FigoiFago Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Czołem! Nastała wiekopomna chwila. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw postanowiłem złożyć rower. W tej chwili mam zmodyfikowany rower Unibike Zethos. Nowy rower ma nadal być z kategorii crossów. Obecnie jestem na etapie poszukiwania ramy. Mam 177 cm wzrostu. Odległość od podłogi do krocza 80 cm i wychodzi na to, że najlepsza będzie rama 20" Czy ktoś z Was ma namiar gdzie można kupić ramy w takim rozmiarze? Wstępnie wybrałem ramę Cube EXC, ale ona jest w rozmiarze 50 i wydaje mi się, że będzie trochę za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Przy nodze 80 cm rama 20 " ? Odważny jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Maja 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Przy twoim wzroście jesteś na pograniczu rozmiaru ramy 17 i 19 cali oczywiście w zależności od producenta i jego rozmiarówki oraz oznaczeń tychże ram. 20 cali to aporo za dużo moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Cube ma wysokie i bardzo krótkie ramy ale z tanich i jednocześnie jako tako wyglądających nie kupisz nic.lepszego. Poza tym nie napisałeś jaką to rama bo cube ma.np. zarówno cross exc jak i nature exc i pewnie kioka innych i wszystkie sa.różne i wszystkie w twj samej kategorii. Zawsze patrz też na rzexzywistą dlugosc rurki podsiodłowej (czesto sporo różni sie od rizmiaru podawanego) bo cube o ile pamiętam nie podaje przekroku w geo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Rama taka https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-cross-exc-frame-iridium-n-red-840070 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Ta.ma 48cm rzeczywisty wymiar. Na granicy będziesz IMHO z przekrokiem (może okazać się odrobinę za duża). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 @Dokumosa Teraz mam taki rower http://www.unibike.pl/unibike2016/zethosgts.html Ma 3 mm. dłuższą rurę podsiodłową i na tym jest ok, nie obcieram o ramę, jest około 2 cm. zapasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 No ale 19" rozmiar jak sądzę ? A 2 cm luzu to nie taki szalony zapas ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Tak 19" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 No to już wszystko na temat 20 " ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Dzięki za naprostowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 4 godziny temu, FigoiFago napisał: Rama taka https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-cross-exc-frame-iridium-n-red-840070 Wheel size: 28" To nie ma znaczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 W moim przypadku nie, ponieważ mam koła 28" ze starego roweru złożone na obręczach DT Swiss i piastach Novatec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 A co nie pasuje w obecnym rowerze jeśli mu ramę chcesz zmienić (bo widzę, że resztę gratów będziesz przeszczepiał)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 To, że na ramie pojawiły się objawy zmęczenia materiału. No i chcę zbudować rower, który będzie miał takie części jakie będę chciał. Przeszczepione będą koła i amortyzator. Może coś zostawię z reszty sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 No ale to właśnie rama, amortyzator i koła decydują o charakterze roweru. Innymi słowy to nie budowa roweru tylko wymiana a ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Ramy, korby, kierownicy, przerzutek, manetek, hamulców Zwał jak zwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Dostałem odpowiedź z Bike Discount, że jak dla mnie to lepsza będzie rama 54 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Temat wraca. Na placu boju zostały ramy Cube Curve lub Cube Cross czyli ramy terkkingowe/crossowe. Patrzę na tabele rozmiarów Cube i kurna już sam nie wiem jaki rozmiar mam wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Września 2019 Udostępnij Napisano 30 Września 2019 A gdzie trafiłeś dostępną ramę cube crossa w rozm. 54"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2019 https://allegro.pl/oferta/cube-nature-rama-cross-treking-rozm-54-7056833608?item=7056833608 Warto napisać do sprzedawcy bo ma inne rozmiary w różnych kolorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Września 2019 Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Ale to nature nie cross (prosta główka) i aukcja janusza-biznesu (bierze z bike-discount tyle, że tam te ramy poniżej 100EUR). Zapewne nie ma już rozmiarów 54 jak na b-d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Też chciałem kupić z bike-discount, niestety, ta która mi odpowiadała już się wyprzedała. Ja wybrałem taką Janusz biznesu czy nie to nie mi oceniać. Każdy musi zarobić, sprzedawca wystawia fakturę i to jest dla mnie ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 3 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Rama zamówiona, czekam na dostawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Rama dotarła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.