Gość Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Hej, Chyba mam problem z klockami w szosie, jednak najpierw skrótowo co zostało zrobione: - Wymienione koła na WH-R501 - Klocki oryginalne z hamulców Claris, mały przebieg - Klocki przetarte gąbką ścierną o gradacji 120 i przetarte Izopropanolem. Problem jest następujący. Wyszedłem dzisiaj pojeździć i pierwsze kilka hamowań było cichych. Potem przy hamowaniu zaczął "szorować" przód, po chwili dołączyć się tył. Spojrzałem na klocki i są one pokryte szarą "mgiełką". To normalne? Szczerze mówiąc to dokładnie nie pamiętam, ale nie wydaje mi się żeby poprzednie koła wydawały takie dźwięki.
SoloTM Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Albo za twarde albo opilki wbite w klocek. Niestety na szosowych klockach się nie znam ( nie wiem czy i jakie są różnice w porównaniu do v brejków ) ale z v brejkami jest tak jak wyżej napisałem.
Gość Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Koła + klocki Shimano, zupełnie podstawowy zestaw, także nie powinno tutaj być jakiś "niekompatybilności". Zdjąłem klocki i okazało się że jest sporo opiłków. Wyciągnąłem je, klocki umyłem płynem do naczyń i zamontowałem. Pojeździłem 5 minut, hamując pewnie mniej więcej tyle razy ile podczas dłuższej trasy. Wróciłem, umyłem klocki jeszcze raz i znowu wyjechałem na serię hamowań. Już podczas pierwszej jazdy było znacznie lepiej, w trakcie drugiej może nawet jeszcze lepiej. Szuranie nadal jest, ale jest to dźwięk hamujących klocków a nie "darcia" o obręcz. Przyjrzałem się także obręczy i widać kilka minimalnych "ubytków" na powierzchni hamującej. To normalne? Nowa obręcz musi się "dotrzeć"?
SoloTM Napisano 1 Maja 2019 Napisano 1 Maja 2019 Jak są opilki to rysują obręcz, robią płytkie raczej rowki. Nie jest to groźne dla obręczy jak się w porę zauważy. Czasem obręcz ma powłokę, anodę, która się sciera i może na początku potegowac efekt opilkow czy też po prostu więcej ich się pojawi. W klockach, wsuwkach shimano do v brejkow zauważyłem, że są one generalnie wszystkie twarde. Używając ich gdy są nowe, obręcze czyste i jest sucho to jest w miarę ok, ale bardzo lubia opilki i na mokro nie hamują. Natomiast na klamce klocki Shimano czuć, że są twardsze, hamulce kłapią o obręcz, słychać pukanie przy hamowaniu na postoju. Bardziej miekkie klocki będzie czuć różnicę na klamce ( będzie bardziej miękka ) i nie ma kłapania, nie lubią tak bardzo opilkow miękkie klocki. To wszystko dotyczy v brejkow, jakie są podobieństwa, różnice, wyjątki, nie wiem. U mnie v brejkach zostalem przy klockach meridy, dwu i trzyskladnikowych. Są miekkie w porównaniu do sh i wg mnie lepsze, no i nie kosztują majątku jak swissstopy. /edit No i sh klocki są glosniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.