garfi85 Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Witam, posiadam rower Specialized Stumpjumper Evo 650 b z 2015 roku, z przodu widelec Rockshox Revelation z szybkozamykaczem Maxle Lite. Przyszedł czas na wymianę opon, moje są już nieźle zajechane i tu pojawił się problem. Nie mogę odkręcić Maxle Lite'a. Prawdopodobnie też go zbyt mocno zacisnąłem, metal na kapturze zakrętki znacząco się odkształcił i nijak nie mogę odkręcić bo się ześlizguje. Jakieś pomysły jak go odkręcić za pomocą narzędzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Witaj w klubie. Ja kombinerkami i młotkiem naprostowałem, podciąłem pilnikiem i jakoś poszło a teraz szukam nowej w ludzkiej cenie. A niestety jako posiadacz Maviców Crossride muszę mocno dokręcać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 wykręć zacisk (klucz 2,5 lub 3mm) i pilnikiem popraw ośkę, albo jak masz to popraw małą szlifierką już bez zdejmowania dźwigni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Maja 2019 Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 @wkg zobacz jak działa system automatycznie kasujący luz na osi w crossride'ach, napraw to i przestań niszczyć widelec. Chyba, że już się korpus piasty rozlazł (niestety też typowa przypadłość tych kół) bo wtedy koła do piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 3 Maja 2019 Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 (edytowane) Ja wiem, wiem, to nie ma prawa reagować na mocne dokręcenie. A jednak jakoś reaguje :((((( W każdym razie z tyłu. Po prostu koło ma mniejszy luz - praktycznie akceptowalny. To i z przodu dokręca(łe)m. Swoją droga ten system kasujący luz działa jakby chciał a nie mógł. Myślałem, żeby to upgradeować do wyższej wersji: https://www.mavicparts.com/products/mavic-its-4-2012-freehub-axle-135-142mm-upgrade-kit-308-715-01 gdzieś znalazłem post jakiegoś Amerykanina że po długiej walce mu to Mavic wymienił i podobno działało lepiej ale pewności nie mam, sklep pisze, że trudno powiedzieć czy pasuje a Mavic oczywiście nie odpowiada. Dystrybutor w Polsce zna się na tym jak ja na uprawie storczyków. Korpus się chyba nie rozlazł, zresztą nie jestem pewien czy to akurat te korpusy się rozłaziły. Trochę szkoda bo koła mocne jak diabli mimo, że trochę ciężkie. A tak w ogóle co by się mogło zniszczyć w widelcu od dokręcenia ręką na takim małym ramieniu ? Gwint przecież nie puści - to nie są takie siły. Maxle Lite jest zbudowana tak delikatnie, że raczej podatne na właśnie takie zniszczenia : ((( Edytowane 3 Maja 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi