Skocz do zawartości

[Folia ochronna] Jaka do carbonowych ram ?

Monika1996

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką możecie polecić folię ochronną grubą z klejem do ram rowerowych z carbonu ?
Kupiłem kiedyś zestaw 30 naklejek na jednej kartce ale to cienkie naklejki jak taśma klejąca nic to nie chroni :down:
A mam już ślady na amorku od gałęźi oraz na tylnym trójkącie ramy od chropowatej części buta przecierają mi się oryginalne naklejki na ramie :o

Oryginalnie jest jedna naklejka pod ramą i kilka od linek ale to za mało.

Napisano

Na dolną rurę można kupić bardzo grubą folię, tyle że wygląda to średnio i kosztuje 40 zł za metr. 

Coś w tym stylu:

https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/oslony-neopreny/prod/shelter

Na resztę miejsc polecam inną metodę. Kupujesz w sklepie papierniczym samoprzylepną bezbarwną folię i sama sobie wycinasz to co potrzebujesz. Ja w zależności od zapotrzebowania sklejałem ze sobą nawet 3 warstwy. Folie wtedy jest na tyle gruba, że nie ma opcji żeby coś się przez nią przebiło, chyba że bardzo ostry kamień.

Napisano

kup sobie w pierwszej lepszej agencji reklamowej, drukarni folię monomerową Avery czy Oracal przezroczystą, zapłacisz za m2 10-30 zł ( w hurcie m2 kosztuje 5-6 zł ) i powycinasz co tylko sobie życzysz.

W dniu 5.05.2019 o 18:06, Labell napisał:

Mogę polecić Oracal od tego sprzedającego: https://allegro.pl/oferta/dobra-gruba-folia-ochronna-zabezpieczajaca-140x50-5690844293

O wiele tańsza niż 3M a sprawuje się bardzo dobrze. Termoplastyczność po podgrzaniu również na plus. Jeśli chcesz docinać na lakierze po przyklejeniu to nie zapomnij o lince do cięcia. 

Rozwiń  

To co oni proponują to zwykła ploterowa folia, monomer jest lepszy, bo grubszy i lepiej się układa po podgrzaniu.

Napisano
  W dniu 5.05.2019 o 18:09, Janu_sz napisał:

To co oni proponują to zwykła ploterowa folia, monomer jest lepszy, bo grubszy i lepiej się układa po podgrzaniu.

Rozwiń  

Kupowałeś od nich folię, że tak twierdzisz? 

Napisano

Znam folię, każdą folię na jakich się drukuje i jakich się używa w celach ochronnych, od tych produkcji EU, USA i ostatnio modnych bo tanich z chin.

Są jeszcze grubsze folie niż opisywane przez nich 180 mikronów ( i tu nawet skłamali bo TECCO VG270 ma 130 a nie 180https://www.centrumpapieru.pl/produkt,folia-tecco-production-vinyl-glossy-self-adhesive-vg270sa-610mm-x-20m,4257.html ).

Przepłaciłeś i dałeś się nabrać na marketingowy bełkot w aukcji ( co nie znaczy, że folia jest zła, ale są po prostu lepsze i o zgrozo tańsze, bo wołanie za ploterówkę > 30 zł za m2 to niezły wał ).

Sry pomyślałem, że może to być przydatne info, bo sprzedawcy często ubarwiają fakty po to aby rzucić cenę x5

Napisano

Tylko, że na dwa zamówienia, które tam zrobiłem zawsze dostałem Oracal Stone Guard a nie Tecco VG270 i nie jestem Januszem biznesu, żeby tracić czas szukając kto taniej sprzeda metr folii.

Napisano
  W dniu 5.05.2019 o 19:18, Labell napisał:

Oracal Stone Guard

Rozwiń  

To i tak kłamią bo Stone nie ma 180 ;)

Nie chodzi o januszostwo, tylko o prawdziwość opisów.

Ważne aby chroniła i żebyś dostał to za co płacisz, a nie folię z plotera ;)

Napisano

Daj spokój, czarne kawały naklejek będą wyglądały tragicznie. Dodatkowo to że pasują dobrze do roweru producenta, nie oznacza że będzie to dobrze pasowało do Twojego.

Zrób tak jak sugerowaliśmy. Kup folię, stalową linijkę, ostry nożyk i jak masz chęci to cyrkiel tnący. Mi z takim zestawem udało się obkleić korby HT2 że nie było widać że są pokrytem czymkolwiek. Tylko trzeba użyć nieco głowy i poświęcić chwilę czasu.

Inna sprawa że mi trochę przeszło obklejanie MTB. Naklejki tylko w miejscach gdzie pancerz dotyka ramy. Taka folia nie pomoże zbyt wiele przy glebie, bo przecież całego roweru nie obkleisz. A rysy z normalnego użytkowania? Były, są i będą.

Napisano
  W dniu 7.05.2019 o 04:56, skom25 napisał:

Daj spokój, czarne kawały naklejek będą wyglądały tragicznie.

Rozwiń  

Czarnych nie kupię tylko wersje przeźroczystą.

W dniu 7.05.2019 o 04:56, skom25 napisał:

Taka folia nie pomoże zbyt wiele przy glebie

Rozwiń  

To jak z gaśnicą 1kg przy pożarze samochodu. Także na nic się nie przyda, a ludzie wożą :D
Później jak jeden samochód płonie to 10 osób lata i nie mogą ugasić :o:icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.