Skocz do zawartości

[Do 1500] mtb damka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy koledzy i koleżanki, pojawiam się kolejny raz z prośbą o podpowiedź bo tym razem sam nie wiem w co celować.

Ma to być rower dla dziewczyny 167 cm wzrostu. Koła najlepiej 26", blokada skoku amora, 24 biegi. Konieczna damska rama czyli z nisko położoną rurą łącząco siodełko i kierownice (typowa damska konstrukcja). Przeznaczenie to 60-70% miasto i reszta to lasy. Preferowane hamulce typu v-brake ze względu na łatwość i niskie koszty serwisu/wymiany. Słyszałem ponadto że tarczowe różnie się zachowują gdy jest mokro/wilgotno. Jeśli uważacie że nie powinienem się bać tarcz to proszę uświadomcie mnie :).

Patrząc na powyższe sam zasugerowałbym crossa ale dziewczyna nie chce kół 28". Dlatego uważam że to musi być mtb, ale zaznaczam że jego przeznaczeniem wcale nie będzie ostra/wyczynowa jazda. Zależy mi na możliwie wąskich oponach żeby nie męczyć się zbytnio w mieście i solidnych podzespołach. I dobrze żeby nie był za ciężki. 14 kg to górna granica. Podany budżet jest do niewielkiego przekroczenia jeśli będzie to warte tego. 

Każda uwaga i pomysł będzie dla mnie cenna.

Napisano

Dziękuję za podpowiedź. Jeden z nich rozważam. Jeśli ktoś ma jeszcze jakies pomysły to zapraszam do udzielania się w wątku, może jakieś panie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...