Skocz do zawartości

[Przesiadka] z Romet Orkan 3M na Lazaro X-Force

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Obecnie śmigam na crossie Romet Orkan 3M '18:

https://www.romet.pl/Rower,ORKAN_3_M,10,737,738,14840,2018.html

Planuję zmianę, bo nie podoba mi się jego kolorystyka. Kupiłem z uwagi na b. okazyjną cenę i nic na nim nie stracę.

Pozycja na Romecie mi odpowiada.

Poprzednio jeździłem na Lazaro V2:

https://allegro.pl/oferta/lazaro-integral-v2-men-acera-mocny-cross-19-czar-7961668047

Tutaj rama była zdecydowanie za długa (zawsze wybieram 19"). Kombinowałem z mostkiem, chwytami, rogami...

Ale zaraz... W tym roku Lazaro zmieniło ramy i wygląda na to, że będą wygodniejsze:

https://allegro.pl/oferta/lazaro-x-force-v3-men-19-czarno-niebieski-7960805226

Sprawdziłem długości górnych rur: poprzedni Lazaro - 60cm, obecny Romet - 58cm, planowany Lazaro X-Force - 57cm.

Myślicie, że faktycznie można zaufać liczbom?

Przeskok z Rometa na Lazaro X-Force będzie rozwiązaniem na plus?

Wiem, że osprzęt tylko 1 poziom wyżej (hamulce niżej, ale nie mam nic przeciwko V), ale wizualnie b. mi się podoba nowy wynalazek Transroweru.

Z góry dzięki za opinie i pogodnego popołudnia :D

Edytowane przez BBart90

I na plus i na minus jednocześnie ;) Nie odczujesz w żaden sposób innego napędu czy amortyzatora (jeden i drugi to tylko nic nie warty uginacz). Jeydnie może piasty będą mniej upierdliwe w lazaro. Na minus możesz odczuć hamulce, szczególnie w mokrych warunkach czy zimą. IMHO będzie to właśnie zestawienie lepsze piasty vs. lepsze hamulce.

Edytowane przez Dokumosa

Napisano (edytowane)

Mniej więcej tak myślałem ;)

Bardziej zastanawia mnie, czy faktycznie Lazaro skracając górną rurę o 3cm w ramie '19 odczuwalnie poprawiło pozycję.

W końcu teraz jest nawet centymetr krótsza, niż w Romecie, na którym mi wygodnie.

Dodatkowo teraz montują krótsze mostki.

Edytowane przez BBart90

Na prawidłową pozycję składa się trochę więcej czynników niż tylko efektywna długość górnej rury i dł mostka. Wystarczy inny kąt rurki podsiodłowej czy wysokość suportu a to wymusi inne przesunięcie siodła. Dodatkowo ramy mają inną wysokość główki, kierownice mogą mieć inny wznios i inne kąty gięcia. To wszystko będzie wpływało na pochylenie sylwetki na rowerze i raczej tak na papierze ciężko dywagować. Najlepiej mieć taki rower na 2-3h do przetestowania w boju poszukując optymalnych ustawień.

Napisano (edytowane)

Hmmm...

A na jakie jeszcze modele crossowe powinienem zwrócić uwagę w cenie do 1700zł? Zapytam tutaj, nie będę zakładał nowego tematu ;)

Priorytetem dla mnie jest wygodna pozycja, niewyciągnięta.

P.s. Wiem, że taki temat już istnieje, ale tam priorytetem jest raczej osprzęt...

Edytowane przez BBart90