Skocz do zawartości

[Opony szosowe - ciśnienie] Vittoria Zaffiro Pro 700x28c 2017

amauser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, szukałem jakichś w miarę przyzwoitych i niezbyt drogich opon treningowych, i mój wybór padł na Vittoria Zaffiro Pro 28c z 2017 roku. Ważę około 84kg przy 187cm wzrostu. W poprzednich oponach Duro Hypersonic 25C wbijałem około 105-110 PSI. W Vittorii Zaffiro Pro w rozmiarze który posiadam producent zaleca przedział 4-6 BAR, czyli 58-87 PSI. Przywykłem raczej do wyższych ciśnień, ale z drugiej strony są to moje pierwsze opony w rozmiarze 28. Uczucia po pierwszej przejażdżce mieszane, ale nie wiem czy faktycznie toczyły się ciężej, czy może zadziałał efekt "placebo" związany ze świadomością ciśnienia niższego niż zwykle. I tutaj mam mały zgryz: czy nie będzie to zbyt niskie ciśnienie przy mojej wadze, by efektywnie śmigać po asfaltach?? Czy może szukać innego modelu? Czy olać to, jeździć, obserwować... ;) Poradzicie?

Napisano

W jakiej cenie masz te Zaffiro? Napisz ile chcesz wydac na opony.

Przyzwoita, to oczywiscie zalezy od punktu odniesienia, to raczej ta opon nie jest.

60 TPI raczej nie napawa optymizmem ;) 

No ale moze dla ciebie jest OK.

Napisano
23 minuty temu, 1415chris napisał:

Płaciłem 79zł za sztukę, zwijane. I szczerze mówiąc na razie wolałbym już na opony nie wydawać bo małżonka nie jest pod tym względem zbyt wyrozumiała :confused:. Chyba że najpierw zmienić żonę, a dopiero potem inwestycja w opony, to może być wyjście... :D;)

Napisano

Skoro juz je masz, to nic innego tylko je szybko zajechac i kupic nowe, lepsze.

Ja przy nieco wiekszej wadze, jezdze na ok 100psi, moze nawet nieco ponizej, opony 25 .

Mysle, ze spokojnie mozesz jezdzic na gornej podanej granicy, tym bardziej, ze jest to opona 28.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 3.05.2019 o 12:11, 1415chris napisał:

Przyzwoita, to oczywiscie zalezy od punktu odniesienia, to raczej ta opon nie jest.

60 TPI raczej nie napawa optymizmem ;) 

No ale moze dla ciebie jest OK.

Jeżdżę na nich od roku (25 mm) i zero problemów. O ile generalnie mam problem z kapciami i dużo ich łapię (na innych oponach), to na Vittoria Zaffiro Pro, jak dotąd - odpukać! - zero problemów. Więc polecam.

Napisano

Zjeździłem 2 komplety Zaffiro pro 28C, zwijane. Na plus, cena, faktycznie nie łapałem kapci i trzecia sprawa, opona nie robiła się kwadratowa jak to sie dzieje w oponach Conti 28C nawet 2-3x drozszych. Nie wiem o co chodzi ale Conti wszystkie mam kwadratowe, a ciśnienie sprawdzam regularnie. 

Minus, przez który się z nimi pożegnałem to boki opony, wystarczy lekko o cos przytrzeć bok i opona Zaffiro Pro  w śmieci, chyba ze ktos lubi jak mu zaczyna dętka wyłazić przez oplot ;-)

Aktualnie z nwoym rowerem mam Vittorie Rubino Pro, wydaje się być  znacznie szybsza.... ale ze dopiero 650km zrobione, to za wiele nie powiem.

Co do ciśnień to nigdy nie dmucham mniej niz 100PSI w 28C. Generalnie trzymam sie tabelki DT ->

https://dycteyr72g97f.cloudfront.net/uploads/WXD10000000866S/MAN_WXD10000000866S_WEB_ZZ_001.pdf

Napisano

Hmm, niestety wyrzuccilem juz te moje opony i nie pamietam czy moja wersja (na pewno starsze niz 2017 mialem) tez miala tak niskie zalecane. Waze wiecej od Ciebie +90kg, ...jak sie boisz, to sprzedaj je i kup inne ;-) albo dmuchaj wedlug prod, innej opcji chyba nie masz. :-)

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...