baksik22 Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 A więc kupuje Rock Shox tora 318 solo air ale ona jest pod tarcze a ja mam v'ki i moje pytanie brzmi czy bardzo przeszkadza jazda bez przedniego hampla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Jeździć się da, ale to dosyć ryzykowne. Hampel tylny hamuje słabiej, bo przy hamowaniu tylne koło jest odciążone. Z tego powodu łatwo go też zablokować. Koło zablokowane równie chętnie jedzie w bok co do przodu, więc można się brzydko pośliznąć i zaliczyć glebę. Możesz jeżdzić, ale zachowuj szczególną ostrożność i zbieraj na tarczę do przodu... święta idą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 bez tylnego hampla bez problemu można jeździć, jednak przedni wolał bym mieć zawsze, gdyż to on w głównej mierze dba o spowalnianie naszego roweru, według mnie powinieneś razem z amorem kupić tarcze (wiem, kasa..), jednak tutaj chodzi o bezpieczeństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Właśnie na święta mi tata tore kupuje:)) a na kółeczko pod tarcze musiałbym zbierać od podstaw a ile może takie kółko dość dobre kosztować tz. żeby miało swoją wagę i dość mocne żeby było:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Listopada 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Pytasz poważnie czy to jakaś prowokacja, głupi żart? Bez przedniego hamulca absolutnie bym na rower nie wyszedł! Tak więc musisz się liczyć z dodatkowym niemałym wydatkiem, albo kupić amorka po V-ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 albo kupić amorka po V-ki. np takiego Bombowca jak ostatnio kupił Odi Wyjdzie taniej niż Tora a praca jest porównywalna. Jeździłem trochę na MXie i byłem zadowolony. Teraz jeździ miciu22 i też jest szczęśliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ale ja mam okazje kupic tore za naprawde male pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Za pozornie małe jeśli już Bo za tą torą idzie zakup hamulca i koła czyli wyjdzie ci cena tory + dobre koło 300zł + hamulec 250zł (Shimano BR-M535). Oczywiście można coś i na nich zaoszczędzić ale i tak wyjdzie drożej niż sam jeden MX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Listopada 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dokładnie tak jak mówi Misiek. Ogólny koszt i tak będzie bardzo duży więc pomyśl czy warto. A ewentualne wymiany klocków w tarczówkach też będą znacznie droższe. Tore za ile możesz mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wstępna cena 500zl chyba macie racje chłopaki kupić amorek a potem się uszkodzić nie ma sensu lepiej dozbierac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 To faktycznie dobra cena. Tyle że nie wiem co znaczy wstępna... Jak się domyślam jest prawdopodobieństwo, że wzrośnie... Jeśli jest to 500zł i za tyle byś wziął, to aby mieć pewny i bezpieczny rower wszystko wyniosło by cię 500zł + 300zł + 250zł czyli razem 1050zł A zobacz tu: [link] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 bez przedniego hamulca ani rusz, bo najbardziej przyda ci sie w momencie w ktorym nie bedziesz go mial i bedzie "aau" pozdrowko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Szczerze odradzam Ci jazdę bez przedniego hampla. Jak złozyłem rower z amorkiem tylko pod tarcze, a tarczy nie miałem, to nawet myślalem, żeby nie kupować hampelka no bo niby przecież dirtowcy przedniego nie mają i jakoś sobie radzą. Niestety 2 razy miałem okazję się przekonać, że hamowanie tyłem nie wystarcza.... Pierwszy raz gdy jechałem po świeżo ułożonej ścieżce rowerowej(wszędzie ten drobny piaseczek) i z przeciwka jechała koleżanka, która spanikowała na mój widok(prędkość około 30km/h prosto na nią) i zaczęła jechać prosto na mnie. Odruchowo zablokowałem koło i patrzyłem jak przez jakieś 4 sekundy nieubłaganie zbliżam siędo niej, a moja prędkość wcale nie maleje.Rower po prostu sunął jak na lodzie. Całe szczęście obróciłem się bokiem i stuknąłem tylko tylnym kołem. Drugi raz zjeżdżałem z psedu narciarskiego stoku i w połowie trasy przy V=~40 zauważyłem na dole jakiegoś mohera z pieskiem. Stara pierdwa miała sporo szczęścia bo zamiast zejść na bok, to stała i sie gapiła na mnie. Całe szczęście udało się przejechać obok..... Wniosek jest taki, że bez przedniego hampla nie powinno się generalnie nawet jechać po bułki do sklepu bo może się zdarzyć przykra sytuacja :025: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Hmmm... Na zdjęciu w twoim podpisie Andrew nadal przedniego hampla nie widze... Czyżbyś nie brał pod uwagę swoich własnych doświadczeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 To faktycznie dobra cena. Tyle że nie wiem co znaczy wstępna... Jak się domyślam jest prawdopodobieństwo, że wzrośnie... Jeśli jest to 500zł i za tyle byś wziął, to aby mieć pewny i bezpieczny rower wszystko wyniosło by cię 500zł + 300zł + 250zł czyli razem 1050zł sorki ale musze cie poprawic :wink: avid bb5 ------------------------ 190 piasta novatec na maszynach - 75 jakies szprychy nierdzewki----- 40 ewentualne zaplecenie kola --- 25 rs tora -------------------------- 500 razem -------------------------~ 830 na twoim miejscu bym nie jezdzil bez przedniego hamulca, ja tylko uzywam przedniego, nawet zima...tylny tylko do kontrolowanych poslizgow :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Listopada 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Złomek wróżbito a skąd wiesz jaki on chciał hamulec? No i w jaki sposób chcesz złożyć koło bez obręczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 hehe wydedukowalem to niczym szerlok holms w gre wchodzi tylko tarczowka, a ze 13-latek musi na to zbierac z wlasnych pieniedzy to wazna jest cena, reasumujac nie moze sobie pozwolic na hydraulika, a jeden z najlepszych mechanikow to avid bb5 :wink: a co do obreczy to moze stara zalozyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Male pytanie: pisales, ze Tora 318 solo air jest bez mozliwosci montazu Vek, ssssssssssskad to wziales? Masz wersje OEMowska czy co? Jezeli nie ma piwotow to je dokup,koszt 15zl ,z tego co patrze i widzialem to wszystkie Tory i Recony maja piwoty pod Vki,wiec nie rozumiem o co biega. Chyba,chyba ,ze wszystkie sklepy w ktorych bylem sprzedawaly cos dziwnego ,a moj kumpel jezdzi na jakiejs podrobie z napisem Tora 318....Pozzz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Złomek ceny i komponenty podałem przykładowe. Nawet twój zestaw (bez obręczy) wychodzi drożej niż MX z pivotami. shothun: najprawdopodobniej baksik za 500zł mógłby mieć właśnie OEMa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Nie zgodze sie z Wami http://allegro.pl/item143027946_rock_shox_...bikestacja.html Tu widac , ze nie ma m-ca na pivoty :)Coprawda to wersja 302 ale roznicy nie ma ( mowie o wyglądzie ) Chyba ze to OEm ( wkoncu allegro ... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Tylko, że to 302 a on chce 318 jeśli to ma jakieś znaczenie W CentrumRowerowym jest też 318 z pivotami więc na 99% jest to OEM ale mogę się mylić, bo nie jestem aż tak rozeznany w ofercie RS'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mysle,ze jezeli jest bez piwotow to na 100% jest to OEM,czyli w pewnym sensie wersja prostsza/ubozsza. Dlaczego tak twierdze,poniewaz ceny najtanszych Pike'ow sa drozsze niz aktualne ceny OEM'owskich Pike'ow ze sztywna osia na ALLEGRO /bodajze 409/,to raz .Dwa kilka lat temu mialem Pilota wersje OEM 100mm i nie mial jak kazdy inny regulacji Alltravel /podkladakami w srodku/umozliwiajacej zamiane na 80mm...itd.W koncu cena to pokazuje,co prawda taki "wygladzony"mi sie podoba... Nie widzielem go,czy jest z manetka,jesli tak i cena jest 1000 lub ponizej to bralbym.Za 1150 to mam pelnowartosciowa 318ke po negocjacji w sklepie.Jezeli cena oscyluje okolo 1200 wolalbym MX -2006r/120mm/Wszystko jest uzalenione gdzie kupujesz,z kim rozmawiasz /moj wariant-2 sklepy rywalizujace cena w promocji 1180,ja mowie ze w drugim mam za 1150 dali mi go za 1100...dotyczylo to Recona 351/ Wybor pozostawiam Tobie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Słuchajcie panowie to jest wersja z roweru scott reflex 15 nie wiem czy to oem w każdym razie miejsca na piwoty tam nie ma i chyba w takim razie będzie amorek musiał poczekać niestety do 2007:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 22 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 to jest wersja z roweru scott reflex 15 Czyli OEM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 22 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 No to o amorku se w tym roku mogę pomarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.