Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano Tourney - problem z regulacją

pkare

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Ostatnio w swoim dość starym rowerze wymieniłem napęd. Zamontowałem manetki  SHIMANO ALTUS SL-M310, przerzutkę tylną Shimano Tourney RD-TY500B, wolnobieg 7 rzędowy oraz przednią przerzutkę Shimano TOURNEY FD-TY500 do korby 3 rzędowej.

Mam problem z regulacją tego zestawu, a konkretnie z naciągiem linki tylnej przerzutki. Jeśli naciągnę linkę tak, aby na 1 biegu z przodu móc bez oporów wrzucić łańcuch na najwyższą zębatkę z tyłu, to z kolei przy 3 biegu z przodu, łańcuch nie chce spaść na najniższy 7 bieg z tyłu. Gdy zluzuję troszkę linkę, łańcuch pięknie wchodzi na 7 bieg przy trójce z przodu, ale z kolei gdy z przodu jest 1-ka to łańcuch wrzucony na największą zębatkę z tyłu dość intensywnie grzechocze i czasem spada. 

Próbuję z tym walczyć już pewien czas, ale rezultatów brak. Czy macie może jakiś pomysł, co mogłoby pomóc? 

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

SHIMANO ALTUS SL-M310 występuje w dwóch wersjach 7 i 8 rzędowej (odpowiednio SLM310_KPL3_7 oraz ASLM310R8A). Może masz wersję 8 rzędową?

Napisano

Wygląda tak, jakby ciąg linki był nieodpowiedni, stąd moje wcześniejsze podejrzenie. Zakładając że pancerz i linka nie daje dużego oporu, a długość łańcucha jest poprawnie dobrana, pozostaje sprawdzić czy śruba ustalająca zakres L nie jest zbyt mocno wkręcona oraz czy górne kółko przerzutki jest w odległości 9-10 mm od największego trybu (dla 11-32). Do regulacji służy śruba B naciągu sprężyny - wkręcenia oddala kółko, wykręcenie przybliża.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...