierwszym zdjęciu. I wielkie podziękowania za wszystkie rady, w sumie bałem się że będę musiał inwestować w nowe klocki do tarczy czy w ogóle cały tylny hamulec. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2019 Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Przecież praktycznie na pewno jest to trup. Klocki wyglądają na zalane, czyli są bezużyteczne. Hamulce w rowerze, podobnie jak w samochodzie, to jedna z istotniejszych rzeczy. Nie oszczędzaj na tym, bo kiedyś zrobisz krzywdę sobie lub komuś. Co to za hamulec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 14 Maja 2019 Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 (edytowane) No Shimano to to nie jest... wygląda jak magura... jakaś stara Marta? Co nie zmienia postaci rzeczy - to trup nie hamulec. PS. nie trafiłem z tymi magurami - to jakiś clarks... Edytowane 14 Maja 2019 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misqu93 Napisano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 abdesign - wydaje mi się że to shimano, ale nie jestem pewny, po za wielkim C i napisem z 2 strony 160R nie ma nic więcej.skom25 - może i trup, ale tylko hamulce, reszta jest w bardzo dobrym stanie, a rower niestety wygląda jak wygląda bo chyba wszyscy znamy Angielską pogodę, wiec ciężko tu utrzymać rower bez rdzy, nawet narzuta czasami niewiele daje. Jeśli chodzi o wymianę to jakie polecacie hamulce (dobre i w miarę tanie), ja się niestety nie znam i nie wiem nawet jak odpowiednio je dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Maja 2019 Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 (edytowane) key differences between Carrera Subway 1 and Subway 2 is in the specification of component parts, which can be summed up as gears and brakes, with Tektro Aries mechanical disc brakes and 8speed (24 gears) Shimano Torney fitted to Subway 1 (men’s and women’s) while the Subway 2 gets Clark M2 hydraulic disc brakes and 9speed Shimano Altus (27gears).Read more at https://www.cyclingweekly.com/reviews/hybrid-bikes/carrera-subway#m8mBK4vjFIK110JJ.99 https://www.amazon.co.uk/Clarks-Front-Hydraulic-Hybrid-Rotors/dp/B00XNJPWRG Ale pewnie każde Shimano podejdą ... Edytowane 14 Maja 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi