Mod Team durnykot Napisano 3 Maja 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Manitou wraca do wagi ciężkiej. Po zapomnianym już Shermanie nastąpiła pustka w ofercie Manitou, a największy skok oferowała Minuta - całe 140 mm skoku ( nie piszę tu o Dorado bo to zupełnie inna liga ). Kilka lat temu Manitou zaczęło się odradzać w postaci bardzo dobrych Mattoca i Magnum z doskonałym tłumikiem MC2 i sprężyną Dorado. W tym roku Manitou wprowadziło do oferty model Mezzer - skok od 160 do 180 mm , golenie 37 mm, tłumik MC2, IRT, HBO, regulacja LSC, HSC, LSR, waga 2kg. Internety mówią o sztywności większej niż Fox 36 i Lyrik. To wszystko za sugerowaną cenę 1050 eurodolarów. https://manitoumtb.com/product/mezzer/?cat_id=23 Gdybym jeździł ęduro, już bym zbierał ...... Szkoda, że w naszym kraju Manitou jest tak niedoceniane. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 3 Maja 2019 Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) Kibicuje z sentymentu. Mój pierwszy uginacz był M Edytowane 3 Maja 2019 przez Janu_sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 3 Maja 2019 Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Problem Manitou to brak tych amortyzatorów w rowerach głównych marek. Kojarzę je jedynie u Cube'a. Zwyczajnie w świecie większość rowerzystów nie ma szans się z nimi spotkać w przeciwieństwie do RSa i Foxa. A same amortyzatory są bardzo dobre, w mojej opinii lepsze jak RS choćby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikowsky Napisano 3 Maja 2019 Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) Cytat To wszystko za sugerowaną cenę 1050 eurodolarów. Ahh te ceny katalogowe Cytat Kibicuje z sentymentu. Mój pierwszy uginacz był M Mój również. Sentymentu jednak nie mam, bo reba była sporym upgrade w stosunku R7, a to ten sam przedział cenowy IMO u manitou najbardziej leży marketing. Nawet o technologiach trudno znaleźć bardziej szczegółowe informacje na ich własnej stronie. Najbardziej co lubie w tej marce to działanie tłumików, przez chwilę rozmyślałem czy dałoby się wymienić RLT na ABS+ . Sprężyny powietrzne ( poza ISO Air ) - raczej przeciętne, czy słabe można powiedzieć. Edytowane 3 Maja 2019 przez bikowsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Maja 2019 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Teraz, bikowsky napisał: Sprężyny powietrzne ( poza ISO Air ) - raczej przeciętne, czy słabe można powiedzieć. Nie do końca się zgodzę. System MARS ,jaki mam/miałem w Minucie jest bardzo OK, Dorado Spring jest super, tylko jest wymagający w ustawieniu. Teraz, bikowsky napisał: IMO u manitou najbardziej leży marketing. Manitou chyba nie ma aż takiej potrzeb ,żeby opanować rynek OEM. Podobnie ma Ohlins ,Cane Creek, X-Fusion czy DVO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Maja 2019 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Więcej detali- nowy tłumik z tzw. bladerem. Nie ma już otwartej kąpieli. Pojawiły się także oficjalne informacje o nowym tłumiku Manitou- Mara Trzy wielkości puszek do wyboru ( obecny McLeod ma dwie- standardową i o zwiększonej objętości King Can ), dwa oddzielne obwody tłumienia kompresji, Tłumik, podobnie jak McLeod, będzie w całości serwisowalny w domu , w tym istnieje możliwość szerokiej zmiany parametrów poprzez zmianę ustawienia shimów ( też jak w McLeod ). https://enduro-mtb.com/en/manitou-mezzer-mara-pro-fork-shock/ McLeod działa świetnie, zdecydowanie lepiej niż Foxy , wiec zakładam, że Mara będzie jeszcze lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi