Skocz do zawartości

[Opony] Wymiana opon Schwalbe Smart Sam 26x2.25

Heepis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower Univega 510 ht z kołami 26 na oponach Schwalbe Smart Sam 2.25, które to niestety uległy zużyciu. Postanowiłem więc zapytać o radę społeczność forum.

1. Czy w przedziale cenowym opon Smart Sam ( 50 - 100 zł) znajdę coś lepszego?

2. Czy do jazdy głównie po mieście (bywają ścieżki asfaltowe, bywa bruk i inne dziury), czasem ścieżki z piachem i szuter nie lepiej wymienić na cieńsze - tak polecał mi pan w serwisie. 

3. Czy w przypadku wymiany opony na inną (inny model/ inną firmę/ inną grubość) muszę wymienić obie  czy mogę tylko jedną? Tylna jest w nieciekawym stanie, przód jeszcze trochę mógłby pojeździć.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Możesz dać węższą na tył rzeczywiście jak radzono Ci w serwisie np Vittoria Mezcal 26x2.1 - bardzo chwalona opona, albo Continental RaceKing. Możesz też obecnego Smart Sama przełożyć z przodu na tył, bo już nie będzie go szkoda jak się szybciej zużyje, a na przód kupić coś podobnej szerokości lub nawet ciut szerszego.

Napisano

polecam zestaw przód x-king 2.2 i tył race king 2.2. na tym zestawieniu śmigam już 3 zmianę opon i jestem bardzo zadowolony. A że rowerem śmigam cały rok to przetestowane są w każdych warunkach pogodowych

Napisano

Mam podobnie jak wyżej. Po zmianie ze Schwalbe czuć wyraźnie lepsze trzymanie podłoża, mniej się ścierają Continentale ( aktualnie zestaw X-King i Race king ma przejechane okolice 1800 km z czego pewnie 500-600 asfalt, reszta szuter albo drogi zrywkowe, leśne, ubite i nieubite )

Wygląda tak tył ( Race king ). Tyle, że ja ostro nie śmigam.

380126462_contirk.thumb.JPG.77f6670eb0d6cf041115e39a72603b7c.JPG

Napisano

Zdecyduję się na RaceKing na tył ( z informacji które znalazłem ma mniejsze opory niż Smart Sam i vittoria mezcal, co przy mojej jeździe będzie plusem) a przód w swoim czasie. 

Dzięki wszystkim

• Mod Team
Napisano
12 godzin temu, Heepis napisał:

Zdecyduję się na RaceKing na tył

12 godzin temu, Heepis napisał:

a przód w swoim czasie. 

Zdrowiej dać nową na przód jeżeli obie są zjechane.

Napisano

Życie zweryfikowało moje plany (kolejna już przebita dętka tuż obok sklepu z oponami to dobra motywacja).Ostatecznie założyłem zestaw x King na przód i RK na tył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...