empe Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 Witam. Podczas pedałowania pojawił się piskliwy dzwięk i nie potrafię go zlokalizować. Pedały wykluczyłem. Pisk pojawia się tylko w określonej pozycji korby, wciskając ze średnią siłą lewy pedał. Na stojaku tego nie ma. Przy mocnym pedałowaniu też cisza. Tylko średnie obciążenie korby.
przemogg Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Mam pytanie zmieniales może zębatki w korbie ostatnio i w ogóle co to za korba? Taki piskliwy dźwięk jest bardzo charakterystyczny i trudno go z czymś innym pomylić. Znam go Pozdro
empe Napisano 9 Maja 2019 Autor Napisano 9 Maja 2019 Nic nie zmieniałem. Shimano XT FC-T780, Hollowtech II, 48x36x26T, 175mm
przemogg Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 Dobra korba, sam mam Fc-m782. To co można zrobić to dokręcić śruby mocujące zębatki do korby. Jeśli masz inną korbę to wtedy wystarczy zamontować ją na próbę i zobaczyć czy na niej też będzie piszczeć w co wątpię.
empe Napisano 10 Maja 2019 Autor Napisano 10 Maja 2019 Problem rozwiązany. Okazało się że pisk wydobywał się z suportu. Wymieniłem łożysko w lewej misce i nastała błoga cisza. Dziwne jednak wydaje mi się to, że suport klasy XT, z przebiegiem raptem ok. 1000km i już takie rzeczy się dzieją
Kowal1986 Napisano 11 Maja 2019 Napisano 11 Maja 2019 Suport to bo jednym błotnym katowaniu roweru można zajechać, więc awaria po 1000km mnie nie dziwi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.