JWO Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 No i stalo sie. Wczoraj przy hamowaniu wjechal mi w tylne kolo skuter :(. Na szczescie nie bylo zadnych zniszczen, tylko wygiety blotnik. Wiem ze swiatlo stopu nie jest popularne wsrod prawdziwych twrdzieli rowerowych, ale w moich warunkach wydaje se potrzebne. U mnie na drodze rowerowej 70% to skutery, ktore jada z predkoscia 25-35km/h i lekkie nie sa. Macie jakies pomysly na swiatlo stopu? Na razie zamowilem takie cos: Problem ze uzywam roweru do dojazdu do biura, wiec z tylu mam koszyk z plecakiem z ubraniem. Sprobuje uzyc tego wynalazku jako wylacznika do swiatla na koszyku. Wyglada jednak ze nie jest to zbyt trwala konstrukcja i rozsypie sie w niedlugim czasie. Jakby nie patrzec hamulec w jezdzie miejskiej uzywany jest dosc czesto. Wszelkie pomysly jak wyzwolic swiatlo stopu, mile widziane. Moze jakieś klamki z krańcówka?
JWO Napisano 5 Maja 2019 Autor Napisano 5 Maja 2019 Zamowilem jeszcze klamke (ale od skutera), zobzcymy jak bedzie pasowac, bo geometria troche inna :(.
Sansei6 Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 A przed czym tak hamowałeś, że Ci skuter wjechał? Skutery na drodze rowerowej?
JWO Napisano 5 Maja 2019 Autor Napisano 5 Maja 2019 Przed pania ktora chciala przejsc z chodnika na ulice do taksowki. Cytat Skutery na drodze rowerowej? Mieszkam w Chinach, wiec to sa drogi rowerowo-skuterowo-motorowe. Czasami z trzykolowcami jadacymi pod prad
dziksoltys Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 Magura ma klamkę pod e-Bike z czujnikiem np MT5e
Monika1996 Napisano 5 Maja 2019 Napisano 5 Maja 2019 9 godzin temu, JWO napisał: Mieszkam w Chinach Hamulce Made in China w skuterach to się nie dziwię że w ciebie wjechał. Światła stopu nie pomogą. Lepiej dospawaj do roweru zderzak albo przywiąż 10 poduszek od pościeli
JWO Napisano 6 Maja 2019 Autor Napisano 6 Maja 2019 14 godzin temu, dziksoltys napisał: Magura ma klamkę pod e-Bike z czujnikiem np MT5e Ta co zamowilem, kosztuje 2 Euro. Nawet jak wyprobuje 10 innych modeli to I tak bede do przodu :). Za 100Euro wymienilem w rowerze wszystko, oprocz ramy, widelca i sterow, taka klamka podniosla by wartosci mojego roweru o conajmniej 50% Cytat Hamulce Made in China w skuterach to się nie dziwię że w ciebie wjechał. Światła stopu nie pomogą. Lepiej dospawaj do roweru zderzak albo przywiąż 10 poduszek od pościeli Jak czytam jak sie jezdzi po drogach rowerowych w Polsce, to juz wole te chinskie. Na poczatku wyglada to na chaos, ale po czasie mozna rozpoznac niepisane reguly ruchu ulicznego
Monika1996 Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 Zrób fotkę lub nakręć krótki filmik z jazdy po chodnikach Made in China PS. Ciekawe jak po chińsku brzmi słowo na K%&*@ które zapewne wymówiłeś po zderzeniu
Garlock Napisano 6 Maja 2019 Napisano 6 Maja 2019 W dniu 5.05.2019 o 07:04, JWO napisał: Wszelkie pomysly jak wyzwolic swiatlo stopu, mile widziane. Moze jakieś klamki z krańcówka? Masz 2 wyjścia: 1. Lampka z akcelerometrem, zapala się gdy wyczuje hamowanie (opóźnienie ruchu) np: https://www.made-in-china.com/showroom/wan7185/product-detailksrEXPUYblcC/China-Xlite100-USB-Rechargeable-Waterproof-Smart-Bike-Bicycle-Brake-Rear-Tail-Light.html 2. Lampka uruchamiana mechanicznie hamulcem (czyli takie ustrojstwo które kupileś). Tu masz lepszej firmy: https://www.sigmasportstore.com/Sigma-Sport-Brake-Light-p/brakelight.htm Prostsze, pewnie pewniejsze rozwiązanie, na dłużej starczy bateria, ale działa tylko z tylnym hamulcem i to pod warunkiem, ze nie masz "torpedo".
JWO Napisano 7 Maja 2019 Autor Napisano 7 Maja 2019 Wlasnie doszla ta druga opcja. Badziew totalny, ale da sie go przerobic na wylacznik stopu. Poczekam jeszcze na klamke i zdecyduje. A stop musi dzialac na przedni hamulec, bo on zawsze jest uzywany.
JWO Napisano 9 Maja 2019 Autor Napisano 9 Maja 2019 Doszla tez klamka z wylacznikeim. Geometria identyczna z dotychczasowa. Wyglada solidnie. Jest tylko dluzsza (o jeden palec) of obecnej. Ten patent na linke pojdzie do kosza. Cytat Zrób fotkę lub nakręć krótki filmik z jazdy po chodnikach Made in China Moze ktoregos dnia zrobie. Jestem raczej "milosnikiem" fotografii nie filmu, ale zobaczymy Cytat PS. Ciekawe jak po chińsku brzmi słowo na K%&*@ które zapewne wymówiłeś po zderzeniu "Ta-ma-de ni". "Ni" oznacza ty, ciebie, calosc to odpowiednik "f..k you", czy "pie... sie". Ja malo przeklinam I zauwarzylem najczesciej robie to po niemiecku , mniej sie rzuca w uszy, wiec pewnie polecialo jakies "Scheisse"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.