Skocz do zawartości

[koła] szosą 26 cali

Karol1994czx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szosa z kołami 26" to jakaś pokraka. Takie cuda to widziałem chyba tylko w Decathlon.

Co to pomysł? No i za 300 nie kupisz kół. Za 370 zł są podstawowe Shimano WH-R501, ale są to normalne koła 28"

Napisano

Szukasz kół z piastami 130 mm czy 135 ( standard mtb ) ? Rama o tym decyduje. Komplet na kołach 26 i 130 mm piasty to będzie chyba ciężko kupić. Trzeba będzie złożyć. Natomiast z piastami 135 mm to nie ma problemu, można przebierać.

I jeszcze dodaj jak wąskie opony przewidujesz do tych kół i wagę użytkownika.

Napisano

Szukam szosy dla dziewczyny co na 160 wzrostu i 40 kg wagi. Aż tak będzie źle z tą szosą?  Ta szosą to na być nabytek na rok, dwa lata. Nie kupiłem jeszcze. Nie kuposalibyscie takiej szosy? 

Napisano

Według mnie bez sensu kupować roweru na rok czy dwa. Dodatkowo kupno czegoś co jest poza standardem też nie ma sensu.

Napisano

Triban 3 jest na kołach 28 cali. Wkładanie tam kół 26 cali ( piasty 130 mm ) i inne przeróbki ( hamulce ) to zły pomysł.  Lepiej poszukać używanego mtb na kołach 26 cali, włożyć slicki np. 26.1.5 albo nawet 26x1.125/25 i tyle. Za rok, dwa sprzedać.

Napisano

Kolarki 26" istnieją, tyle że litości to nie są rowery na wzrost 160cm.

I uwierzcie Panowie można kupić wściekle drogie koła do nich np. zipp je robi.

@Karol1994czx sam podałeś rozmiar koła 28... to czemu o 26 calowych myślisz w ogóle?

PS. W trakcie majówki był mały wyścig pokoju, impreza jest dla żaków, żaczek, młodzików, młodziczek i juniorek młodszych. Średnia wzrostu żaków czy żaczek, sami sobie wyobraźcie... Widziałem JEDEN rower na 26 calach

Napisano

Np. Tu zapakowac wąskie slicki i temat z głowy ( oczywiście o ile nie trzeba włożyć nic w napęd itp. choć zębatki korby wyglądają bdb, pewnie łańcuch też nie najgorzej, może kaseta przyjmie nawet nowy )

https://www.olx.pl/oferta/rower-poco-loco-full-deore-lx-nie-trek-scott-cube-specialized-CID767-IDzEcgA.html#66c4ba0203

https://allegro.pl/oferta/opona-schwalbe-na-asfalt-city-jet-26x1-5-kevlar-7982034072

Napisano

@Karol1994czx Z szosą nie jest nie tylko "aż tak źle" tylko w ogóle nie jest źle. Zostaw tylko w spokoju tylko te 26". Ile ta dziewczyna ma lat? Rośnie jeszcze? 160cm to jest wzrost na normalną ramę szosową, rozmiarówka ~48 (oczywiście tabele konkretnego producenta trzeba przejrzeć, bo i 50'ki mogą pasować)

Chyba że chcesz Ją na tego tribana 3 wsadzić a on jest np. za duży i chcesz to rekompensować małymi kołami...

- to nawet tak nie kombinuj, bo fizycznie nie pasują koła 26 do ramy 28 - hamulce nie trafią w obręcz, o ile w ogóle trafią w koło.

Moja córka ma w tej chwili 158cm i jeździ na dwóch ramach 48cm - jedna z ram dedykowana jest do przedziału wzrostu 154-162 - idealna, druga też 48'ka też dobrze ustawiona, ale tak "na moje oko" ciut jednak większa. (różnią się ratio stack/reach więc trudno ocenić)

@SoloTM z całym szacunkiem - szosa to jednak szosa ;)

Napisano

Triban 3 w rozmiarach 46, 48, 51 ma koła 26 cali. Pisząc 28c miałem na myśli szerokość opony. Ona ma 160 cm wzrostu, no raczej już nie rośnie. ( mamy po 25 lat). 

Napisano

O ile dobrze rozumiem to dopiero chcesz drogą kupna nabyć te rowery. Triban 3 to rower z... 2012-13 roku? Skąd chcesz go wziąć? Zresztą nie ważne, rower szosowy na kołach 26 cali to fajny wynalazek ale dla małych dzieci, mikro ramki dla wzrostu pewnie w okolicach max 130-140cm. (Zauważ, że na 28 calach są już ramy np. 44cm, a jak wspomniałem na 160cm większość producentów ma rozmiarówkę 48) Coś co ma ramę w rozmiarze 46-51 i koła 26 cali to nie rower tylko jakaś paranoja.

Napisano

Jeden egzlemplarz tribana 3 już posiadam, całkiem fajny rower na początek, z tym że na kołach 28 cali. Dzisiaj miałem jechać po drugi, w rozmiarze 51. No ale odpuszczę chyba zakup tego roweru. Albo uda mi się znaleźć coś dobrego na olxie albo kupię nowego  tribana 500 w decathlonie. Dzięki Panowie.

Napisano

Triban 3 (nie wiem co to za rower) ale na kołach 28 cali wierzę na słowo że stosunkowo przyjemnie się jeździ.

Ponoć (teraz sobie czytam) to miało w cenie <1500zł karbonowy widelec - duży plus, Klamkomanetki 2300 - duży minus, zwłaszcza przy drobnych dłoniach.

1 godzinę temu, Karol1994czx napisał:

Dzisiaj miałem jechać po drugi, w rozmiarze 51. No ale odpuszczę chyba zakup tego roweru.

Nawet nie wracaj myślami do tego czegoś. Tego kto wymyślił rower "szosowy" na ramie 51 z kołami 26 powinno się dla przykładu do niego przykuć i wystawić na rynku, żeby gawiedź zgniłymi owocami obrzuciła.

PS. 11-12 maja masz w Zamościu Puchar Polski, możesz sobie pooglądać rowery młodzików/młodziczek zobaczysz na jakich rowerach (wielkość koła, wielkość ramy) ścigają się dzieciaki 160cm i mniejsze. ;) Gwarantuję, że królować będzie dla wzrostu 160 rozmiar ramy 48. Kół 26 cali nie będzie w ogóle, bo żaki nie biorą udziału a i tak nawet w wyścigach żaków 26 cali to ewenement.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Kupiłem kilka dni temu w okazyjnej cenie 1000 zł praktycznie nowego triban 500 na sorze z korbą hollowtech. Rower stoi na kołach 650 x 23c. Rozumiem że koło 650 to nie jest to samo co  koło 26"?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...