kubas178 Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Cześć. W moim rowerze ostatnimi czasy pojawiły się straszne piski podczas hamowania. Może nawet nie tyle co hamowania a po prostu stania z zaciśnietym hamulcem. Problem polega na tym, że gdy mam wciśniety tylni hamulec i lekko poruszę rowerem tak że koła się lekko przekręcą to rower wydaje przeraźliwy pisk/skrzypienie. Dźwięk jest bardzo głośny i praktycznie uniemożliwia jazdę po mieście. Nie mam pojęcia co może byc przyczyną tego prolemu. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Prawdopodobnie zatłuszczone klocki. Albo czegoś z zewnątrz nazbierały albo zacisk cieknie - wyjmij klocki i sprawdź czy tylna strona nie jest tłusta - jeśli nie to musisz je zmienić i odtłuścić tarczę, a jakiś syf pochodził z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubas178 Napisano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Dodam jeszcze, bo przed chwilą to sprawdziłem, że ruszając kołem na zaciśniętym hamulcu w powietrzu nie ma żadnego dźwięku. Dopiero po postawieniu roweru na podłodze i zahamowaniu słychać piski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Normalne bo wtedy masz większe tarcie. Odtłuszczanie hamulców i klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi