Dawwwid Napisano 7 Maja 2019 Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 I o to mamy dedykowaną grupę osprzętową dla graveli - Shimano GRX https://bike.shimano.com/en-US/product/component/grx-di2.html https://bike.shimano.com/en-US/product/component/grx-11-speed.html https://bike.shimano.com/en-US/product/component/grx-10-speed.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 7 Maja 2019 Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Nowa grupa osprzętu do graveli: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/17866/shimano_grx_nowa_grupa_osprzetu_gravel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 7 Maja 2019 Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Tę korbę FC-RX600-11 to bym przygarnął , w końcu jakaś alternatywa dla FSA Omega. Pozostaje mieć nadzieję, że nowe przednie przerzutki będą działać z obecnymi klamkami 11s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Maja 2019 Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Ciekawa, teraz tylko czekać na ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 7 Maja 2019 Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Tu na dole jest jakaś tabelka z cenami, ale na ile to wiarygodne: https://bikerumor.com/2019/05/07/shimano-grx-component-series-first-dedicated-to-gravel-w-10-11-speed-options/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow3m Napisano 8 Maja 2019 Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Co ciekawe w cenniku jest sztyca, której w nowościach nie opisują :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 14 Maja 2019 Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 W sumie od jakiegoś czasu zastanawiam się nad gravelem,już praktycznie byłem zdecydowany na zakup w tym sezonie,a tu zonk,nowa grupa stricte pod nie. Jak tu żyć ? Szkoda,że jeszcze nie ma wstępnych zapowiedzi gotowców od producentów,ale żeby to miało ręce i nogi,chyba trzeba przeczekać jeszcze do następnego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Mam ten sam problem. Chciałem zamówić Giant Revolt 2020, ale on już jest sprzedawany w USA i dalej jest na osprzęcie szosowym... No chyba, że dodadzą też wersję GRX kiedy będzie dostępna, ale wątpię. Może inni producenci mają inny cykl produkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 A czy przechodząc z 11-rzędowego Shimano 105 wystarczy mi zmiana przerzutki i kasety z łańcuchem czy znowu są jakieś jaja z ciągiem linki? Bo jeśli do czegoś mam szczególnie emocjonalny stosunek to do utrudniania klientom upgrejdów takimi niespodziankami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Na razie jest mało informacji na temat tej grupy, chyba nie ma jeszcze żadnych testów ani porównań do 105 poza informacjami marketingowymi, ale jeśli dobrze pamiętam to w komentarzach na kanale youtube Shimano odpisali, że sprzęt wejdzie do sprzedaży w lipcu i stosuje ten sam ciąg linki co obecne grupy szosowe i można go używać z istniejącymi kasetami, więc wymiana samej przerzutki powinna być możliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gyrill Napisano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Dzięki za trzymanie ręki na pulsie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanPiotr Napisano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 grx , można już zamawiać np. z niemiec gdzie co niektóre części są już dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 28 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Czy ktoś wie czy korba GRX FC-RX600 46/30T zadziała ze zwykła przerzutką przednia 105ki? wyjechałem przednią zębatkę 48 w mojej praxis alba i z chęcią bym całość wymienił na to 46/30 ale przerzutka 105ki działa na razie ok. Niby korba 810 wymaga przedniej przerzutki GRX bo ma inna linie łancucha, o całe 2.5mm. Ale czy to cos zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Pomogło ? czy masz 5700? Na dole tabelka z 5700 https://kastor-bike.pl/Przerzutka-przednia-Shimano-Tiagra-FD-4703-F-3rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 (edytowane) Tak średnio. Nie wiem jaką mam tą 105, nie za bardzo mam doświadczenie jak poznać. Rower ten: https://www.evanscycles.com/pinnacle-arkose-3-2017-adventure-road-bike-EV275624 Dotychczas korba praxis M30 alba. Przrzutka downswing, obejma. Pojemnosc sie wydaje okej 16T. Duża zębatka 46. Pytanie czy ta linia łancucha coś zmienia, bo wg opisu shimano jest inna o 2.5mm od "szosowych". To match the front derailleurs, GRX cranks share that 2.5mm wider chainline, meaning they likely won’t work optimally with existing setups if you were thinking of retro-fitting parts. Pytanie czy w ogole czy tylko optymalnie. Bo kupiłbym korbę teraz a przerzutkę wymienił z czasem. Aktualnie miesci mi się opona 700x42c z zapasem (ponoc wejdzie 27.5x2.0) Edytowane 29 Lipca 2019 przez MikeDozer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Przesunięcie linii łańcucha dotyczy całej grupy, a nie tylko tej jednej korby/przerzutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Masz 5800, więc 46-30 da radę, natomiast co do linii łańcucha to korba fc-rx600 ma 46,9 mm, a więc większą aż o 3,4 mm. Jak to będzie działało - nie wiem. Praxis m30 alba też ma 43,5 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 @ExtraThicc Mam teraz z tyłu GRX bo 105tka była mocno sfatygowana i padła. Wszystko działa ładnie aktualnie w konfiguracji: GRX+ kaseta CS-5800 11rz 11-32T, korba praxis alba z małą zębatką oryginalną i dużą od FSA 48T. Ciekawe jakby czy przy 46/30 moglbym wlozyc kasete z lżejszym biegiem (np 36T) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 29 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 @MikeDozer może źle to sformułowałem, chodziło mi o to, że przednie przerzutki oraz wszystkie korby GRX są przesunięte o te 2,5mm. Może jakimś sposobem te 2,5mm znajdą się w granicy regulacji przerzutki i wtedy konieczność jej wymiany odpadnie Bo tylna przerzutka to sumie Ultegra RX z nową nazwą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weteran Napisano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Czy ktoś już próbował "pożenić " korbę GRX 46/30 z inną przerzutką przednią ? Przednie GRX są tylko na hak ( wg katalogu Shimano nie ma w ogóle opcji z obejmą ) , więc doliczając koszt adaptera cena robi się kosmiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Ma ktoś wiedzę czy tylna przerzutka grx 10s będzie banglać z manetką tiagra 4700? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExtraThicc Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Będzie, samo Shimano tak twierdzi https://gravel.shimano.com/en/components/mechanical-10-speed/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Pysznie! W takim razie zamawiam zmieniare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 W dniu 2.08.2019 o 14:34, weteran napisał: Czy ktoś już próbował "pożenić " korbę GRX 46/30 z inną przerzutką przednią ? Przednie GRX są tylko na hak ( wg katalogu Shimano nie ma w ogóle opcji z obejmą ) , więc doliczając koszt adaptera cena robi się kosmiczna. U mnie śmiga z sorą i jest tak sobie. Działa, ale wymaga pomocy przy wrzucaniu i chwili przy zrzucaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeDozer Napisano 5 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Przetestuje niebawem ze zwykłą 105tką bo na necie nie znalazłem żadnych informacji Niby korba GRX ma być dla szerszych opon (do 42), no ale przecież teraz mam zwykłą 105 z korbą praxis i opony 700x43c (i jeszcze miejsca jest...). Nie rozumem tego. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez MikeDozer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi